Diari digital d'Andorra Bondia
Naudi, Jordana i Martisella en la compareixença aquesta tarda al Consell General.
Naudi, Jordana i Martisella en la compareixença aquesta tarda al Consell General.

Comissió per investigar l’afer de les pensions de la CASS


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Demòcrates

El Consell General obrirà una comissió d’investigació (d’enquesta segons el reglament) per aclarir què ha passat amb el pagament de més de les pensions d’invalidesa de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). “Volem aclarir la veritat fins a les últimes conseqüències”, han estat les paraules del president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, però que tots els grups parlamentaris subscriuen a jutjar pel que han manifestat la resta de portaveus. 

Després de conèixer-se que la CASS ha pagat els darrers tres anys 1,5 milions d’euros de més a pensionistes del grup 1 (que tot i tenir una patologia que els impedeix treballar amb normalitat, sí que poden treballar de manera parcial), totes les formacions polítiques han posat fil a l’agulla per tirar endavant diferents accions per esclarir els fets. 

Destaca la sol·licitud per constituir una comissió d’enquesta presentada pels grups de Concòrdia i Socialdemòcrata, amb el suport del conseller general no adscrit, Víctor Pintos, i que des de la majoria, tant Demòcrates com Ciutadans Compromesos, s’hi donarà suport. Això malgrat lamentar que des de l’oposició no se’ls hagi demanat participar abans d’entrar la sol·licitud. 

Però primer caldrà escoltar la compareixença del president del Consell d’Adminsitració de la CASS, Marc Galabert, demà passat (dijous 8 de febrer) al Consell General i disposar de la informació necessària per poder determinar l’abast de la comissió d’enquesta i definir els diferents aspectes que estableix el reglament del Consell General per poder constituir-la: composició, normes de funcionament i règim d’adopció d’acords, caràcter secret o públic de les reunions (la majoria seria partidària de fer-les “el màxim de públiques possible”), si s’hi incorporen tècnics i especialistes, el termini i un llistat de compareixences proposades, entre d’altres. I quan es tingui definit, llavors se celebrarà un ple per aprovar la constitució de la comissió d’enquesta.

“No hi posarem cap entrebanc”, ha assegurat Jordana, i fins i tot, si cal “la liderarem”, ha afegit la presidenta suplent del grup demòcrata, Maria Martisella. En aquest sentit, el líder dels demòcrates al Parlament ha afegit que estan disposats a posar-la en marxa divendres o dilluns vinent, un cop escoltades les explicacions que Galabert, en representació del conjunt del Consell d’Administració de la CASS, doni demà passat al Consell General.

Tots també han coincidit en destacar que no es pot fer pagar “l’error administratiu” de la CASS als pensionistes, però des de Concòrdia i PS s'ha assenyalat que tampoc han de ser els cotitzants els qui assumeixin la pèrdua, i per això volen aclarir els fets i depurar les responsabilitats que escaiguin. En aquest punt, des de Demòcrates han assegurat que  “tornaríem a votar” a favor d’incloure l’esmena per condonar el deute als pensionistes, malgrat les presses i el que s’ha sabut després. Els portaveus de la majoria han explicat que el 23 de gener el cap de Govern, Xavier Espot, va exposar la problemàtica al grup parlamentari i que es va treballar a la comissió de finances aquella mateixa tarda buscant evitar que els pensionistes haguessin de retornar el que havien cobrat de més. El dia 1 de febrer el ple del Consell General aprovava el pressupost, incloent-hi la condonació del deute i l’endemà la CASS oferia una roda de premsa per explicar l’error detectat i les actuacions engegades per investigar-ne l’abast.
 

Altres opcions
“No hi ha només una via per arribar a Roma”, ha recordat la presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, que ha afirmat que llegiran el plantejament de la comissió d’enquesta i l’esmenaran si escau. La qüestió és ser eficients i “esclarir què ha passat perquè no torni a passar”, ha apuntat el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, amb qui han coincidit també la resta de portaveus.

Un dels primers passos del full de ruta que totes les formacions han dibuixat per treure l’entrellat de la situació és la compareixença del president del Consell d’Administració de la CASS. Galabert, però, es va avançar a la voluntat dels consellers generals i es va posar a disposició per donar les explicacions que fossin pertinents, cosa que està previst que faci demà passat.

En paral·lel, des dels grups de Concòrdia i Socialdemòcrata s’ha fet una demanda d’informació per tal de tenir accés a les actes de les reunions del Consell d’Administració i a l’informe forense demanat per la mateixa CASS. En aquest punt, el president de Demòcrates també ha apuntat la possibilitat de demanar una investigació externa i neutral des del Consell General, opció que també planteja Andorra Endavant.

cass
comissió d'investigació

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Aquest error l'hem pagat tots i crec, si no m'equivoco que a molts no ens sobren els diners, com per no buscar els responsables i depurar responsabilitats. És un error molt greu, algun cap ha de rodar i els diners s'han de retornar a la CASS. Per què hem de regalar els nostres diners perquè els de la CASS siguin uns inútils? Oi que a les feines normals quan la cagues hi ha conseqüències? Doncs igual.
Massa es parla de l'ansietat pel canvi climàtic i poc de l'ansietat pels polítics i funcionaris inútils que escalfen cadires i que cobren un bon sou amb avantatges i tot i això, són uns INÚTILS!!!! A mi personalment em genera molta angoixa i frustració...
Estic d'acord, aquesta enorme pifia s'ha d'aclarir i s'han de depurar responsabilitats. I ens han de tornar els diners a tots els cotitzants, ja que no és la nostra culpa i ens està perjudicant. A mi ningú m'ha demanat si vull regalar els meus diners i la meva feina gratuïtament i ja et dic jo d'entrada que NO. Així que amb quin dret volen condonar aquest deute que ni tan sols els correspon? A mi m'agradaria que algun advocat ens aclareixi fins i tot si és legal (jo diria que ni de ben lluny)

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte