Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va mantenir un intens intercanvi de retrets amb el titular de Finances.
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va mantenir un intens intercanvi de retrets amb el titular de Finances.

Cinca acusa L’A de “malmetre més” la imatge del país amb les preguntes


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La pregunta de Liberals d’Andorra sobre les circumstàncies en què el 24 de març del 2015 dos informàtics vinculats a Banca Privada d’Andorra, entitat aleshores intervinguda, van lliurar dades de clients de Banco Madrid a dos responsables policials espanyols, va generar un dur enfrontament entre el conseller general, Jordi Gallardo, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va arribar a acusar el president del grup liberal de “malmetre encara més la imatge d’Andorra” amb les seves preguntes sobre aquest afer.
Així, i després que Gallardo instés l’executiu a desmentir les informacions que asseguraven que les dades es van lliurar a l’ambaixada espanyola sense la corresponent comissió rogatòria que l’emparés que hauria arribat hores després i per tant sense cap control judicial, Cinca va assegurar que l’executiu no era coneixedor d’aquesta trobada i va insistir que les dades es van lliurar en el marc d’una comissió instada per la fiscalia espanyola i en seu judicial. 
El ministre, que va lamentar la insistència de Gallardo i li va recordar que el  Govern ja va respondre a aquesta qüestió en una sessió de control el 2015, va esgrimir una còpia de la diligència del secretari judicial que corroboraria que les dades es van lliurar seguint els procediments establerts. Tot i això, i com ja havia fet en una compareixença anterior, el ministre va instar Gallardo, que al seu torn va acusar el Govern de “mirar cap a un altre costat” a l’hora de defensar que “Andorra no és una república bananera”, a lliurar a l’executiu els documents que tingui i que contradiguin la versió donada o bé, i fins i tot va anar més enllà, fer la “denúncia” corresponent davant els tribunals.
En la discussió va intervenir-hi també el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va acusar Gallardo de “tensar” el debat al voltant de la separació de poders i va insistir que aquesta comissió es va fer segons els paràmetres que estableix la normativa. En aquest sentit, i malgrat que “el Govern no té per què ser-ne coneixedor”, Espot va assegurar que, després d’haver-ho preguntat a òrgans judicials, el lliurament de les dades es va fer “en mà i en dependències judicials”. 
Així mateix, i igual que Cinca, Espot va assegurar també que si l’executiu hagués hagut de presentar una demanda cada vegada que aquesta legislatura hi ha hagut rumors i informacions difamatòries “les nostres arques personals i les de l’Estat estarien arruïnades”.

Els funcionaris que estan de baixa cobraran avui la prestació corresponent de la CASS

Els treballadors públics que es troben de baixa percebran avui la prestació corresponent de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i el dia 26 rebran el complement corresponent a la mútua de funcionaris per cobrir el 100% del salari d’octubre. Així ho va assegurar ahir, en absència de la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, que, responent a una interpel·lació del president del grup liberal, Jordi Gallardo, va admetre que per “un error administratiu” de la parapública els empleats de l’Administració de baixa no han percebut la prestació el dia que tocava.
En aquest sentit, Jover va recordar que amb la modificació del reglament de funcionament de la mútua, que entrava en vigor el primer d’octubre passat, la CASS passava a pagar directament la prestació als beneficiaris en lloc de fer-ho a la mútua. Així, va continuar el ministre, el dia 25 del mes en curs els funcionaris perceben la nòmina pels dies treballats, entre el dia 3 i 5 del mes següent reben la prestació de la CASS i el dia 25 el complement de la mútua. Jover, que va recordar que la modificació del reglament va ser demanada pels propis empleats per tal de corregir algunes deficiències de l’anterior sistema, va admetre doncs un retard de 4 dies i no d’un mes com va assegurar Gallardo, i va xifrar els afectats entre els 100 i els 150.

Quinze reclamacions pel transport escolar

El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha rebut des de l’inici del curs escolar quinze reclamacions en relació al transport escolar, segons va detallar el titular de la cartera, Èric Jover, responent a una pregunta del conseller general liberal Ferran Costa.
Jover va precisar que de les reclamacions, cinc corresponen a usuaris del transport, mentre que les deu restants són comunicacions d’incidències fetes per altres agents com poder ser els centres escolars o els conductors dels vehicles.

Torres diu que “no es podia fer un regal al Comú”

Donant resposta a una pregunta del conseller general del PS, Pere López,  el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va defensar que els 152.000 euros que Andorra Telecom assumeix en les obres de millora en els carrers adjacents a la parcel·la on s’havia de construir The Cloud “són els que pertocava” i que el que “no es podia fer era fer un regal al Comú d’Andorra la Vella”. El ministre, que va anunciar una partida d’un milió d’euros al pressupost del 2019 per fer un projecte alternatiu a The Cloud, va remarcar que l’increment del cost de les obres que farà el Comú no és atribuïble a la suspensió de The Cloud.

Cinca
acusa
L'A
malmetre més
imatge
país
preguntes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte