Diari digital d'Andorra Bondia
Coma lamenta la “tensió permanent” en què es posa el sector tabaquer
Coma lamenta la “tensió permanent” en què es posa el sector tabaquer

Coma lamenta la “tensió permanent” en què es posa el sector tabaquer


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La proposició de llei per reforçar la lluita contra el tràfic il·lícit de productes del tabac, entrada a tràmit a l’Assemblea Nacional pel grup d’Unió de Demòcrates i Independents i amb el suport del grup dels Republicans –antiga UMP–, ha caigut com una galleda d’aigua freda al sector tabaquer del país, que “ja des de l’inici de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea viu amb una tensió exagerada”.
Així ho va explicar ahir el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Xavier Coma, que va lamentar que “es posi el tabac en una posició de tensió permanent”. Tot i mostrar-se confiat que la moció no acabarà tirant endavant, Coma, que no va valorar el contingut de la proposició, sí que va admetre que el sector veu aquest fet amb “molta preocupació”
D’altra banda, des d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié va mostrar la sorpresa per la presentació d’aquesta proposició de llei a l’Assemblea Nacional francesa i va advertir que si mai els seus plantejaments acabessin sent una realitat “seria una molt mala notícia per al Pas de la Casa, ja que hi ha molta gent que passa la frontera i que ve fins aquí per aprofitar l’oportunitat dels preus del tabac i de l’alcohol”.
Així mateix, Carrié, que va recordar que hi ha molts francesos que treballen al Pas, va assegurar “no entendre” el gir i la política que s’està fent envers Andorra. “Primer el tancament del consolat de França, ara aquesta proposició de llei”, va destacar el portaveu d’Iniciativa Publicitària, que va remarcar que “fa la impressió que a poc a poc es van tancant les portes de França i al final Andorra haurà de girar del tot cap a Catalunya i Espanya”.
Així mateix, Carrié, que va apuntar la possibilitat que la proposició de llei respongui a interessos electorals, va destacar que “es tracta d’un problema polític” i va oferir el treball de l’associació. “Si nosaltres podem ajudar en alguna cosa i explicar la realitat del país als nostres veïns, ho farem”, va assegurar Carrié, que va dir que si mai s’acabés aplicant el límit proposat al text, dos paquets de tabac per persona, la gran beneficiària seria la Jonquera.

LdA demana per la renúncia a mantenir l’Acord Duaner i SDP insta l’executiu a millorar les relacions amb França

El grup parlamentari liberal ha presentat una bateria de preguntes perquè l’executiu hi respongui per escrit en relació amb el posicionament que es manté en les negociacions amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’asso­ciació.
Concretament, el president del grup parlamentari, Josep Pintat, vol que el Govern expliqui les raons per les quals ha acceptat la possibilitat de renunciar a mantenir l’Acord Duaner entre la Unió Europea i Andorra del 1990, mentre que Mònaco, present en la mateixa negociació amb la UE, mantindrà l’Acord Duaner que té amb França.
Les preguntes se centren en aspectes tècnics de la negociació que poden tenir importants conseqüències per a Andorra. Així, es demana per la previsió de substituir les disposicions institucionals del comitè mixt i del sistema d’arbitratge previst en l’acord del 1990 per les previstes en l’acord d’associació, clarament menys favorables per a Andorra, “donat el fet que no garanteixen ni la igualtat ni la integritat sobirana d’Andorra en el procés resolutori de diferències”. En aquest sentit, també es volen conèixer “les mesures transitòries que el Govern pretén presentar per a la futura unió duanera” i “el règim especial que el Govern preveu establir per als productes coberts pels capítols 1 a 24 en el nou acord d’associació”, així com “quins estudis d’impacte ho avalen”.
Pintat també s’interessa per la voluntat del Govern de negociar les franquícies vigents tenint en compte que aquestes tenen una durada indefinida i “resulten clarament beneficioses per a molts sectors de l’economia andorrana”, i donat que el resultat d’aquesta negociació previsiblement acabarà amb el “no manteniment” d’aquestes tal com estan ara. En les preguntes també es fa referència a “la submissió absoluta en relació amb les prioritats de negociació imposades per la UE”, que ha volgut iniciar les converses amb l’acord institucional i la unió duanera, aspectes que “comprometen seriosament la sobirania i els interessos econòmics d’Andorra” sense que s’hagi indicat encara compensacions o contraprestacions que Andorra podria obtenir de l’accés al mercat interior.
Finalment, qüestions com el cabal comunitari que s’haurà d’incorporar al dret andorrà pel fet de ser part integrant de la nova unió duanera i l’assimilació dels productes originaris d’Andorra amb els originaris de la UE en futurs acords que pugui negociar la Unió amb països tercers centren la resta de preguntes.
D’altra banda, i en relació amb la proposició de llei entrada a l’Assemblea Nacional francesa, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i David Pérez, membre del consell de política nacional de la formació, van instar ahir l’executiu a “recompondre” les “deteriorades” relacions amb França i a “recuperar l’equilibri institucional”. Naudi i Pérez van posar de manifest que el fet que hagi arribat a la cambra del país veí un text com el presentat evidencia “la pèssima feina que s’està fent des del Govern i des del ministeri d’Afers Exteriors amb un ministre que hi és però no hi és”. Així mateix, Pérez i Naudi van mostrar la preocupació de la formació pel suport que el futur copríncep francès pugui donar a Andorra de cara a la negociació amb la UE.

tabac
proposició de llei
franquícia
Xavier Coma
Jean Jacques Carrié
Iniciativa Publicitària
Pas de la Casa
LdA
Josep Pintat
preguntes
acord duaner
Víctor Naudi
SDP

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte