Diari digital d'Andorra Bondia
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.
El portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.

Cinca resta alarmisme a la situació del Constitucional per la plaça vacant


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va sortir ahir al pas de les crítiques de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) per l’incompliment de les disposicions de la Llei del Tribunal Constitucional per part de Sindicatura i la majoria demòcrata en no haver proposat, dins el termini previst, un candidat per ocupar la plaça de magistrat vacant després de la renúncia d’Isidre Molas, traient transcendència a la qüestió i assegurant que la situació a l’Alt Tribunal per aquesta vacant “no és alarmant”.

En aquesta línia, el ministre, que va lamentar que SDP “acostuma a valorar negativament tot allò que li sembla sense recordar com actuava quan podia governar”, va recordar que la vacant al TC no s’ha donat perquè un dels magistrats hagi arribat a la fi del seu mandat, una situació que “permet anar preveient un hipotètic relleu”, sinó que “ha estat una vacant sobtada per la renúncia de Molas”. Per aquest fet, Cinca va considerar que “s’està dins un termini raonable”, i es va mostrar convençut que des del grup parlamentari “s’està treballant perquè aquesta plaça es pugui dotar al més aviat possible”.
En aquest sentit, i després d’insistir que “no estem en una situació alarmant”, el ministre es va mostrar convençut que més que en el fons de la qüestió el que es pretenia des de Socialdemocràcia i Progrés era “cridar l’atenció”.
Tot i això, el portaveu de l’executiu, que va admetre desconèixer en quin punt es troba el procés per cobrir la plaça de magistrat del Tribunal Constitucional, ja que “pertoca al grup parlamentari i al Consell General”, sí que va voler deixar clar que “el desig” de l’executiu és que “aquesta plaça es pugui cobrir al més aviat possible”,  ja que la situació ideal és que cada “institució pugui treballar amb plenitud”. I va afegir que “a tothom li convé que el TC pugui operar plenament amb tots els seus membres”.

Nou reglament relatiu als serveis de pagament

El Govern va aprovar ahir el reglament relatiu al règim jurídic dels serveis de pagament i el diner electrònic i de les entitats de pagament i entitats de diner electrònic, que desenvolupa la llei aprovada al maig i la posterior modificació feta l’octubre passat per incorporar la directiva europea PSD2. El reglament, que deroga l’anterior, completa la tasca legislativa en aquest àmbit, segons va destacar Cinca, i acompleix el compromís adoptat pel Principat per tal d’esdevenir membre de ple dret de l’àrea única de pagaments en euros (SEPA), fet que s’espera que sigui efectiu. 

 

Serra, designat per a la CPLP

El consell de ministres va acordar la designació de l’ambaixador del Principat d’Andorra a la República Portuguesa, Jaume Serra, com a representant permanent prop de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP), de la qual Andorra forma part com a observador. El ministre portaveu, Jordi Cinca,  va recordar que aquest estatus permet establir una estreta col·laboració al voltant de la promoció i la difusió de la llengua portuguesa, la concertació politicodiplomàtica així com en els diversos sectors de cooperació en què la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa desenvolupa la seva acció.

Convocades les Fulbright 2020

A proposta del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, l’executiu va aprovar ahir l’obertura de la convocatòria de les beques Fulbright per al curs acadèmic 2020-2021, que es podran sol·licitar fins al 17 de maig de l’any vinent, segons va precisar el portaveu del Govern, Jordi Cinca. Aquestes ajudes, que poden arribar als 60.000 dòlars, estan destinades als titulats superiors (bàtxelor o equivalent reconegut pel Govern) que desitgin realitzar programes de màster o de doctorat a una universitat americana en qualsevol disciplina.

Català en l’esport de base

El Govern va aprovar ahir adjudicar el disseny, la producció i l’execució de  tots els elements d’una campanya per fomentar l’ús del català en l’esport de base a l’empresa Taller Creatiu, SL, Wow Comunicació per un import de 29.900 euros. El ministre portaveu va explicar que s’ha optat per portar a terme la campanya després que des del departament de Política Lingüística s’ha detectat que en l’àmbit de l’esport de base sovint la llengua vehicular no és l’oficial. La campanya, que s’endegarà enguany i tindrà continuïtat el 2019, es presentarà pròximament.

 

Acord pel bus gratuït entre l’estació de l’Ospitalet i el Pas

El ministeri de Turisme, Grandvalira i l’ajuntament de l’Ospitalet han arribat a un acord per tornar a posar en funcionament el servei de transport de passatgers gratuït entre l’estació de tren de l’Ospitalet i el Pas de la Casa, segons va anunciar el ministre portaveu. Jordi Cinca va precisar que el servei s’oferirà diàriament, excepte els dimarts, entre el 22 de desembre i el 21 d’abril amb dues sortides diàries des de l’estació d’Ospitalet i dues des del Pas de la Casa. De la part francesa, l’autobús sortirà a dos quarts de deu del matí i a dos quarts de dotze del migdia, mentre des del nucli encampadà les sortides seran a les deu del matí i a les cinc de la tarda per fer-los coincidir amb els horaris del tren.  El cost del servei, que enguany gestionarà Grandvalira en lloc de l’ajuntament de l’Ospitalet, l’assumiran a parts iguals els tres signataris de l’acord. Cinca va destacar “l’esforç que suposa per al ministeri de Turisme” donar aquest servei i que es “justifica” en el fet de “mantenir viva” la línia que facilita l’arribada dels esquiadors per tren. L’any passat el bus va ser utilitzat per un miler de persones i va costar 13.000 euros.

Tribunal Constitucional
SEPA
català
esport de base
Ospitalet

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Que no es respecti la llei es alarman i si qui no la respecta es el Govern encara ho es mes!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte