Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir per exposar l’evolució de l’epidèmia de Covid-19.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir per exposar l’evolució de l’epidèmia de Covid-19.

Catorze nous positius eleven a 53 el nombre de casos de Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els últims resultats de les analítiques per diagnosticar la Covid-19 que han arribat al país han confirmat 14 casos nous de coronavirus que eleven el nombre de positius a 53. Així ho va explicar ahir al vespre el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença amb el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, per fer el punt de la situació de l’epidèmia de la Covid-19 al país, en què va precisar que a hores d’ara queden encara 39 casos sospitosos pendents de diagnosticar.

Martínez Benazet, que va detallar que dels diagnosticats n’hi ha cinc ingressats a l’hospital “tot i que cap a l’UCI” i 46 aïllats al seu domicili, va explicar que entre els 53 positius hi ha 18 professionals sanitaris així com dos residents al Cedre que es troben aïllats en habitacions individuals al centre sociosanitari, d’on tres residents més han donat negatiu en la prova de la Covid-19.
Pel que fa a les 39 persones pendents de diagnosticar, el titular de Salut, que va explicar que n’hi ha una d’ingressada a la unitat de cures intensives amb un quadre de pneumònia, va precisar que fins a 17 d’elles són també personal sanitari. 
Amb relació a l’afectació dels professionals de la salut, el ministre, que va precisar que la mitjana d’edat dels afectats és de 42 anys, va deixar entreveure que els pròxims dies encara hi haurà “casos que es positivitzaran” tot i que va defensar l’estratègia seguida i les mesures de protecció que s’estan aplicant. 
En aquest sentit, Martínez Benazet es va mostrar convençut que, més enllà d’aquests casos confirmats o algun dels pendents, arribarà, per “l’experiència que tenim”, un punt en què els professionals sanitaris “ja no s’infectaran més”.
El titular de Salut, que va destacar que “tots els casos que estan apareixent fins ara són dels mateixos  focus que s’han detectat” (el grup que va atendre el turista de l’infart a pistes, gent que ha anat i tornat d’un país on ja hi havia focus de coronavirus, els relacionats amb una competició esportiva i el dels professors de l’escola andorrana de batxillerat), es va mostrar més preocupat per la situació del Cedre, tot i que el quadre clínic dels dos residents afectats no és greu. En aquesta línia, Martínez Benazet, que va recordar que de tots els casos diagnosticats fins a la data “gairebé la totalitat han estat lleus” i només n’hi ha hagut dos de greus que “han tingut una evolució favorable”, es va mostrar convençut que la infecció dels dos residents del centre sociosanitari ha estat propiciada pel mateix personal sanitari. 
El ministre, que va assegurar que “estarem a sobre” del cas del Cedre i que caldrà veure “com evoluciona”, va recordar les mesures ja adoptades des del primer dia respecte als centres sociosanitaris amb la restricció de les visites, l’obligació d’apartar qualsevol dels professionals que hi treballava si presentava símptomes respiratoris així com també l’obligació d’ús de mascaretes per part del personal.
Amb relació a la possibilitat que es pugui realitzar al Principat algun assaig clínic per veure com es pot combatre de la millor manera la malaltia, Martínez Benazet va explicar que tot i que inicialment la relació d’assessorament amb l’epidemiòleg català Oriol Mitjà era per “decidir les accions a emprendre per intentar frenar la propagació del virus”, també s’ha posat damunt la taula aquesta possibilitat conjuntament amb el departament de medicina interna. En aquest sentit, el ministre va avançar que hi ha dues persones d’aquest departament “que estan elaborant un protocol”, si bé va voler deixar clar que tot plegat es troba en una fase “molt inicial”.
D’altra banda, el titular de Salut, que va insistir en la importància de complir amb les recomanacions i va recordar a la ciutadania que determinats comportaments incívics podrien vulnerar la Llei de sanitat i per tant ser sancionables amb multes d’entre 1.000 i 20.000 euros, va avançar que en breu es comptarà amb un espai de cribratge on un pneumòleg atendrà les persones que presentin símptomes compatibles amb la Covid-19. 
D’aquesta manera, va remarcar el ministre, es disposaria de “tres nivells d’observació” –metges de capçalera, aquest dispositiu i l’hospital– a la vegada que s’evitarà que pacients sospitosos de patir la infecció entrin directament al centre hospitalari. L’espai, on s’està treballant per acabar-lo d’enllestir, s’ubicarà just a l’entrada de l’antic tanatori.
Finalment, i interpel·lat sobre la vacuna que s’està treballant a la Xina, el ministre de Salut ha incidit que qualsevol vacuna que surti no serviria ja per a aquesta pandèmia i que, en tot cas i si finalment la Covid-19 és un virus estacional, podria servir per a futurs brots.

Un alturgellenc, primer mort a la demarcació de Lleida 
Un veí de l’Alt Urgell de 79 anys amb patologies prèvies es va convertir ahir en la primera mort per coronavirus a la demarcació de Lleida, segons va informar el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que va precisar que no es tracta de l’home que va ser diagnosticat divendres passat al Sant Hospital de la Seu d’Urgell, sinó d’un altre padrí resident al sud de la comarca que havia ingressat fa uns dies a l’Arnau de Vilanova de Lleida.
Actualment hi ha 16 persones amb Covid-19 ingressades en centres hospitalaris i 131 professionals sanitaris estan en aïllament domiciliari a la demarcació de Lleida.

positius
casos
Covid-19
Comentaris: 2

Comentaris

al primer diu que cap ingressat a la uci i un xic mes avall diu tot i que hi ha un ingressat a la unitat de cures intensives de pneumonia???? me lo explique.
imatge de Meritxell Prat
Si s'hi fixa el text detalla que "dels diagnosticats n’hi ha cinc ingressats a l’hospital “tot i que cap a l’UCI”". Mentre que en el paràgraf següent es parla de les persones "pendents de diagnosticar", d'aquests "n’hi ha una d’ingressada a la unitat de cures intensives amb un quadre de pneumònia". Són dues tipologies diferents de pacients. Gràcies.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic