Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió entre els grups parlamentaris de la majoria i els membres de la FAAD, ahir.
Un moment de la reunió entre els grups parlamentaris de la majoria i els membres de la FAAD, ahir.

Compromís d’adaptar els locals per als discapacitats i votar a domicili


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

Els grups parlamentaris demòcrata, liberal i de Ciutadans Compromesos van traslladar ahir a la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) les diferents propostes que estan treballant per facilitar el dret de vot a les persones amb discapacitat amb l’objectiu de consensuar-les i també tenir en compte les seves aportacions. Entre les mesures plantejades pels grups de la coalició hi ha l’adaptació dels locals on se celebren les eleccions. 

Així, es vol garantir que les cabines, els taulells i els receptacles de les paperetes siguin accessibles; que els programes electorals, les paperetes i els sobres estiguin disponibles en braille, amb lletra ampliada, amb llengua de signes o amb un suport sonor que informi sobre el contingut del material. A més, es vol assegurar que les persones amb discapacitat puguin exercir el dret de vot en secret i sense intimidació (en cabines aïllades i accessibles) i, si així ho demanen, anar acompanyades de persones de la seva elecció. Una altra aportació és que l’Administració ha de garantir el desplaçament fins al col·legi electoral per a les persones que ho requereixin i fins i tot desplaçar-se fins al domicili per votar, malgrat que encara està per definir quin organisme s’encarregaria d’aquest aspecte. A l’últim, i preguntada sobre la qüestió, la consellera general liberal Sílvia Ferrer va avançar que també es posaran mecanismes perquè les persones amb algun tipus de discapacitat psíquica puguin exercir el dret de vot amb facilitat, a excepció dels casos en què es produeixi una incapacitació judicial.
De la seva banda, la consellera general demòcrata Sandra Codina va remarcar la necessitat de facilitar el vot per correu i el vot a la gent gran, ja que aquests darrers necessiten sovint alguna persona que els acompanyi fins al col·legi o no disposen de vehicle. Així mateix, Codina va explicar que s’està estudiant com implantar el vot telemàtic. Les dues parlamentàries van remarcar que tot plegat va encaminat a assegurar que les persones amb discapacitat puguin participar en la vida política en igualtat de condicions. Les conselleres generals van recordar que, segons l’estudi encarregat pel Consell General sobre l’abstenció, gairebé la meitat de les persones que no voten al·leguen motius tècnics, és a dir, motius de salut, estar fora del país o una altra causa major. “Garantir que totes les persones amb discapacitat puguin exercir el seu vot és una de les línies de treball engegades per reduir els percentatges d’abstencionisme”, van concloure. 
Les accions que s’acordin amb la FAAD s’introduiran via esmenes a la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei Qualificada del règim electoral i del referèndum, un text entrat pel grup parlamentari socialdemòcrata que ara s’està treballant en comissió. El que no comparteixen els grups de la majoria és la proposta del PS de fer que el vot sigui obligatori.

Compromis
adaptar
locals
discapacitats
votar a domicili

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte