Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances i ministre portaveu, Jordi Cinca, en el transcurs de la compareixença d’ahir.
El titular de Finances i ministre portaveu, Jordi Cinca, en el transcurs de la compareixença d’ahir.

Cinca manté que la llei de fertilitat serà atractiva per atraure empreses


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va sortir ahir al pas de les crítiques del president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, en el sentit que la legislació sobre fertilitat que s’estava elaborant no anava en la mateixa direcció que la feina que porta a terme el clúster de salut d’Actua. 
El ministre, que va assegurar que “les crítiques constructives sempre són ben rebudes” i que “les de la Cambra ho acostumen a ser”, va insistir que el projecte de la llei de reproducció assistida es troba ja en una “fase molt avançada” d’elaboració i que serà “suficientment atractiva per atraure empreses”, a la vegada que “no traspassarà els límits fixats en la Constitució”.
Precisament, la recerca d’aquest equilibri és el que ha fet que aquest projecte de llei no hagi vist encara la llum, tot i que Cinca va assegurar que ahir mateix n’havia parlat amb el titular de Salut, Carles Álvarez, i amb el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, i que els dos coincidien en el fet que es “trobarà aquest equilibri”. 
Així mateix, el ministre portaveu va assegurar que el text recull bona part del treball i les qüestions que es van plantejar des d’Actua i que l’únic que s’ha fet és “encaixar-les amb les limitacions constitucionals”. Tot i aquest exercici, Cinca va assegurar que la llei “està suficientment ben pensada per poder complir amb els seus objectius”.

Transferències
Amb relació a la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava tres articles i la disposició addicional tercera de la Llei qualificada de transferències als comuns, Cinca va explicar que el cap de Govern, Antoni Martí, es va reunir ja ahir mateix amb els comuns per abordar possibles solucions a aquesta qüestió, que confia que es  puguin donar a conèixer “els propers dies”.
Tot i el pronunciament del TC, i igual que va fer Martí, Cinca va restar importància a l’anul·lació dels tres articles i va insistir que afecten menys del 10% del globals de transferències. A més, el titular de Finances va destacar també la importància que no es qüestioni el límit de 55 milions, en què “tots ens sentim còmodes i que dona estabilitat pressupostària”, ja que sense aquest límit les transferències per a aquest exercici 2018 haurien estat del voltant de 68 milions d’euros.

Ni candidat ni dimissions
D’altra banda, i davant les informacions aparegudes els darrers dies, Cinca va reiterar la seva intenció de deixar la primera línia política després de “set anys al capdavant d’una cartera molt complexa” i, en especial els tres darrers, “amb molta pressió”. El ministre, que va insistir que no té “especial predilecció per continuar fent política a curt termini”, va assegurar que no té al seu horitzó ser candidat a cap de Govern, i que “no he posat el meu nom sobre la taula ni tampoc me l’han demanat”.
Així mateix, i després d’assegurar que determinades notícies fan que “els consells de ministres siguin mes distesos” i que en el d’ahir van poder “riure una estona a primera hora del matí llegint la premsa”, Cinca va sortir al pas també de les informacions que apuntaven que el titular d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, podria estar-se plantejant la seva renúncia. 
En aquest sentit, el ministre portaveu va assegurar que “no ha notat cap canvi d’actitud” per part de Saboya, i va recordar que, quan va manifestar la seva voluntat de deixar la cartera d’Afers Exteriors per motius personals que li impedien viatjar amb la freqüència que requereix aquest ministeri, va ser el cap de Govern qui el va voler mantenir a l’executiu.

Nou pas endavant perquè el país esdevingui membre del SEPA

El Principat continua fent passos per convertir-se en membre de ple dret de la zona única de pagaments en euros (SEPA), i podria presentar la seva candidatura abans de final d’any, segons va informar el ministre portaveu. Jordi Cinca va explicar que precisament ahir la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Clàudia Cornella, va mantenir una reunió amb el director general del Consell Europeu de Pagaments, Etienne Goosse, i amb el conseller legal, Hartmul Siebel, per abordar aquesta qüestió.
En la trobada, Cornella va exposar tota la feina feta des de la signatura de l’acord monetari el 2011 i va informar també del projecte de llei de serveis de pagament i diner electrònic que incorpora directives europees, que es troba a tràmit parlamentari i que s’espera que s’aprovi durant el primer semestre d’aquest 2018. 

Aprovada una emissió de bons per 125 milions

El Govern va aprovar una nova emissió de bons per refinançar el deute públic per un import de 125 milions d’euros, segons va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va precisar que 100 dels milions corresponen a una emissió que arriba al venciment i els altres 25 provenen de la reconversió d’una de les pòlisses de crèdit que té l’executiu. Concretament, es tracta d’una emissió de bons a 24 mesos amb un interès anyal del 0,85%. La subscripció de l’emissió per part dels interessats es podrà fer a partir de dimecres vinent, un cop es publiqui el decret al BOPA, i fins al 9 d’abril.

Cinca
llei de fertilitat
atractiva
atraure
empreses
manté

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte