Diari digital d'Andorra Bondia
Cécile Martin-Phipps, directora de l’Institut Francòfon per al Desenvolupament Sostenible.
Cécile Martin-Phipps, directora de l’Institut Francòfon per al Desenvolupament Sostenible.

Cécile Martin-Phipps: “Ens ha interessat molt la feina que es fa a Andorra Recerca + Innovació”


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto: Facundo Santana

La setmana passada, Andorra va acollir durant tres dies la quarta trobada presencial dels punts focals de l’Institut Francòfon per al Desenvolupament Sostenible (IFDD) i Cécile Martin-Phipps, directora de l'IFDD va estar-hi present. Una vintena de representants internacionals de l’IFDD van intercanviar les estratègies que duen a terme als seus països per complir amb els objectius de desenvolupament sostenible establerts per les Nacions Unides.

Què és l’Institut Francòfon per al Desenvolupament Sostenible (IFDD)?
L’IFDD és un òrgan que depèn de l’Organització Internacional de la Francofonia que es va crear l’any 2015 i que agrupa 88 estats i governs membres de l’espai francòfon. L’institut es dedica al desenvolupament sostenible, la transició energètica i el medi ambient, tres temes que l’IFDD fa arribar als països de la francofonia.

Com valora la feina que es va dur a terme en la quarta trobada presencial dels punts focals de l’IFDD. ?
Considero que es van reforçar les capacitats de la vintena de països que es van reunir durant aquells tres dies a Andorra, en concret, sobre l’Informe Nacional Voluntari i el desenvolupament sostenible, gràcies a les iniciatives i les bones pràctiques que els representants internacionals van presentar entre ells. 

Quin és l’objectiu d’aquestes trobades?
L’objectiu d’aquestes trobades és que els països puguin enriquir-se entre ells i sorgeixin noves idees entre els uns i els altres. A més, amb aquestes trobades es crea una espècie de diàleg pràctic entre francòfons, fet que permet reforçar les competències de cada país i, per tant, mobilitzar finançament al darrere per als objectius sostenibles. Tot això, per entrenar els països per a la presentació de la seva estratègia nacional davant el fòrum polític d’alt nivell de la UE que té lloc entre les dues primeres setmanes del mes de juliol a Nova York.

Quines temàtiques es van treballar?
Es va treballar sobre els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que l’Organització de les Nacions Unides es va marcar per l’Agenda 2030. Ara bé, de les 17, les més treballades van ser: l’accés a l’energia neta i assequible, la fi de la pobresa, les ciutats i comunitats sostenibles, l’acció climàtica, la salut i el benestar, la igualtat de gènere i el treball digne i creixement econòmic.

En quines es van fer especials esforços? 
Les que més es van treballar en general van ser: l’accés a l’energia neta i assequible, la fi de la pobresa, i, vist el context postpandèmia en què es troba la societat a escala internacional, la salut i el benestar. Aquestes tres lligades amb el treball digne i el creixement econòmic. També vaig poder veure que pràcticament tots els països es van focalitzar molt en la igualtat  entre homes i dones. Però sobretot, el tema que es va treballar més en general va ser l’emergència climàtica.

De la presentació d’Andorra, quina va ser la iniciativa que va interessar-li més?
Personalment, em va resultar molt interessant la feina que fa l’entitat pública d’Andorra Recerca + Innovació. El conjunt de diferents especialistes permeten la transversalitat en un mateix lloc on poden dialogar i treballar sobre temàtiques que afecten els diferents ministeris existents, centrades en el desenvolupament sostenible. Es podria dir que Andorra ha desenvolupat una eina de modalització estadística molt precisa.

Com acompanya l’IFDD els països?
Un dels objectius de l’IFDD és informar i sensibilitzar sobre el desenvolupament sostenible, la transició energètica i el medi ambient, perquè els diferents estats i governs puguin apropiar-se i comprendre aquests conceptes. A títol d’exemple,  l’IFDD dona les informacions necessàries sobre què és l’economia circular, com es defineix, com es descriu sobre el terreny, entre d’altres.

Ofereixen formacions?
Sí, és el segon eix de l’IFDD.  Aquest se centra a crear les capacitats i les competències dels estats i governs francòfons. Per això, oferim des de formacions en línia, com ara professions del medi ambient, i presencials, com són negociadors climatològics.

Alguna acció més?
En últim lloc, l’IFDD també ajuda els països membres de l’espai francòfon en la mobilització a través d’accions i iniciatives sobre el terreny. És a dir, una vegada els hem acompanyat per fer la seva planificació i estratègia sostenible, han de posar-ho en funcionament. Per això els ensenyem proves pilot que no requereixin gaires recursos materials i pressupostaris.

En què consisteix l’agenda de l’acció?
Com que hi ha moltes accions ciutadanes que es fan i que no es perceben ni a escala nacional ni internacional, l’agenda de l’acció neix per fer un recull de les diferents iniciatives que du a terme la societat civil.

En quin punt es troben les accions de l’Agenda 2030, segons l’IFDD?
Hi ha moltes accions que ja s’han posat en marxa, però no per a tots els ODS. Per això des de l’IFDD treballem per evitar que els països es quedin estancats en les seves temàtiques i abordin els altres objectius de la UE que, tot i que tinguin un impacte menor, també els afecten, i aquí és on entra en joc l’informe nacional voluntari.

Quina importància tenen els Informes Nacionals Voluntaris?
Permeten a la UE tenir una visió molt més transversal de cada país i saber les accions que fan a cada país. A més, moltes de les accions no es comptabilitzen i aquests informes permeten als Governs ser coneixedors de les iniciatives de la societat civil, el sector privat o les organitzacions. Tot això, per crear un diàleg, recollir-ne dades i reenviar el missatge de tot el que es fa, tant des de la ciutadania com fins al Govern.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte