Diari digital d'Andorra Bondia

Comença el IX Congrés del PS amb la validació de les candidatures i la presentació de l’informe de gestió del Comitè Executiu i Directiu


Escrit per: 
Agències

 

El IX Congrés del PS ha començat aquest dissabte al matí amb la presentació i validació de les candidatures als òrgans de Comitè Directiu, Comitè Executiu, Comissió de Garanties, Defensor/a de l’afiliada i l’afiliat i Censor de comptes.

A més, s’ha presentat l’informe de gestió del Comitè Executiu i del Comitè Directiu. L’acte també ha servit perquè el fins ara primer secretari del Partit Socialdemòcrata s’acomiadés dels afiliats i simpatitzants que han assistit al congrés, amb un discurs molt emotiu que ha despertat un gran aplaudiment entre els presents.

A l’ordre de dia estava previst que l’acte comencés a les 9 en punt. Tot i així, alguns afiliats i simpatitzants han arribat més tard, fet que ha ocasionat que el congrés comencés una mica més tard. Tot i el retard, les presentacions de les candidatures, la dels membres de la taula d’escrutini, així com la presentació de la ponència d’acompanyament de la candidatura dels Comitès i de l’informe de gestió, han acabat abans del previst.

L’encarregat de fer la presentació de la ponència ha estat Ferran Goya, que serà el secretari primer en substitució de Francesc Casals. En l’escrit s’ha remarcat la importància d’aquesta nova etapa que s’obre ara per Andorra, amb els compromisos que ha adquirit amb l’OCDE. La situació econòmica i social també ha tingut la seva rellevància i el compromís que ha adquirit el partit per tirar endavant el país al capdavant del Govern. La ponència, ‘Una nova etapa, un nou partit’, llavors, recull per punts els objectius el partit s’ha de fixar per ‘dinamitzar la vida política del país’. Són set punts els que marquen aquests objectius: aprofundir en la democràcia participativa interna, augmentar el debat polític internament, adoptar el principi de democràcia paritària, promoure estratègies per arribar a una bona conciliació entre l’activitat política i les activitats familiars, afavorir la presència en els òrgans d’execució de membres no vinculats a l’exercici institucional, reconèixer el Dret dels militants i afavorir la seva formació política. Aquests punts hauran de ser contrastats en els debats que es faran durant la tarda, per poder així aprovar el text. En aquest sentit, Goya ha explicat que per elaborar les candidatures s’ha tingut les opinions de molts sectors del partit, i així s’ha aconseguit ‘fer una candidatura integradora’ que recull totes les sensibilitats dels partit. Tot i així, el futur secretari ha dit que ‘es podria haver fet millor’, i mostra d’això han estat les queixes d’alguns membres del comitè local d’Andorra la Vella. Pel que fa a les línies de treball a seguir per part del comitè del qual serà secretari primer, Goya ha dit que es tindrà molt en compte les idees generals de tothom, primer les del propi partit i després les de la societat en general, ja que el partit no és una finalitat en sí, sinó que té una vocació de servei.

D’altra banda, s’ha presentat l’informe de gestió del Comitè Executiu, que cobreix el període que va del 4 de març del 2007 al 19 de setembre del 2009. Pel que fa a les dades de la militància, cal destacar que hi ha hagut un augment d’afiliats i de simpatitzants. En concret actualment el partit compta amb 412 afiliats, 47 més que el 2007, i 147 simpatitzants, 52 més que en el darrer període. El comitè local que ha aconseguit l’augment més significatiu del nombre d’afiliats i simpatitzants i afiliats ha estat Sant Julià de Lòria, amb 28 persones més. La parròquia que amb el nombre més alt de militants és Andorra la Vella, amb 190.

En l’apartat econòmic, el partit socialdemòcrata va tancar l’any 2007 amb un superàvit de 13.070 euros, i l’any 2008 amb 38.630. Aquesta pujada es deu a l’augment dels ingressos de les quotes dels consellers comunals, que han passat de 40.705 euros l’any 2007 a 68.481 l’any 2008. A més, l’informe també recull les dades de les activitats del Grup Parlamentari Socialdemòcrata durant la legislatura 2005-2009, on s’han comptabilitzat 18 proposicions de llei, 5 més entrades amb altre grups, 12 propostes d’acord, 2 més amb altres grups, 1.738 esmenes parcials a 57 projectes o proposicions de llei, 95 reserves d’esmena a 9 projectes o proposicions de llei, entre d’altres. A més, l’informe també té un apartat dedicat a la presència del partit a Internet. Jaume Bartumeu, L’alternativa i PSA són els tres portals webs que estan en funcionament, i que han registrat més de 50.000 visites. En referència als mitjans de comunicació, el partit ha avançat que assegurarà un tracte de ‘transparència i obertura’.

A partit d’aquest dissabte llavors, el comitès tindran una nova directiva. Francesc Casals ha fet el seu últim discurs com a secretari general de l’organització, i ha volgut fer dues valoracions, la política i la personal. Pel que fa a la primera, Casals ha reconegut que ‘les coses sempre s’han pogut fer d’una altra manera i segurament millor’, però que globalment se sentia satisfet amb la feina feta. En un to més íntim, ha volgut agrair als companys de partit el suport donat durant el temps que ha estat al càrrec, i ha reconegut que durant la seva vida política, i comparant tots els càrrec que ha ocupat, el millor que havia fet és ser secretari del PS. Molt emocionat, Casals ha rebut un llarg aplaudiment per part de tots els militants del partit.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte