Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió d’ahir entre els membres de la CEA i els representants sindicals.
Un moment de la reunió d’ahir entre els membres de la CEA i els representants sindicals.

CEA i USdA busquen consens per pal·liar els problemes d’habitatge


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La primera reunió entre la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i els representants sindicals per trobar punts de consens en les mesures a emprendre per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans ha servit per veure que tot i els posicionaments sovint contraposats d’una i altra part, tots dos coincideixen a assenyalar la principal problemàtica del país: l’habitatge i el nivell de vida. A l’hora de proposar solucions, però, és quan arriben les desavinences. “Els  posicionaments estan allunyats perquè ells defensen l’empresa pura i dura i nosaltres els treballadors”, ha argumentat el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que tot i reconèixer que “és difícil que s’arribi a un consens, no és impossible”. 

De moment s’ha fet un primer pas i és posar el focus en l’habitatge, temàtica que segons ha detallat el president de la CEA, Gerard Cadena, havia centrat la trobada. “És un tema molt complex i no es resoldrà de la nit a l’endemà, per tant, hem posat les primeres bases per continuar treballant i veure quines solucions hi ha a curt, mitjà i llarg termini”, ha manifestat, afegint que per ara no s’ha concretat cap mesura específica. Ubach, però, ha estat més concret a l’hora d’assenyalar les desavinences: “Nosaltres volem una solució urgent, mesures a molt curt termini  perquè la situació és insostenible,  i ells parlen de solucions a mitjà o llarg termini”.

Els representants sindicals han fet arribar les seves propostes a la patronal i la voluntat és seguir les converses, perquè també hi ha altres aspectes a tractar, com tot allò relacionat amb l’àmbit fiscal, i trobar punts d’entesa. “Per nosaltres no quedarà”, ha assegurat Cadena.

Tot i així, les mesures fetes públiques justament en l’àmbit de l’habitatge per la CEA res tenen a veure amb les dels sindicats. Concretament, assenyalen que “les mesures intervencionistes han desincentivat que es construeixi habitatge de lloguer” i demanen que es permeti augmentar les rendes del lloguer sempre que l’import de la renda no superi un terç de la renda familiar. També insisteixen a accelerar les promocions d’habitatge públic del Govern i dels Comuns, amb un pla a mitjà i llarg termini i amb promocions de lloguer a preu regulat que garanteixin la sostenibilitat de la inversió pública. Alhora volen una rebaixa de les cessions urbanístiques i de la càrrega fiscal per a promocions d’habitatges de lloguer i la creació d’una Batllia especialitzada a més de fomentar la mediació en aquest àmbit i donar seguretat als potencials inversors amb normes clares i previsions de futur.

Queixes pels retards en el pagament des del Govern

Alguns empresaris han denunciat avui que el Govern “acumula pagaments fora de termini a la majoria dels seus proveïdors”, justificant-ho per una “actualització del seu sistema informàtic”. Exposen que tot i que s’hauria de pagar a 60 dies, el termini s’allarga fins als 120, fet que “preocupa” els proveïdors perquè temen haver de buscar fonts externes de finançament per assumir costos. La CEA ha dit no tenir coneixement del fet.

Andorra
CEA
sindicats
lloguers
cost de la vida

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte