Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu en funcions, Jordi Cinca, durant la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu en funcions, Jordi Cinca, durant la compareixença d’ahir.

Cinca assegura que les 13 places previstes per a Duana són suficients


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministre de Finances i portaveu de l’executiu en funcions, Jordi Cinca, va sortir ahir al pas de les queixes per la manca de personal, la manca d’inversions en el sistema informàtic i la manca de formació efectuades divendres passat, a través d’un comunicat, des del Sindicat de Funcionaris de Duana (SFD). 
Cinca, que va atribuir les queixes i reivindicacions dels duaners al fet que la junta del sindicat arribava a la fi del mandat i tocava escollir nous representants, va recordar, responent a les queixes per la manca d’efectius, que el darrer trimestre de l’any passat van sortir a concurs 8 places noves i que en el pressupost per aquest exercici se’n preveuen 5 més.
En aquesta línia, el ministre, que va assegurar “ser conscient” de la “molta feina” que ha comportat la transformació del model fiscal per a la qual es va passar personal de Duana a l’Agència Tributària, es va mostrar convençut que un cop es cobreixin aquestes places ofertes “es cobriran totes les necessitats que té el departament de Duana a la vista de la feina que està fent i la que està assumint”.
Pel que fa a la “suposada falta d’inversió en sistemes informàtics” i que el nou model no redueix els períodes de treball ni els procediments manuals, el ministre, que va admetre que “la plataforma de gestió de la Duana és complexa” i que a més a més s’ha hagut d’integrar amb la gestió del model fiscal, Cinca va remarcar que des del 2016 i fins a l’exercici passat s’han invertit més de 300.000 euros en millores en el programa i que bona part d’aquestes, a més, van “encaminades que l’operativa de la plataforma sigui cada vegada més automatitzada”. Amb tot, el ministre, que va insistir que “del 2016 fins ara les millores del sistema són notòries”, va admetre que “encara queda feina”.
Amb relació a la formació, el màxim responsable de Finances, i per tant també del departament de Tributs i Fronteres, va destacar que “és difícil determinar quan aquesta és suficient”, i va recordar que l’any passat es van realitzar més de 1.000 hores de formació en diferents àmbits, com per exemple el reciclatge en tècniques d’intervenció, sobre el control de mitjans de pagament o sobre la nova Llei de control de mercaderies sensibles, entre d’altres. “Entenem que hi ha programes de formació continuada establerts, i tot i que no m’atreveixo a dir que suficients, sí que són adaptats a les necessitats”, va sentenciar Cinca, que va afegir que pensa que “sempre se’n pot fer més, tot i que s’ha complert”.
Finalment, i quant a “la històrica reivindicació de millores a les instal·lacions”, va apuntar que els darrers exercicis s’han destinat fins a 380.000 euros a aquest efecte.

Demanda per les guàrdies
D’altra banda, i amb relació a la demanda presentada pels inspectors de treball en considerar discriminatòries les modificacions fetes en el Reglament de sistemes de compensació i que retribueixen amb major quantia les guàrdies dels forenses, Cinca va voler ser prudent en desconèixer l’argumentació de la demanda presentada, tot i que va destacar que “sembla evident que no totes les guàrdies tenen la mateixa naturalesa, les mateixes implicacions o els mateixos requisits”.
En aquesta línia, i sense voler entrar en massa detalls, va insistir que les feines que han de desenvolupar els inspectors de treball i els forenses durant les guàrdies no són equiparables.

Cinca
assegura
13
places
Duana
suficients
previstes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte