Diari digital d'Andorra Bondia

Cinca: 'El nivell d'endeutament seria bo si no tinguéssim una estructura d'ingressos feble'


Escrit per: 
Agències

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca ha assegurat que el nivell d'endeutament de l'Estat, que actualment representa el 35% del PIB, és bo si es compara amb els percentatges dels països de l'entorn, però ha alertat que cal preocupar-se perquè l'estructura d'ingressos del país és encara feble i si no es reforça 'molt ràpidament arribarem a percentatges més elevats'.

El ministre ha dit que per fer front a l'endeutament, basar-se només en la via d'ajustar despeses no és una bona política, i en canvi, l'objectiu seria poder arribar a estabilitzar els ingressos acostant-se a la xifra dels 400 milions d'euros per aturar el dèficit crònic.
L'endeutament global de l'Estat, que actualment gira entorn dels 1.000 milions d'euros, representa aproximadament el 35% del PIB, una xifra positiva si es compara amb la situació que viuen els països de l'entorn, com Espanya (53%), Portugal (77%), França (83%), o Itàlia (120%). Malgrat tot, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, considera que el nivell d'endeutament d'Andorra no és tan bo tenint en compte que l'estructura d'ingressos és feble, que el deute s'ha generat en anys de bonança econòmica i que, a diferència dels països de l'entorn, encara que s'aturi la davallada econòmica, els ingressos d'Andorra no remuntaran si no es completen amb el nou marc fiscal que s'està acabant de dissenyar.
Cinca ha afegit que Andorra està molt lluny dels extrems de Grècia, Portugal o Irlanda, on els nivells d'endeutament i de despesa financera van provocar que haguessin de ser rescatats per la UE. El que preocupa a Andorra és 'aturar la bola de neu' que està generant l'endeutament. 
De moment, el ministre considera que la xifra actual de deute és assumible pels bancs andorrans, i en el futur dependrà de la capacitat que tinguin de créixer i captar passiu, però calcula que el límit assumible està entre els 1.200 i els 1.300 milions d'euros. Cal tenir en compte que actualment, no tot l'endeutament està en bancs andorrans, sinó que hi ha 220 milions en lletres del tresor i 100 milions d'euros a Crédit Agricole.
Tenint en compte la situació econòmica i financera europea, Cinca assegura que actualment és impensable trobar més finançament a fora, i que per tant 'és un moment per demostrar la fortalesa interior'. En aquest sentit, cal que les entitats tinguin la capacitat de fer-ho però també la voluntat, cosa que des del Govern 'hem de gairebé exigir'. Pel que fa a les emissions internes de deute públic, el Govern tampoc té la intenció de fer-ne més a curt termini perquè 's'ha demostrat la confiança que hi ha cap al Govern però la capacitat d'absorbir emissions de deute no és infinita', i Cinca la situa entorn dels 300 milions.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte