Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Naudi va votar acompanyat de les seves filles.
Carles Naudi va votar acompanyat de les seves filles.

Ciutadans Compromesos s’imposa i obté els dos consellers massanencs


Escrit per: 
M. S. C.

Sortien com els favorits i van obtenir còmodament els dos consellers de la circumscripció territorial de la Massana. Carles Naudi d’Areny-Plandolit i Raül Ferré van aconseguir 1.136 vots, el que suposa un 56,13% dels sufragis, i això permetrà a la formació parroquial Ciutadans Compromesos (CC) entrar per primer cop al Consell General amb la vocació de fomentar el diàleg, segons les primeres declaracions del cap de llista. L’altra candidatura, formada per la coalició d’Acord, va seguir a distància amb 888 vots, és a dir un 43,87% dels sufragis. 
Naudi va destacar que davant del pacte de Liberals d’Andorra (L’A) amb el Partit Socialdemòcrata (PS) per presentar-se conjuntament a la territorial de la Massana, l’electorat “ha cregut més bo el nostre projecte”. A més es va mostrar satisfet pels resultats perquè són una mostra que “la gent ha entès i ha apreciat el programa” i també “el salt a la política nacional”. El cap de llista de CC va destacar “l’avantatge còmode” respecte de d’Acord i tot plegat “confirma que Ciutadans Compromesos ha encertat el salt a la política nacional”, va declarar. Amb relació als pactes postelectorals, el cap de llista de CC va afirmar, tal com ha reiterat durant la campanya, que la formació  està disposada a escoltar, ja que “nosaltres no anem contra ningú”. En aquest sentit va assenyalar que la seva prioritat és l’estabilitat i “bastir ponts” perquè el país vagi endavant. “El programa està escrit”, va exposar, i va afegir que si algun partit “vol parlar amb nosaltres, tindrem les portes obertes” al mateix temps que va concloure que CC no té cap adversari, només la coalició formada pels liberals i els socialdemòcrates. Quant a la voluntat de ser clau al Consell General, Naudi va dir que encara és d’hora i que caldrà analitzar com queda configurat el parlament. Ciutadans Compromesos també va anunciar ahir que crearà un partit parroquial.
De la seva banda, la cap de llista de d’Acord, Judith Pallarés, va remarcar que la coalició ha fet un “bon resultat”, tenint en compte que ha rebut el suport de “molta gent”. En tot cas, Pallarés va posar en relleu que amb el pacte amb el PS, a la Massana han fet “molt bona feina” i que el balanç és positiu tot i que caldrà esperar que L’A faci una valoració interna de l’acord per concloure si ha estat una bona opció. Més optimista es va mostrar el número dos de la candidatura, Vicenç Alay, que va exposar que des del PS es considera que el pacte ha valgut la pena a nivell polític perquè ha permès que partits polítics amb un posicionament diferent hagin iniciat un treball conjunt, que preveu que tingui continuïtat. Alay també creu que el resultat ha estat “prou bo” i va indicar que quasi 900 sufragis “són molts vots”, a banda del que significa tot plegat a nivell nacional.
A la parròquia de la Massana van votar 2.262 persones, el que suposa un 73,75% dels electors. Es tracta d’una participació lleugerament superior a la que es va registrar l’any 2015, quan va ser del 72,66%. Destaca també el volum de vots en blanc a la circumscripció territorial, que va pujar fins a 164 quan a la circumscripció nacional només van ser 73.

 

Electors que tenen molt clar a qui votar

L’allau de candidatures sembla que no ha despistat els electors massanencs. La Mònica, una de les primeres a votar, diu que no ha seguit “gens” la campanya electoral. La qüestió és que ja tenia decidit a qui donaria suport. També ho tenia clar la Maria, que aquest era el primer cop que votava. Va remarcar que no és complicat decantar-se per una opció si se segueixen els debats electorals, i va explicar que ahir va votar per un canvi al país. La Maria constata interès per la política entre els joves, una observació que comparteix en certa mesura la Laura, de 19 anys. També era el primer cop que votava, i ho va fer amb ganes i després d’haver seguit els actes. Per a d’altres, com l’Albert, la campanya ha estat més intensa i conclou: “tothom vol guanyar”. L’ex-consellera general Mariona Gonzàlez va celebrar la tria que tenien els electors, mentre que l’excap de Govern Marc Forné va observar que, encara que el nombre de llistes pot haver animat la gent a votar, pot tenir un efecte distorsionador, perquè “no hi ha tantes ideologies”. Per això creu que caldria endurir els criteris. Josep Garrallà va criticar que DA no hagi fet candidatura i l’exsíndic Joan Gabriel es va mostrar en espera que hi hagi consens. L’apunt filosòfic el va deixar l’escriptor Antoni Morell: “la votació s’ha d’exercir cada dia” davant un futur complex.

Eleccions generals 2019

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte