Diari digital d'Andorra Bondia
Casadevall tornarà a presidir el CSJ, el que tindrà més dones de la història
Casadevall tornarà a presidir el CSJ, el que tindrà més dones de la història

Casadevall tornarà a presidir el CSJ, el que tindrà més dones de la història


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El síndic general, Vicenç Mateu, ho va avançar ahir. L’octubre vinent, mes que toca la renovació dels membres del Consell Superior de la Justícia (CSJ), el síndic tornarà a proposar Enric Casadevall per a president de la institució, ja que és qui té potestat per nomenar-lo. Minuts abans, Casadevall ja va manifestar a la premsa la voluntat de continuar en el càrrec. Per tant, presidirà sis anys més un Consell Superior de la Justícia que es presenta renovat perquè canvia la totalitat dels membres menys el president. A més, serà el CSJ més femení de la història, ja que hi haurà tres dones i fins ara només una hi havia participat com a membre. Va ser Maria Teresa Armengol, nomenada el 2005 representant del cos judicial. 

Fins ara han transcendit quatre dels cinc noms que formaran part del nou CSJ. Es tracta del president Casadevall, de la nomenada i que ja ha jurat el càrrec com a representant del Govern Maria Carme Torres; d’Olga Adellach, que és nomenada pel copríncep episcopal, i de Clàudia Aries, que serà elegida pel cos judicial el 28 de setembre després que només ella s’hagi presentat com a candidata. Per tant, només queda la confirmació de qui representarà el copríncep francès, que no ha transcendit formalment. 

Dels membres actuals, ni Jordi Visent, nomenat pel copríncep episcopal, ni Josep Maria Cairat, designat pel cos judicial, podien repetir el mandat perquè en sumen dos de consecutius. El tercer, representant del copríncep francès, Antoni Aleix, va manifestar la voluntat de no renovar per motius personals. I finalment Maria Carme Torres va ser qui va jurar el càrrec en substitució de Jaume Sansa, que era vicepresident del CSJ i va morir el mes de maig passat. 

“Tenen més mitjans que mai i més control que no el que hi havia abans. Penso que les dues coses eren necessàries per fer un salt qualitatiu en l’administració de justícia, i per això penso que estaria bé que hi hagués una certa continuïtat entre el CSJ i el futur CSJ. Per tant, vist que Casadevall és l’única persona que pot garantir aquesta continuïtat, jo em decantaria perquè continués al capdavant del CSJ”, va declarar ahir el síndic general en l’acte de jurament del magistrat Enric Anglada i de la batlle Estefania Garcia. 

MÉS RECURSOS PEL ‘CAS BPA’
Enric Anglada va renovar ahir el càrrec com a magistrat del Tribunal de Corts per cinquena vegada. La novetat d’aquest any és que ho serà a temps complet, i el motiu principal és la feina que se li ha girat a aquest tribunal, sobretot pel cas BPA. Anglada es va mostrar satisfet i “agraït” per aquesta renovació, que va dir que el farà “jubilar-se com a magistrat al Principat”. Casadevall va recordar que el judici de BPA, que es preveu que arrenqui a principis del 2018, se celebrarà a la sala de la Seguretat Social a Prada Casadet. Segons ja va avançar el BonDia, el CSJ l’ha llogada fins al juny del 2019, que és quan es preveu es tingui acabada la nova seu de la justícia, per un  lloguer de 30.000 euros. Les obres d’adequació de l’escenari, però, costaran  14.000 euros. Aquesta sala també podrà ser utilitzada per a cursos de formació.

Ahir, a la sala de Justícia de la Casa de la Vall, també va prometre el càrrec de batlle Estefania Garcia, que serà “la batlle de reforç que anirà a la Batllia que al batlle president li sembli més necessària perquè està més carregada o té baixes, almenys durant un temps fins que decidim crear una Batllia concreta”, va dir Casadevall. En aquest sentit també cal destacar la presència femenina, ja que amb la nova batlle dels quinze que hi ha onze són dones. 

Aquest podrà ser el penúltim jurament perquè només queda pendent la renovació del fiscal general, que també serà a l’octubre. 

Justícia Casadevall CSJ

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte