Diari digital d'Andorra Bondia
Serret i Vives, aquest matí, abans de la presentació oficial.
Serret i Vives, aquest matí, abans de la presentació oficial.

Catalunya obre la primera delegació a Andorra per “ser-hi més present”


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: Facundo Santana

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ha presentat oficialment aquest matí la primera delegada del Govern català a Andorra, Anna Vives. Una figura que neix amb la vocació que “Catalunya sigui més present” al Principat i per “impulsar relacions de confiança i benefici mutu amb reptes comuns”. I és que Andorra alberga una de les comunitats de catalans més grans d’arreu del món, unes 16.395 persones, 1.600 de les quals travessen la frontera del riu Runer cada dia per venir a treballar, mentre que Catalunya compta amb 914 residents andorrans. En aquest sentit, Serret ha especificat que el 52,1% de les exportacions d’Espanya a Andorra provenen de Catalunya i el 41,6% de les seves importacions són andorranes, fet que “evidencia els lligams” entre ambdós territoris. A més, ha fet valdre l’enfortiment del vincle institucional per “potenciar i donar més prestigi a la llengua catalana de la mà de l’únic estat del món que la té com a oficial” i altres reptes globals, com la crisi climàtica i la transició energètica. Quant a l’acord d’associació amb la Unió Europea, Serret ha considerat que la negociació pot suposar una bona dinamització econòmica per a Andorra, però també per al Pirineu català. 

Vives, per la seva banda, ha avalat el seu nou lloc de feina afirmant que la relació entre Catalunya i el Principat “es basa en una història de veïnatge que ha propiciat que s’hagi establert una bona munió d’acords i convenis que han fructificat en molts àmbits”, posant especial èmfasi en el món laboral i els transfronterers. Així, ha manifestat que “és molt important” entendre que la seva tasca com a interlocutora beneficia les dues bandes, perquè “és obvi que [catals i andorrans] ens assemblem en moltes coses, però tenim diferències que s’han d’explicar”. També “hem de ser un punt de referència per als catalans que viuen a Andorra i assessorar-los en qualsevol tràmit o dubte que tinguin respecte a la seva administració d’origen”, ha afegit Vives, tot resumint que “aquesta delegació ha de ser sinònim d’acollida”. 

Així les coses, el primer encàrrec de la Generalitat a la delegada consisteix a trobar la millor ubicació per tenir-hi la seu i, a partir d’aquí, formar un equip de tres persones més que complementin altres aspectes, com la comunicació o l’administració. Un cop tot comenci a rodar, Vives també tindrà feina amb el conveni de salut entre Andorra i Catalunya que ha de fer de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell un punt de referència a tot el Pirineu i en els plans de connectivitat, amb una hipotètica unió ferroviària  amb Barcelona com a projecte estrella. 

A la tarda, Serret i Vives s'han reunit amb la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, que ha posat en relleu que la cooperació transfronterera i de proximitat és un dels eixos de la política exterior del Principat i, justament, s'ha referit als treballs realitzats en el si de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), entre altres. Més tard, s'han desplaçat fins a la Seu d’Urgell per trobar-se amb l’alcalde, Francesc Viaplana, i el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

Andorra
vives
serret
Catalunya
delegació
Exteriors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte