Diari digital d'Andorra Bondia

Cinca destaca que vol tancar aquest any el model de complement de jubilació


Escrit per: 
M. F.

 

“Això ha adquirit unes dimensions inassumibles i insostenibles i no fer res no és possible”. Amb aquesta contundència es va expressar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, respecte dels compromisos per a jubilació que té el Govern amb els funcionaris.

D’aquesta manera, ahir va presentar el resultats de l’estudi actuarial als mitjans de comunicació, després que les xifres s’hagin fet públiques a tots els treballadors de l’Administració, i va expressar la ferma voluntat de prendre un seguit de mesures respecte a això, per redreçar la situació, ja que a 31 de desembre de l’any passat els compromisos meritats per als treballadors que es trobaven en actiu era de 218 milions als quals cal afegir els 25,8 dels prejubilats i els 35,5 dels jubilats, la qual cosa fa ascendir l'import total a 280 milions. El problema, també, és que la despesa per fer front als compromisos va augmentant al llarg dels anys i arribarà un moment en què, va advertir, si no es fa res serà inassumible.
Tal com va destacar Cinca fins ara els diferents governs han anat dotant amb una certa quantitat a l’alça, any rere any, el capítol destinat a personal per fer front a prejubilacions i jubilacions però amb la projecció que ha fet l’executiu es dóna la circumstància que el 2022 caldria que es destinessin 10,16 milions suplementaris per pagar els nous compromisos que podria tenir el Govern pel que fa a jubilacions i prejubilacions noves, una xifra que se sumaria a l’import per pagar a persones jubilades o prejubilades anys anteriors.
Aquesta situació suposa que el Govern hauria de dotar un fons amb 279 milions per fer front als compromisos contrets fins ara i també als futurs en jubilacions i prejubilacions però el problema és que és inviable. És per aquest motiu que l’escenari que va presentar Cinca és força pessimista i, per tant, tenen sobre la taula diferents propostes que ara, d’aquí a dues o tres setmanes, volen començar a analitzar amb els treballadors amb la intenció de tenir el model definit al llarg del 2012. En aquest sentit, Cinca va destacar que fa temps que els funcionaris reclamen que es comenci a dotar un fons per a les seves jubilacions però va afegir que fer-ho sense prèviament haver decidit un model “no serveix de res”.
Les solucions que es puguin plantejar a aquesta situació, segons va remarcar el titular de Finances i Funció Pública, hauran d’anar en consonància amb els drets adquirits pels treballadors. Per tant, s’haurà de trobar l’equilibri entre el cost econòmic que pugui suposar per a l’Administració i els drets dels treballadors.
Cinca també va voler reiterar que l’executiu no culpa “en cap cas” els funcionaris, ja que recorda que ells van entrar amb unes condicions que no van exigir sinó que els les van oferir amb el lloc de treball. Tampoc va voler culpar anteriors governs d’aquesta situació i va exposar que és una responsabilitat per part de tothom, d’una banda dels governants i de l’altra dels treballadors, ja que durant molts anys, tot i que es coneixia aquesta situació, ningú no havia fet res. D’aquesta manera, també va posar en relleu que ells podrien, també, no fer res, però que han decidit actuar ja que consideren que d’aquí a uns anys la situació no serà sostenible.
L’estudi s’ha fet sobre un col·lectiu de 2.116 persones, 1.923 de les quals estan en actiu, 60 en règim de prejubilació i 133 ja jubilades. En general, quan una persona es jubila, el Govern li garanteix un complement que l’ajuda a completar la pensió que rep de la CASS fins al 70% de la darrera nòmina. Pel que fa a la prejubilació es paga un 60% de la darrera nòmina si la persona s’hi acull el primer any que li permet la llei. Un cas especial i en el qual Cinca va voler fer molta incidència és el dels agents de la policia, ja que tots aquells que treballen al cos des d’abans del 2004 tenen un règim encara més avantatjós. En aquest sentit es poden prejubilar quan han fet 20 anys d’exercici, independentment dels anys que tinguin, amb un càlcul dels anys treballats multiplicats per dos, la qual cosa els dona el percentatge sobre la darrera nòmina que passen a cobrar. Quan arriben als 65 anys, aquesta quantitat la sumen al que cobren de la CASS, amb la qual cosa el Govern ha de continuar destinant una important quantitat de diners tot i que percebin una pensió de la parapública. Això fa que el cost total de les jubilacions de la policia siguin de 7,4 milions per a 25 persones mentre que a l’administració general aquest import és de 10,7 per a 42 persones. Tot i així, Cinca va recordar que la Policia és l’únic cos al qual es reté un 2% del sou per a aquest complement, mentre que la resta de l’Administració no contribueix de cap manera.
Per donar valor al complement que reben els funcionaris, Cinca va concloure que una persona del sector privat que volgués tenir dret a les mateixes condicions hauria de tenir un pla de pensions que li costaria un 20% del sou.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte