Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir.

Cinc nous contagis eleven a 34 els casos actius de coronavirus


Escrit per: 
M.S. / Foto: Agències

Cinc persones més infectades de coronavirus els darrers dos dies han elevat el total de casos actius de Covid-19 al país a 34, segons les dades facilitades aquesta tarda pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha remarcat que la meitat són asimptomàtics i la meitat lleus, de manera que cap no ha precisat hospitalització. El ministre, que ha incidit que cap dels cinc nous casos detectats té relació amb els focus identificats de l’obra d’Escaldes-Engordany i el jove que va tornar al país procedent de Lleida, ha recordat que el total de casos detectats és de 889, dels quals 803 persones s’han ja recuperat mentre el nombre de víctimes mortals es manté en 52.

Dels cinc casos registrats els darrers dos dies un correspon a una infermera del servei d’urgències, que havia estat cribrada el 14 de juliol passat i que dimarts, després de passar uns dies fora el país, va presentar símptomes lleus compatibles amb la Covid-19 i que va confirmar la prova TMA que se li va practicar. La resta d’afectats són tres persones que presentaven també símptomes lleus a qui se’ls va fer també la prova després d’acudir al sistema sanitari i un jugador de l’FS La Massana asimptomàtic a qui se li ha detectat el coronavirus en els cribratges que es porten a terme amb la Federació Andorrana de Futbol.

Precisament, la FAF ha fet públic un comunicat on assegura que “es tracta d’un únic cas aïllat” i explica que el noi "va estar en una zona amb transmissió comunitària fora d’Andorra la setmana anterior, on se sospita que va poder contraure el virus”. Davant d’aquest fet, i en espera de confirmar que no hi ha altres companys de l’equip afectats, la FAF ha decidit ajornar els partits de promoció que havia d’enfrontar el conjunt massanenc i el CE Carroi dissabte i dimarts vinent.

D’altra banda, Martínez Benazet ha alertat que malgrat que els casos que s’estan detectant actualment siguin de persones asimptomàtiques o siguin més lleus no es pot abaixar la guàrdia i ha insistit en la necessitat de mantenir les mesures d’higiene de les mans, l’ús de la mascareta i el distanciament. Així mateix, el ministre ha destacat també la importància de ser “molt intensos amb les proves de diagnòstic” i en el seguiment ràpid dels contactes.

En aquest sentit, el titular de Salut ha detallat que des de l’1 de juny s’han realitzat 4.281 proves, mil de les quals des de dijous passat, i que a l’Stop Lab de la caserna dels bombers s’han fet 631 TMA des de la seva obertura. L’objectiu és que en aquest punt es puguin arribar a fer 250 TMA al dia –ahir se’n van fer 182–, fita que es podria assolir “els pròxims dos dies”.

Quant als rastrejadors, Martínez Benazet ha explicat que n’hi ha 38, tot i que per ara, “amb les necessitats actuals”, només n’hi ha 15 d’activats. L’objectiu és arribar a 60 i per això s’ha fet una nova crida a través del SAAS i del Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra (COIA).
Martínez Benazet ha confirmat també que des de Salut es va informar les autoritats portugueses que una de les persones infectades pel brot de l’obra d’Escaldes-Engordany havia estat a Portugal. Precisament, la premsa lusitana informa avui que una persona procedent d’Andorra hauria contagiat el seu germà, que forma part del cos de bombers voluntaris d’Izeda, al municipi de Bragança, i que hi hauria fins a 14 efectius del cos aïllats. 

Comissió de seguiment
D’altra banda, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha explicat que el Govern ha donat llum verd a la creació de la Comissió de Seguiment Sociosanitari (COSS), òrgan que neix amb l’objectiu de coordinar les accions davant de possibles rebrots, analitzant la situació relativa a l’evolució del coronavirus i la seva afectació als centres sociosanitaris, públics i privats del Principat per tal de proposar i adoptar les mesures convenients per a cada circumstància. Al marge dels titulars d’Afers Socials i de Salut i de personal dels dos ministeris, formaran part de la COSS representants del SAAS, de la Federació de la Gent Gran i els directors de tots els centres sociosanitaris del país.

Positiu d’un infant d’un casal de la Seu d’Urgell

Un infant que participava en un casal d’estiu a la Seu d’Urgell ha estat diagnosticat de coronavirus, segons ha confirmat la Fundació Sant Hospital a Ràdio Seu, on ha indicat que el menor es troba en bon estat de salut i presenta símptomes lleus de la malaltia. Tenint en compte els protocols establerts, tant ell com la resta de membres del seu grup de convivència han estat aïllats a domicili.

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell, a través de les xarxes socials, ha deixat clar que l’infant està inscrit en un casal que té lloc a la ciutat però que no està organitzat pel municipi. També s'ha informat les famílies que s’estan estudiant els grups de convivència del menor i els casals estan prenent les precaucions recomanades, “però òbviament el risc no és zero”. L’alcalde Jordi Fàbrega ha explicat que ja comptaven amb la possibilitat que apareguessin casos en activitats col·lectives com aquesta, i que el més important és que “s’ha diagnosticat aviat”.

contagis
casos actius
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte