Diari digital d'Andorra Bondia

Casadevall creu que el pes polític dels cònsols “pot molestar més que abans”


Escrit per: 
Marià Miño / Foto: M.T.

El cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, va sostenir ahir que el paper que desenvolupen els cònsols en la política andorrana “pot molestar més que abans” el Govern, donat el “pes polític” de les persones que actualment estan al capdavant de les corporacions locals.

Així mateix, després de les crítiques rebudes des de l’oposició d’Escaldes-Engordany i des d’altres sectors del Partit Socialdemòcrata (PS), els màxims responsables dels comuns van reivindicar ahir la plena legitimitat de la reunió de cònsols, si bé van acceptar la possibilitat de reformar l’actual marc legal per donar un pes més important a les minories.
“Fa la sensació que [la reunió de cònsols] té un pes més important que en mandats anteriors”, va opinar Casadevall, que pensa que “aquests quatre anys potser molesten més per les persones que hi ha ara”. En aquest sentit, el cònsol canillenc va fer referència al bagatge polític dels mandataris actuals, ja que “algun ha estat ministre i molts han estat consellers generals”.
Seguint l’argumentació, el cònsol de Canillo va afirmar que “des del Consell General i el Govern no s’ha vist mai bé, però els governs anteriors no han dit res, mentre que ara a alguns membres del PS no els agrada”, i els va recomanar “que llegeixin la Constitució i es dediquin a fer la seva feina, que nosaltres fem la nostra: trobar punts de consens per gestionar millor i d’una forma més econòmica”.
De la seva banda, el cònsol major d’Encamp, Miquel Alís, va apuntar que “tots els acords que es prenen s’han d’acordar a cada comú abans de signar-los”, i va afegir que “hi ha hagut reunions de cònsols abans i després del procés constitucional, i n’hi haurà sempre”. Així mateix, Alís va recordar que abans que s’aprovés la Carta Magna eren els cònsols “els que es reunien per formar el Consell General” i va opinar que “el mal d’Andorra no ve de les reunions de cònsols”. No obstant, Alís va matisar que de cap manera vol anar enrere, i va coincidir amb el cap de Govern que “potser s’ha de donar més iniciativa a les minories, sigui per reglament o bé per llei”.
Sobre aquesta qüestió,  Casadevall va admetre que “el reglament s’hauria de modificar”, però va afirmar que els cònsols no hi estan treballant, ja que en tot cas hauria de ser l’executiu qui prengués la iniciativa. “Si hi ha un text, l’hauríem d’estudiar i proposar esmenes a través dels grups”, va concloure.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte