Diari digital d'Andorra Bondia
Una vista del nucli de Canillo.
Una vista del nucli de Canillo.

Canillo aprova el POUP amb el 50% de les al·legacions estimades


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Comú de Canillo

“Avui hem fet un pas de gegant per a la parròquia de Canillo”. Així ho ha va declarar el cònsol de Canillo, Francesc Camp, després que el Comú aprovés provisionalment la primera revisió del pla d’urbanisme de la parròquia (Poupc), una revisió “valenta” perquè aposta pel  “decreixement urbanístic i la qualitat” com a vies per garantir un urbanisme ordenat, sostenible mediambientalment i respectuós amb el patrimoni tant natural com cultural. La revisió del planejament arribava a la sessió de Comú després del preceptiu període d’exposició pública, durant el qual es van presentar un total de 195 al·legacions. D’aquestes, un 50% han estat estimades, parcialment o totalment, i entre els canvis que han introduït hi ha la supressió del vial que havia de connectar la part alta del nucli de Canillo amb la CG2 i la reducció de la cessió obligatòria al Comú, d’un 10% a un 5%, en les zones de màxima protecció.

Un cop aprovat provisionalment, amb els vots en contra dels dos consellers de l’oposició, el Poupc serà tramès al Govern per tal que la Comissió tècnica d’urbanisme (CTU) pugui revisar-lo i introduir-hi les modificacions que consideri escaients. Aquest és un procés que “pot durar mesos”, va admetre Camp. Mentrestant, les llicències d’obres en unitats d’actuació afectades pel Poupc han quedat suspeses temporalment. Això sí, des del moment en què el pla es va sotmetre a exposició pública, totes les obres “s’han d’atenir a la nova normativa” i, per tant, en aquest període de suspensió “tothom pot anar treballant en els seus projectes, tenint en compte les noves regles del joc”.

Tant el cònsol major com el cònsol menor, Marc Casal, van agrair que “una bona part dels ciutadans i dels propietaris ens hagin fet confiança”, ja que globalment la revisió del planejament urbanístic suposarà una reducció de l’edificabilitat del 57% en el sòl urbanitzable de la parròquia. La reducció de l’edificabilitat, de fet, és més notable en les zones que s’han establert com de màxima protecció, és a dir, Mereig, Montaup, vall del Riu i l’Armiana, la Coma i Entor i Incles. La gradació és possible gràcies a l’establiment de cinc “claus” o categories diferents en funció de la major o menor proximitat als nuclis urbans i amb requeriments diferenciats a l’hora d’edificar. 

En aquest sentit, tant Camp com Casal van insistir que el que es guanyarà amb la racionalització dels serveis i l’estalvi de recursos gràcies a un urbanisme “més ordenat” compensarà el possible menyscapte d’ingressos que pugui tenir el Comú si es construeix menys. Cosa que encara s’ha de veure, ja que en algunes zones com la carretera de Montaup “serà més fàcil edificar-hi encara que sigui amb menys sostre, és a dir, construint-hi habitatges unifamiliars”.

El pla “de la majoria” 
Els consellers de la minoria, Albert Torres i Dolors Cabot, van votar en contra del Poupc, més perquè s’han sentit “exclosos” en la seva elaboració que no pas pel contingut de la revisió del pla, ja que com va reconèixer la mateixa Cabot, “en moltes coses hi podem estar d’acord”. Els retrets entre la minoria i la majoria van ser contundents: mentre que la minoria considera que “el pla és de la majoria i no de la parròquia” perquè no han pogut participar en els treballs de la comissió d’urbanisme i tampoc no han disposat dels recursos per poder plasmar les seves consideracions en format d’al·legacions (van presentar una sola al·legació amb quatre demandes que han estat estimades), la majoria els va retreure ahir que no haguessin volgut recórrer als tècnics del Comú per treballar les al·legacions i que els seus comentaris haguessin quedat en simples remarques “orals”. La majoria, això sí, va agrair el treball de la ciutadania, que van tenir “un mes menys” que l’oposició i així i tot van presentar fins a 194 al·legacions.

Comú de Canillo
POUP
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic