Diari digital d'Andorra Bondia
Cinca estén la mà als grups per canviar la regla d’or abans del juny
Cinca estén la mà als grups per canviar la regla d’or abans del juny

Cinca estén la mà als grups per canviar la regla d’or abans del juny


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va aprofitar ahir el debat de l’esmena a la totalitat a l’actualització del marc pressupostari de l’administració general per al mandat 2016-2019, presentada pel grup liberal, per estendre la mà als grups parlamentaris per tal de treballar conjuntament una modificació de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, la coneguda com a regla d’or, i fer-ho ja en el proper període de sessions.
En aquest sentit, el ministre, que es va oferir a comparèixer davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost per treballar en els canvis un cop s’hagin aprovat els comptes per a l’any vinent, va insistir en la necessitat de trobar una fórmula “menys sofisticada i més efectiva” de limitar els dèficits anuals, i va deixar entreveure que una bona opció seria la que ja s’està aplicant des de l’executiu demòcrata d’“intentar que no siguin superiors a l’1% del producte interior brut”.
Així mateix, Cinca, que va assegurar que el Govern “segueix compartint els objectius essencials de la regla d’or”, va incidir en la necessitat d’introduir canvis en la llei per tal de modificar la limitació màxima de la despesa i també del creixement de la despesa corrent.
Precisament, en la defensa de l’esmena a la totalitat, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va posar de manifest l’incompliment de la llei i va acusar l’executiu d’inflar les previsions amb la intenció de mirar de complir amb els paràmetres de la regla d’or. 
En aquest sentit, Gallardo, que va denunciar novament l’incompliment de societats públiques, com CTRASA i Andorra Turisme, tal com corrobora el mateix Tribunal de Comptes en els seus informes de fiscalització, va incidir en les contradiccions entre les xifres que es posen al marc pressupostari i les que figuren al projecte de pressupost per al 2018, i va acusar el Govern de “no tenir una política pressupostària clara ni coherent”.
Cinca, que va defensar la gestió pressupostària de l’executiu taronja i va recordar que el marc pressupostari s’ha de complir al final del mandat, va negar que s’inflin o es maquillin xifres, tot recordant que les previsions del creixement del PIB –2%, el 2018 i 2,6%, el 2019– s’han fet en base al que ja està succeint el 2017, en què “es tancarà el tercer trimestre amb un creixement del PIB del 2,1%”.
Des del grup mixt, la consellera general independent, Sílvia Bonet, va recordar que l’objectiu de la regla d’or “no és fer encaixar les xifres artificialment”, mentre que el parlamentari de Socialdemocràcia i progrés, Víctor Naudi, va lamentar la “poca eficiència” de la llei, a la modificació de la qual sí que es va mostrar disposat a participar, i es va demanar si aquells paràmetres “que no s’han complert” en tres anys difícilment es compliran el darrer.
Per la seva part, el conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, que va remarcar que l’únic motiu pel qual es vol canviar la llei “és perquè el Govern necessita gastar més del que la llei li permet”, va assegurar que la proposta de mà estesa “és una presa de pèl” i va acusar DA de governar de “forma deslleial”, ja que “s’ho fan tot sols i, quan arriba el problema, aleshores ho hem de fer tots junts”.
En aquest sentit, López, que va insistir en “el fracàs de la llei”, va recordar que, quan es va aprovar, el llavors president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, “ja va dir que no seria aplicable” i es “va oferir a treballar plegats”, una proposta que no es va tenir en compte.
També des del grup mixt, l’exparlamentari del grup liberal Carles Naudi d’Areny-Plandolit, que va incidir també en l’incompliment de la regla d’or per part de les societat públiques –CTRASA i Andorra Turisme–, es va mostrar favorable “a una modificació de la llei si no funciona”, però no a tirar endavant uns canvis “per quadrar” unes xifres. “Volem un marc pressupostari que sigui realment una eina de previsió”, va remarcar Naudi, que va insistir en la necessitat de “determinar” la despesa que el país pot assumir per fer front a les necessitats i als compromisos internacionals contrets, i es va mostrar contrari a un increment de la pressió fiscal.
Per la seva part, el conseller general de Demòcrates per Andorra Carles Enseñat, que va mantenir un intens debat amb López després que posés en dubte la necessitat de votar cada any l’actualització del marc pressupostari si no s’introduïa cap modificació important respecte dels paràmetres aprovats a l’inci de legislatura, va plantejar a l’executiu la possibilitat d’obrir un període de reflexió abans de tirar endavant la modificació de la llei.
En aquest sentit, el parlamentari, que va xifrar l’incompliment al voltant dels nou milions d’euros, va demanar al Govern si és possible o no rebaixar la despesa en nou milions i, en el cas que no ho fos, aleshores sí que es va mostrar d’acord amb la modificació de la llei.
L’esmena a la totalitat de l’actualització del marc pressupostari es va rebutjar per 16 vots en contra i 12 a favor, després que, per error, el conseller general d’Unió Laurediana Josep Pintat votés en contra del text.

Cinca
estén
grups
regla d'or
abans
juny

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte