Diari digital d'Andorra Bondia
Vista del municipi del sud de la comarca de l’Alt Urgell.
Vista del municipi del sud de la comarca de l’Alt Urgell.

Compromís denuncia un “abús” dels decrets d’alcaldia a Peramola


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

Un excés, un “abús”, del decret d’alcaldia a l’hora de governar, denuncia el regidor de Compromís per Peramola, Toni Mas (únic representant de l’oposició), en un prec presentat al ple, on argumenta que és per a qui governa “un sistema còmode”, però que resulta en opinió seva “costós per al ciutadà, que serà qui finalment haurà d’abordar les conseqüències i els costos de la seva improcedència, encara que qui va emetre el decret ja no presideixi la corporació”, adverteix.
El regidor Mas apunta al text del prec que “aquest abús del decret resulta contrari a la mateixa essència de la participació ciutadana en els assumptes que incumbeixen el municipi i la comarca”. 
D’altra banda, i pel que fa a la tasca d’oposició, aquest ús continuat de la fórmula del decret i “el fet de superar els dos mesos per a la celebració dels plens complica molt la feina de control” que li correspon exercir. 
I hi afegeix que “una convocatòria de ple amb un total de 14 punts i on es presenten també més de 40 decrets, fets en dos mesos, fa dubtar que hagi estat precisament l’alcaldia qui conegui els detalls dels diferents expedients que, evidentment, no ha confeccionat”, al·lega. 
Recorda a continuació que “no s’ha convocat cap comissió informativa en aquest període que hagi complert amb els principis de transparència i participació ciutadana en els assumptes de govern d’un consistori”.
En opinió de Mas, el decret d’alcaldia com a instrument d’un mandat “s’hauria de fer servir en casos d’urgència o necessitat sobrevinguda, no com a element habitual”. 
No obstant això, al consistori peramolí, adverteix, “es presenten al ple com a breu referència numèrica a ratificar, la qual cosa minva el dret de l’oposició a ser informada de tots els assumptes que concerneixen els serveis municipals”. 
Més enllà de situacions reals d’urgència, prossegueix, “s’ha identificat l’ús de decret d’alcaldia amb la conveniència d’actuar unilateralment i adjudicar obra pública i permisos d’obra privats, per exemple, sense possibilitat d’argumentar debat, eludint l’obligada transparència d’un consistori”.
Òbviament, aquesta situació, conclou, obliga que “la discrepància per part dels regidors de l’equip de govern o de l’oposició, queda obligada a ser plantejada mitjançant recurs, i posteriorment davant l’obvi rebuig d’aquest, només queda la via del contenciós administratiu”, cosa que suposa “anys d’espera en la tramitació i que hauria de ser individual per a cadascun dels decrets dictats”.

 

 

Peramola
decrets
Compromis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte