Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va detallar ahir el calendari de reunions previst per explicar l’acord amb la UE.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va detallar ahir el calendari de reunions previst per explicar l’acord amb la UE.

Canillo obre les reunions per apropar l’acord amb la UE a la ciutadania


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Canillo acollirà dilluns la primera de les reunions de poble previstes per la secretaria d’Estat d’Afers Europeus, amb col·laboració amb la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, per tal d’apropar els detalls de l’acord d’associació amb la Unió Europea així com l’estat del procés negociador a la ciutadania.
Així ho va explicar ahir el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que va incidir que es tracta d’una primera tanda de reunions, ja que la voluntat és que se’n vagin portant a terme més durant tota la negociació amb Brussel·les fins a arribar al referèndum per anar “desgranant els continguts de l’acord”.
Així, en aquesta primera tanda s’han previst fins a 11 reunions, una per parròquia, a excepció d’Encamp, on es farà també una trobada al Pas de la Casa, una a Barcelona i a Tolosa i una que es farà per streaming per facilitar que aquells ciutadans que no hagin pogut assistir a cap de les reunions puguin també disposar de la informació.
Riba va precisar que totes les trobades, que començaran a dos quarts de nou del vespre, tindran el mateix format. Així, es preveu una exposició inicial d’uns 30 o 40 minuts de durada durant la qual s’explicarà un històric de les relacions d’Andorra amb la UE, els motius pels quals s’ha optat per la fórmula de l’acord d’associació per enfortir aquesta relació, quina estructura té aquest i quins són els seus temes principals, així com la lògica que se segueix en la negociació i el funcionament i composició de la delegació negociadora. Posteriorment, també per espai de 30 o 40 minuts,  s’obrirà el debat amb els assistents, del qual es redactarà una síntesi, que s’haurà de validar en la mateixa sessió, per tal de disposar d’un recopilatori d’aquells elements que “generen més preocupació, neguits o entusiasme” als ciutadans.
Les reunions, que s’enregistraran per posteriorment editar-ne uns resums d’uns 30 minuts, arrencaran a Canillo, al Palau de Gel, dilluns vinent. La sala d’actes de la Valireta d’Encamp acollirà el 2 d’octubre la segona de les reunions, mentre que la tercera tindrà lloc a la sala de La Closeta de la Massana el 14 d’octubre. A Andorra la Vella la reunió es farà a la sala d’actes de La Llacuna el dia 16, mentre que l’endemà serà el Centre de Congressos d’Ordino qui aculli la trobada. El dia 21 serà el torn de Sant Julià de Lòria, a  l’auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos, i el 24 el d’Escaldes-Engordany, a la sala d’actes del Comú. El 28 d’octubre tindrà lloc la cita del Pas de la Casa, mentre que ja de cara a la segona quinzena de novembre es portaran a terme les reunions previstes a Barcelona i Tolosa, per als andorrans que estudien o treballen a aquestes ciutats, així com la que es farà per streaming.
D’altra banda, des de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus s’ha posat en marxa un nou espai web (www.andorraue.ad) que inclou un apartat dedicat a les preguntes més freqüents entorn de l’acord d’associació així com un formulari de contacte amb la secretaria d’Estat a disposició dels ciutadans, segons va destacar Riba, que va precisar que l’usuari també es pot descarregar ja algun document  amb relació a l’acord, i que la intenció és anar ampliant-los en la mesura que s’avanci en la negociació.
Precisament, respecte a aquesta qüestió el secretari d’Estat d’Afers Europeus, que és també el cap negociador de la delegació andorrana, va recordar que hi ha una nova ronda prevista el 8 d’octubre vinent i va avançar que “és molt possible” que es fixi encara una nova reunió abans de final d’any.

Optimisme de cara a poder tancar el pacte d’Estat

“Les converses seguei-xen, continuo sent optimista i penso que hi ha espai suficient per trobar el consens necessari.” Així es va manifestar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, amb relació al pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la UE que s’està cercant amb totes les formacions polítiques representades al Consell General. En aquest sentit, Riba va explicar que “s’està treballant un document base però cal encara temps”.
Per la seva part, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, va “subscriure” les paraules de Riba i es va mostrar convençut que el no del Govern a la proposició de llei del PS per modificar la Llei del Fons de reserva de jubilació i poder destinar el 10% de la cartera a la compra i rehabilitació d’habitatges per destinar-los al mercat de lloguer no afectarà el pacte d’Estat.

Canillo
obre
reunions
apropar
l'acord
ciutadania
ue

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aquest m’hos ho ha d’arreglar ??? Pobre país...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte