Diari digital d'Andorra Bondia
Cierco contradiu el Govern i diu que coneixia abans la nota del FinCEN
Cierco contradiu el Govern i diu que coneixia abans la nota del FinCEN

Cierco contradiu el Govern i diu que coneixia abans la nota del FinCEN


Escrit per: 
M.S.

Lluny d’ajudar a esclarir els fets, la compareixença d’Higini Cierco davant la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera, en qualitat de representant legal de la societat que posseïa la majoria del capital social de BPA i president del consell d’administració de l’entitat abans de la nota del FinCEN, va afegir més dubtes sobre l’actuació de l’executiu i altres estaments públics del país.
Així es desprèn si més no de la “preocupació” expressada al final de la compareixença pels presidents del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, i el grup mixt, Pere López, que van coincidir a assenyalar que les explicacions de Cierco van generar “dubtes raonables” sobre si el Govern i les institucions públiques –la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF)– sabien amb anterioritat que el FinCEN emetria la nota que va acabar comportant la intervenció de Banca Privada d’Andorra.
En aquest sentit, López, que va destacar “la contundència” amb què es va expressar Cierco, va assenyalar que l’accionista majoritari de BPA hauria apuntat que “es podria contrastar que hi havia coneixements previs que aquesta nota podia arribar”, un fet que segons Cierco “quedaria demostrat en els propers mesos”.
Davant la seguretat i la claredat de les explicacions de Cierco, el conseller general del Partit Socialdemòcrata va assegurar que “se’ns generen dubtes que des d’estaments polítics o públics del país no es conegués la possibilitat de la nota del FinCEN amb antelació”, i va expressar la preocupació de la formació per “les actuacions que hagin pogut fer les institucions del país abans, durant i després i si n’estaven al corrent amb anterioritat”.
Per aquest motiu, López va insistir que els tres consellers del PS marxaven de la comissió, “en alguns aspectes, amb una certa preocupació pel que el senyor Cierco ha explicat” i va assegurar que després d’aquesta compareixença del propietari de BPA es fa més necessari que mai que “el Govern comparegui en el futur perquè aquestes informacions que ens han donat es puguin aclarir”.
En una línia molt similar es va pronunciar el president del grup parlamentari liberal, que, sense entrar al detall recordant el caràcter “confidencial” de la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera, va assegurar que “en cas de confirmar-se tot el que ha explicat, vindria a contradir moltes altres compareixences”.
En aquest sentit, Pintat, que sí que va admetre que les contradiccions tindrien lloc “en els orígens que haurien motivat tot el cas amb la publicació de la nota del FinCEN”, va destacar també la “preocupació” de Liberals d’Andorra davant uns fets que “en cas confirmar-se serien realment greus”.
Així mateix, el president del grup liberal va recordar que ens trobem davant d’un procés judicialitzat i va insistir que cal “esperar que la justícia faci la seva feina”, així com “esperar altres compareixences” perquè la comissió pugui emetre les seves conclusions. 
A més, Pintat, que va confirmar que Cierco va centrar bona part de la seva intervenció a ratificar el que ja va denunciar davant la batlle respecte de les presumptes pressions rebudes per comandaments policials espanyols en el marc del cas Pujol, va expressar el desig que de la mateixa manera que s’ha donat resposta a les comissions rogatòries demanades per les autoritats judicials espanyoles, ara “hi hagi la mateixa diligència a la inversa i es puguin esbrinar els fets”.
Des de Demòcrates per Andorra no es va voler fer cap mena de manifestació pública, si bé, segons van explicar alguns dels presents en la sessió de la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera, bona part de les intervencions dels consellers generals demòcrates van anar encaminades a defensar l’actuació i les decisions que va adoptar l’executiu taronja des de l’inici del cas BPA. 

Interès de la cita
La compareixença de Cierco va generar molt interès entre els parlamentaris, com ho constata el fet que 18 dels 28 consellers generals la van seguir. I, de fet, també entre l’executiu. I és que malgrat assegurar que no volia fer comentaris d’un acte que no han seguit, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va instar Cierco a aportar les proves “en seu judicial”, va lamentar que es “faci per capítols“ i va insistir en la necessitat de no “desviar l’atenció” del fet principal, que no és altre que esclarir si BPA blanquejava o no capitals.

Silenci del protagonista
Higini Cierco va arribar caminant sol per la plaça del Consell General sis minuts abans de l’hora que havia estat citat per dirigir-se al nunci del taulell de l’entrada. Mentre esperava que el vinguessin a buscar per anar a la sala on va tenir lloc la compareixença, va saludar amablement els periodistes presents, tot i que els va advertir que “com és costum” no faria declaracions públiques ni abans de l’inici de la sessió de la comissió ni a la sortida, com així va ser.

El TC estima en part el recurs de Miquel

El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat en part el recurs interposat per l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, contra la darrera sentència que confirmava la pròrroga de la presó provisional –per una presumpta vulneració del dret a la llibertat– i insta el Tribunal Superior a substituir la sentència inicial “per una altra d’actualitzada i que motivi i fonamenti l’aixecament o la continuació de la mesura de presó provisional”. En la sentència, que recollia ahir el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), el Tribunal Constitucional assegura que “s’ha vulnerat el contingut essencial del dret a la llibertat” de l’interessat, ja que el Superior manté l’última pròrroga de presó provisional “en base a una fonamentació mancada de suport constitucional suficient i sense una motivació justificativa”.

Higini Cierco
Andorra
BPA. comissió especial
Consell General

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte