Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença posterior al consell de ministres.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença posterior al consell de ministres.

Cinca reitera que l’acord no té cap incidència en la fiscalitat del tabac


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Tot i que França sempre ha posat a sobre de la taula la demanda de reduir el diferencial del preu del tabac, mai ha plantejat al Principat aquesta exigència a canvi d’acceptar un període transitori de 30 anys per a aquest sector. Ho va dir ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va assegurar que en cap document relatiu a l’acord d’associació hi ha cap mena d’incidència sobre la fiscalitat del tabac. Cinca va afegir que el que ha ofert el Govern és que hi hagi un esment explícit del compromís de seguir lluitant contra el tràfic il·lícit, i va defensar que el preu del tabac ha de ser competitiu, sense ser agressiu amb els països veïns, ja que el comerç viu d’aquest diferencial.

El ministre portaveu també va informar que els fabricants de tabac ja fa temps que han plantejat fixar uns preus mínims de venda al públic, una mesura que consideren que és la millor forma de lluitar contra el contraban. Aquesta proposta està sent ara analitzada pel Govern, va dir Cinca, que va exposar que caldrà veure si acaba prosperant o no. El ministre va indicar que en el cas de ser adoptada hauria de ser viable per tots els sectors implicats, és a dir, els colliters, els fabricants i també el comerç. Cinca va celebrar que el sector industrial faci una proposta en aquest sentit, al mateix temps que va declarar que és una bona notícia que totes les parts implicades pensin que cal lluitar contra el contraban. 

Cinca també es va referir a la reunió que dimarts i ahir hi va haver a Brussel·les, en què hi va haver la darrera ronda de converses per tancar el capítol de la lliure circulació de mercaderies en el marc de les negociacions de l’acord d’associació amb la UE. En aquesta trobada també hi van prendre part Mònaco i San Marino, i per això la qüestió del tabac no es va tractar, tenint en compte que és un tema que afecta específicament Andorra. Cinca va explicar que ja s’han començat a fer les primeres presentacions de la lliure circulació de capitals, un indici que aquest capítol està arribant a la fi. De fet, l’objectiu és que al març tot el que afecta la lliure circulació de mercaderies ja estigui tancat. El ministre es va mostrar confiat que en aquest àmbit s’arribarà a una solució favorable per a Andorra i que s’aconseguirà un període transitori per al tabac de 30 anys, “molt per damunt del que altres preveien”. Un altre aspecte que cal tancar serà la fusió de l’acord duaner amb l’acord d’associació.

acord d'associació
Unió Europea
tabac

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte