Diari digital d'Andorra Bondia
Canvis en el pla Engega per afavorir el màxim nombre de beneficiari
Canvis en el pla Engega per afavorir el màxim nombre de beneficiari

Canvis en el pla Engega per afavorir el màxim nombre de beneficiaris


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: SFGA

El Govern va acordar ahir introduir canvis en el pla Engega per afavorir que el màxim nombre de persones se’n puguin beneficiar. Així, a partir d’ara només es podrà adquirir un vehicle per beneficiari i caldrà que aquest el mantingui durant un any per evitar les transaccions de compravenda. A més, els sol·licitants que n’hagin demanat tres o més ja no tindran dret a cap altra convocatòria.
L’executiu va adoptar aquesta mesura després que el Pla Engega 2016 s’hagi exhaurit en només 21 dies. El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va destacar que vistes aquestes “xifres inesperades i impactants” i que hi ha gent que ja ha fet el procés de pre-compra i es podia trobar amb un “sentiment de frustració”, s’ha decidit avançar 300.000 euros de la convocatòria de l’any que ve, que es calcula que permetrà donar ajuts per a uns 35 vehicles més.
El pla Engega per a la compra de vehicles elèctrics i híbrids endollables ha rebut la sol·licitud d’ajuts econòmics per a 122 vehicles de mobilitat elèctrica (103 turismes i 19 furgonetes). D’aquests, 70 són híbrids endollables, 52 elèctrics purs i 
4 són eficients (amb emissions de menys de 120 g de CO2). També s’ha rebut 9 sol·licituds pel desballestament. Alcobé també va destacar que la majoria d’automòbils que s’han sol·licitat tenen un preu d’entre 30.000 i 35.000 euros (sense l’ajut). Si es distingeix per tipologies, en el cas dels vehicles elèctrics reservats el preu mitjà és de 30.255 euros, que amb l’ajut mitjà de 10.458 euros quedaria en 19.796 euros (xifra que suposa un 34,6% de descompte). Quant als vehicles híbrids endollables, el preu mitjà és de 43.349 euros, que amb l’ajut mitjà de 9.388 euros es queda en 33.961 euros (un 21,7% de descompte).
Alcobé va acceptar “hi ha empreses que han apostat per aquest tipus de vehicles, per renovar flotes. Això ha fet que gran part de l’oferta disponible se l’hagin reservat unes quantes empreses a més de molts particulars”. En tot cas va concloure que “l’important és que tota la demanda que s’ha generat és real” i que aviat aquests vehicles circularan per Andorra, amb l’impacte positiu que això suposa per al medi ambient. Tot i així, segons van indicar fonts del sector, la realitat és que el programa ha acabat perquè dues empreses automobilístiques han esgotat pràcticament totes les sol·licituds disponibles. 
El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions va posar en relleu que la matriculació d’aquests vehicles assolida fins ara situarà el Principat en la tercera posició internacional pel que fa a matriculacions de vehicles elèctrics, amb una quota de mercat del 4,5% si es fa la projecció de matriculacions en base als primers quatre mesos de l’any. Alcobé va recordar que per a l’any que ve el programa tindrà 700.000 euros i per al 2018, 1 milió.

Emissió de bons per 100 milions

El Govern va aprovar una emissió de deute públic per un import de 100 milions d’euros a l’empara del segon programa d’emissió de deute públic. Es tracta de la renovació d’una emissió a llarg termini en la modalitat de bons. Es col·locaran en dos trams, un per a institucions i un d’obert al públic (de 50 milions cadascun). S’ha de fer la comanda a través dels bancs del país i el venciment és a 
divuit mesos. L’interès es cobra al final i els rendiments són del 0,90% anual. El 18 de maig entrarà en vigor el decret d’emissió i la data límit per a les sol·licituds serà el 30 de maig.

Reglament per als honoraris 

El Govern ha aprovat el reglament regulador dels barems dels honoraris remuneradors dels serveis del saig. En l’execució forçosa de les resolucions judicials, la funció principal i obligatòria que aquest té, s’estableix uns honoraris en funció de la quantitat executada i es preveu una provisió de fons a la qual ha de fer front la part executant. En els casos de pensions alimentàries la provisió de fons es redueix un 30%, i si la persona disposa del benefici de la justícia gratuïta no l’ha de satisfer.

Certificat per als advocats

El Govern va aprovar el reglament regulador dels requisits per obtenir el certificat d’aptitud per a l’exercici de la professió d’advocat. Els professionals han de disposar d’un títol del nivell 4 del Mates en l’àmbit del dret i hauran de superar una prova escrita teòrica de dret andorrà i deontologia professional, una prova escrita pràctica de dret processal andorrà i una prova escrita de coneixement de la llengua catalana. També hauran de fer una formació pràctica. El Col·legi d’Advocats les convocarà com a mínim cada sis mesos.

4,5 euros per a pavimentació

El Govern ha adjudicat a l’empresa Pavand la campanya de pavimentació 2016 per 4,5 milions d’euros. Un 65% va a obra nova, un 15% a peticions dels comuns per a carreteres secundàries i carrers i un 23% a treballs de manteniment a la carretera general. També s’ha aprovat una modificació del reglament de construcció per garantir la seguretat i funcionalitat viàries per a les maniobres de càrrega i descàrrega en locals comercials,  industrials o magatzems ubicats a la xarxa bàsica de carreteres.

Convocats els ajuts a l’estudi

Del 19 de maig a l’1 de juliol estarà oberta la convocatòria dels ajuts a l’estudi per al curs escolar 2016-2017. El Govern hi destinarà 
1,3 milions d’euros i el llindar econòmic es manté en 14.763 euros. El consell de ministres també va aprovar els preus de les matrícules per al proper curs de les formacions estatals que ofereix la Universitat d’Andorra. L’executiu va destacar que els preus dels crèdits es mantenen des del curs 2012-2013, a diferència de l’evolució que han experimentat les taxes en altres països de l’entorn.

 

 

 

 

 

Engega

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte