Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.

Cinca tranquil·litza SDP i manté que es complirà amb l’Acord Monetari


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va sortir ahir al pas de la preocupació mostrada per Socialdemocràcia i Progrés pel retard en la tramitació d’algunes lleis que han de donar compliment a l’Acord Monetari amb la UE, com el text de criteris de solvència i el del codi bancari, entre d’altres, i va assegurar que es “complirà amb el calendari” que ell mateix va explicar en seu parlamentària i “amb tot allò que emani de l’Acord Monetari”.

En aquest sentit, el ministre, que va admetre que “hi ha un nombre significatiu de lleis que s’han d’anar aprovant aquest 2018 tot i que ja n’hi ha diverses a tràmit parlamentari”, va explicar que durant el mes de juny es trametran al Consell General la llei dels criteris de solvència, la modificació del text de pagaments i diner electrònic i l’adaptació de la llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries, totes elles amb la “ferma voluntat” que es puguin aprovar aquesta legislatura.
Precisament, pel que fa a la tramitació dels textos per anar donant compliment a l’Acord Monetari, Cinca va recordar que es tracta de lleis de “molta complexitat” però que, a la vegada, per la seva naturalesa –transposició de normativa comunitària– no estan “sotmeses a grans debats polítics ni a moltes esmenes”.
Així, el ministre de Finances, que va destacar que “no pel fet que les entrem totes de cop, les aprovarem totes de cop”, va insistir en el fet que es continuarà treballant per anar desenvolupant aquests textos, ja que “es tracta de lleis per donar compliment a acords internacionals” i  que, per tant, van més enllà d’un Govern, del color polític que sigui.
D’altra banda, i en relació amb un possible avançament electoral, Cinca va destacar que,  des del seu ministeri, es continua treballant amb la idea d’elaborar el pressupost per a l’exercici 2019, uns comptes que es miraran de tancar amb més rapidesa que en altres anys, amb la intenció que “si poden entrar a tràmit a finals de setembre no ho facin a finals d’octubre”.
A més, i tal com ja havia avançat en alguna ocasió, Cinca va refermar la intenció de l’executiu de poder presentar en paral·lel al projecte de llei del pressupost un projecte de llei de modificació de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, la coneguda com a regla d’or, per fer ajustos en la limitació màxima de la despesa i també en el creixement de la despesa corrent.
A més, i avançant-se a possibles crítiques de l’oposició, Cinca va assegurar que els comptes del 2019 es presentaran d’acord amb la regla d’or vigent i que els canvis ja serien per a futurs executius.

Pendents de “la situació” per la trobada  amb Rajoy

“A Espanya hi ha la situació que hi ha, i veurem si es pot mantenir l’agenda prevista”, va admetre ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca. I és que, en el marc dels actes de celebració dels 25 anys de l’establiment de relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya, que tindran lloc dilluns a Madrid, estava prevista una trobada i una reunió de treball entre el cap de Govern, Antoni Martí, i el president espanyol, Mariano Rajoy, per abordar “qüestions d’actualitat”.
Tot i això, Cinca va recordar que l’objectiu tant de l’acte de Madrid com del que tindrà lloc a París el 7 de juny no és altra que la celebració dels 25 anys de relacions diplomàtiques amb Espanya i França, respectivament.

 

Regulada l’activitat preventiva en empreses amb servei propi

A proposta del titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el Govern va aprovar ahir el decret del reglament regulador del control de l’activitat preventiva en empreses amb servei de prevenció propi, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va recordar que el text desenvolupa un dels aspectes ja previstos en la Llei de la seguretat i la salut en el treball.
Així, amb aquesta normativa s’ordena el control extern de l’activitat preventiva de les empreses a través d’un sistema d’auditories i n’estableix el règim regulador. La lleu estableix l’obligació de les empreses d’integrar la prevenció i protecció dels riscos laborals als quals poden quedar exposats els seus treballadors. Algunes empreses opten per un servei de prevenció propi com a modalitat organitzativa per a la gestió de l’activitat preventiva. La normativa preveu que l’activitat preventiva s’ha de sotmetre a un control extern per part d’empreses homologades amb una periodicitat mínima de cinc anys.
El reglament aprovat per l’executiu determina la definició del concepte d’auditoria, relaciona les empreses que s’hi han de subjectar, els objectius i els requisits necessaris, així com les incompatibilitats que s’hi preveuen respecte del sistema de control extern. També estipula els aspectes bàsics de les autoritzacions a les empreses com a empreses auditories, la documentació que ha de contenir l’informe d’auditoria, el contingut, la metodologia i els terminis de l’informe d’auditoria. El reglament, a més, preveu l’obligació de les empreses de corregir les mancances detectades en l’auditoria.
Quant al fet que el reglament s’aprovi més de deu anys després de l’aprovació de la llei, Cinca va destacar que, fins a la data, i tot i que hi havia aquesta possibilitat, cap empresa s’havia interessat a gestionar ella  mateixa el control de l’activitat preventiva.

Adoptada la normativa per a la importació d’èquids

L’executiu va aprovar ahir en sessió de consell de ministres els reglaments relatius a les condicions de salut animal que regeixen el moviment i la importació d’èquids, i el dels mètodes d’identificació, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va destacar que, d’aquesta manera, s’adapta la legislació a la normativa comunitària.
El primer dels reglaments estableix les condicions sanitàries per al moviment d’èquids a Andorra, l’intercanvi entre Andorra i els estats membres de la Unió Europea i la importació des d’altres països que no integren la Unió Europea. Així, es determinen els models de certificats sanitaris que han d’acompanyar els animals fins al lloc de destí i que han de ser lliurats pels veterinaris oficials i limita la importació d’animals provinents de països infectats per determinades malalties, com la pesta equina. També regula les condicions sanitàries i de transport.
El segon text fixa els mètodes d’identificació dels èquids, incorpora l’establiment d’una base de dades central on els estats membres centralitzen la informació recollida pels diferents organismes emissors de documents d’identificació o, si no, l’establiment d’un sistema en xarxa de les diferents bases de dades.

Eixample de la CG-3 entre la zona del Cresp i el Vilaró

El consell de ministres va acordar ahir la licitació de l’eixample i rectificació de la CG-3 entre el Cresp i el Vilaró a la parròquia d’Ordino, uns treballs que, com va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, donen continuïtat a les obres que s’han realitzat entre la Cortinada i el riu Rialb, sota el nucli del Serrat.  
El projecte continua amb la secció tipus adoptada pels eixamples de la CG-3, amb vorals de vianants, vorals ciclistes i dos carrils de circulació. La data límit per a la presentació de les ofertes finalitza el 4 de juliol.
D’altra banda, el Govern va acordar l’adjudicació dels treballs d’impermeabilització del pati de les escoles i sostre de la pista poliesportiva del centre esportiu de Sant Julià de Lòria a l’empresa Urcosa per un import de 339.076 euros. Els treballs, que tenen un termini d’execució de cinc setmanes, consistiran en la retirada del paviment i del material impermeabilitzant actuals del pati i la substitució per uns de nous. S’aprofitarà per reparar l’estructura existent, i col·locar un falç sostre al centre esportiu. Finalment, es va fer la convocatòria d’un concurs nacional per adquirir diversos vehicles i ginys per a l’àrea de Conservació i Explotació de Carreteres.

Programa per millorar l’alimentació al Sàhara

A proposta de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, el Govern va acordar ahir participar amb 15.000 euros en un projecte del Programa Mundial d’Aliments per millorar l’alimentació a famílies del Sàhara, segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca. Concretament, es tracta de la iniciativa Producció hidropònica de farratge fresc per a ús ramader a Algèria, iniciada el 2016, que parteix de la constatació que la majoria de famílies de refugiats sahrauís tenen ramaderia però que, a causa de la falta de farratge de qualitat, els animals tenen una alimentació pobra que repercuteix en la salut dels animals i també en la nutrició dels refugiats.
Així, el programa consisteix a subministrar kits familiars per millorar l’alimentació dels animals i així repercutir en l’alimentació de cada família. Cinca va precisar que amb l’aportació del Govern es podran subministrar 38 kits i, per tant,  es repercutirà directament en la millora de l’alimentació de 190 refugiats.

Inversió de 130.000 euros en material informàtic

El Govern va acordar ahir l’adjudicació de l’adquisició de material de dotació informàtica i multimèdia per equipar diverses escoles dels tres sistema educatius per un import global de 130.000 euros, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca. Concretament, s’adquireixen 60 unitats de tauletes tàctils, 60 unitats de receptors digitals multimèdia, 68 unitats de projectors multimèdia de curta distància i 155 unitats d’ordinadors portàtils convertibles en tauletes.

 

 

 

 

 

SDP
Acord Monetari
Rajoy
servei de prevenció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte