Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Jordi Cinca.
El ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Jordi Cinca.

Cinca manté que reclamar estudis d’impacte és com no voler negociar


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

“Pretendre que no pots asseure’t a la taula fins que no tinguis tots els estudis d’impacte de les quatre llibertats i les més de 3.000 directives comunitàries és com dir que no et vols asseure a la taula a negociar”. Així de contundent es va mostrar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en relació a les diferents peticions des dels grups de l’oposició d’informes per determinar com pot afectar econòmicament i socialment l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).
Cinca, que va insistir en què “el que no es pot fer és tenir tots els estudis a l’inici de la negociació”, va destacar que a mesura que es va avançant en les converses i en l’anàlisi de la normativa comunitària que caldria assumir és quan es van fent també els estudis d’impacte i de costos. “Quan anem a explicar a la UE el perquè no es pot acceptar una cosa o altra ho fem amb arguments tècnics però acompanyats també dels numèrics”, va assegurar el ministre, que va recordar que és així “com s’ha fet en el cas del tabac” i “com s’haurà de fer en tots aquells altres aspectes” que queden pendents en la negociació. Un cop fet això, i si hi ha algún aspecte que no es pot assumir de cap manera, serà quan “es té tot el dret d’aixecar-se, si cal, de la taula”.
En aquest sentit, Cinca, que va refermar el convenciment de l’executiu que quan més s’expliqui la realitat del país a la UE “es podrà entrar al mercat únic i alhora mantenir les especificitats”, va respondre a les peticions dels partits de l’oposició d’aturar o frenar el ritme de les negocicions assegurant que des del Govern “es continuarà amb el nostre projecte” acceptant al mateix temps que “hi ha opinions diverses”.
Així, Cinca va apostar per “seguir treballant i avançant” en l’analisi de la legislació europea en relació a les tres llibertats pendents de negociar –lliure circulació de persones, lliure circulació de serveis i lliure circulació de capitals– ja que “tot allò que estigui avançat ho podrà aprofitar el futur Govern”.
El ministre sí va admetre però que caldrà “fer un esforç molt més gran que fins ara” per explicar als agents socials i ecòmics i a la ciutadania “que a la llarga ser dins del mercat únic serà beneficiós per a Andorra”. En aquesta línia, el portaveu de l’executiu va assegurar que “ningú s’embarca en aquest supòsit sense un esforç de pedagogia i explicació” ja que “no fer-ho seria apuntar cap al fracàs del referèndum”.

Cinca
manté
estudis d'impacte
negociar
reclamar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte