Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera catalana d’Acció Exterior, Meritxell Serret, amb la nova delegada a Andorra, Anna Vives.
La consellera catalana d’Acció Exterior, Meritxell Serret, amb la nova delegada a Andorra, Anna Vives.

Catalunya posa en marxa el pla de retorn per als residents a l’exterior


Escrit per: 
Albert Belis / Foto: Facu Santana

El govern de la Generalitat ha aprovat aquesta setmana la posada en marxa del pla de retorn per als catalans que viuen a l’exterior i que volen o es plantegen tornar a Catalunya. Actualment, hi ha aproximadament mig milió de catalans que resideixen fora (uns 16.000 a Andorra), però els últims anys hi ha hagut un retorn considerable, per diversos motius. L’executiu català vol posar totes les eines que té a la seva disposició per facilitar-lo, i sobretot per fomentar el retorn de talent de professionals que es van veure obligats a marxar, molts d’ells després de la crisi econòmica del 2008.

Per això, el govern de la Generalitat ha començat l’elaboració d’un pla que contemplarà tots els diferents supòsits i que abastarà tots els àmbits que afecten el retorn: des de l’habitatge, fins a l’educació, passant per la integració laboral o els serveis de salut.

A Andorra, la nova delegada, Anna Vives, que ja exerceix des de l’abril, tot i que encara no compta amb seu física ni amb els professionals que l’acompanyaran, va confirmar ahir que la delegació tindrà algun paper en l’aplicació d’aquest pla, ja que “constitueix una eina d’interlocució amb els catalans a l’exterior i per això farà de fil conductor per a implementar aquesta mesura”. Sobre el pla, Vives va afirmar que “tot allò que ajudi  les persones a desenvolupar-se, és positiu i ens sembla molt bé”.

L’acord aprovat suposa la creació d’una Comissió Interdepartamental per a l’elaboració del pla de retorn –formada per nou departaments i coordinada pel departament d’Acció Exterior– que es reunirà periòdicament a partir d’ara per establir les directrius i les línies estratègiques de la iniciativa.

La mesura és un pas més en el catàleg de serveis que el govern català està actualitzant per als catalans residents a l’estranger, que “són una prioritat”. Així, hi ha mesures ja existents que busquen equiparar al màxim els serveis dels catalans residents a Catalunya amb els que resideixen a l’exterior, com ara l’accés a les colònies d’estiu per als infants, la targeta sanitària o el certificat idCAT.

La Comissió es constitueix amb l’objectiu principal d’elaborar el pla de retorn i fer-ne el seguiment i l’avaluació, amb una anàlisi global i en profunditat de l’emigració de retorn i de les possibles accions que cal desenvolupar en aquest camp. Té l’encàrrec de coordinar, sota la batuta del departament d’Acció Exterior i la direcció general de la Catalunya Exterior, l’acció de tots els departaments de l’executiu català competents en matèries concernides pel fet emigratori i el retorn de talent: empresa i treball, hisenda pública, migracions, acció exterior, educació, recerca i universitats, habitatge, salut i drets socials.

L’òrgan té com a propòsits analitzar les necessitats dels catalans residents a l’estranger que volen retornar, a curt i a mitjà termini; analitzar la normativa vigent aplicable al retorn per part dels departaments i per àmbit competencial; coordinar la previsió d’accions i programes concrets per sectors estratègics.

La llei de la comunitat catalana a l’exterior regula els drets d’aquesta comunitat i concreta aspectes del retorn, com ara la planificació del fet emigratori. Reconeix la necessitat d’oferir eines prèvies perquè la mobilitat internacional sigui positiva i, alhora, esmenta el retorn de talent, entenent l’experiència migratòria com un cercle.

Escrit d’Andreu Claret, per la Diada
Amb motiu de la Diada nacional de Catalunya del proper 11 de setembre, la delegació de la Generalitat a Andorra organitza una acció simbòlica destinada a les xarxes socials mitjançant l’escrit d’Andreu Claret, un autor de renom al país, amb arrels catalanes i alta presència andorrana, segons va informar ahir el departament d’Acció Exterior de l’executiu català. La finalitat és vincular culturalment Catalunya i Andorra i posar en valor els lligams entre ambdós països. Les delegacions catalanes a l’exterior organitzen més d’una vintena d’actes per commemorar la Diada a 15 països diferents i a 18 ciutats del món.

Catalunya
delegació
vives
residents
catalans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte