Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López, acompanyat del número 4 de la llista nacional, Pere Baró.
Pere López, acompanyat del número 4 de la llista nacional, Pere Baró.

Compromís d’oferir més de 3.000 pisos a preus assequibles en 5 anys


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

PS SDP+ es compromet que d’aquí a 5 anys hi hagi entre 3.000 i 4.000 pisos per llogar a preus assequibles al país. Es tracta d’una de les mesures estrella que l’aliança socialdemòcrata porta al programa electoral i que segons ha explicat el cap de llista, Pere López, preveu fins a vuit fórmules diferents per poder assolir aquestes xifres. Una de les quals, una inversió de 80 milions d’euros en 4 anys en pisos de titularitat pública.

Pere López ha volgut remarcar que habitatges a preus assquibles no vol dir que necessàriament hagin de ser de titularitat pública, sinó que són pisos als quals els inquilins només hagin de destinar entre un 30 i un 35% dels ingressos per pagar l’arrendament. Per aconseguir-ho, proposen establir un índex de preus de referència que en lloc de tenir en compte els ingressos familiars, fixaria un preu de lloguer en funció de la tipologia d’habitatge, a qui s’ha de destinar i les necessitats d’aquest col·lectiu, el nombre d’habitacions, els metres quadrats, la parròquia en la qual es troba o els serveis de què disposi.

A partir d’aquí, vuit vies per poder arribar a disposar d’aquests entre 3.000 i 4.000 pisos assequibles, que represententarien entre el 10 i el 15% del parc immobiliari residencial. D’entrada, “una política decidida d’inversió pública” que preveu destinar 80 milions en 4 anys en habitatge de titular pública. En segon lloc, fixar per llei que les cessions que els propietaris fan als comuns s’hagin de destinar a habitatge públic, estudiar fórmules de concertació públicoprivada per disposar de pisos a preus assequibles o obligar que totes les noves promocions destinin un percentatge d’entre el 10 i el 15% a pisos assequibles. En aquest darrer cas, el candidat ha detallat que en funció de la promoció el percentatge es podria fer amb aportació econòmica. D’altra banda, també es preveu la creació d’un fons de rehabilitació d’habitatges “perquè no necessàriament cal construir”.

Pel que fa als pisos buits, PS SDP+ proposa “una mesura molt valenta i necessària”, i és que es donarà un “termini prudencial d’entre un any i mig o dos” per procedir a publicar “totes les dades que tinguem en relació amb els pisos buits”. López ha insistit que es vol tirar endavant un registre de la propietat, “no pot retardar-se més”, que ha de permetre identificar els titulars d’aquests pisos. “Som conscients que alguns no els tindrem perquè seguiran en l’obscurantisme i la manca de transparència”, però es considera que amb l’eliminació de l’anomenat model 720 es pot fer la regularització dels immobles sense problemes.

Societat
L’aliança socialdemòcrata també preveu la creació d’una societat pública de lloguer d’habitatges que gestionaria tots els immobles de titularitat pública així com els que provinguin de la col·laboració publicoprivada. “No es pot destinar un sol euro públic a un producte que surti al mercat per sobre de l’índex de preus de referència”, ha sentenciat, afegint que la societat també podria llogar habitatges per compte de privats i fer “tota mena de contractes”, fins i tot de durada inferior als 5 anys. En aquest sentit, la candidatura proposa reconvertir l’actual Institut Nacional de l’Habitatge en un observatori. López ha reconegut que un dels grans problemes actuals és la dificultat per compartir dades entre administracions, per tant, totes les dades les centralitzaria l’institut, que per exemple, també seria l’encarregat de publicar les dades sobre els pisos buits.

Igualment, volen crear un ministeri exclusivament d’habitatge i ha deixat oberta la fórmula de capitalització de la societat, insistint en la possibilitat de destinar-hi part dels diners del Fons de Reserva de Jubilació. Pel que fa al fons publicoprivat previst pel Govern de coalició “quedaria dissolt en la part executiva” i els projectes que finança que es trobessin en marxa es traslladarien a la societat pública.

Finalment, també s’ha previst un paquet de mesures fiscals per a tots aquells propietaris que lloguin, posin al mercat o regularitzin els arrendaments “amb preus per sota de l’índex de referència”.

Moratòria d’inversió estrangera i construcció

PS + X’Ordino creu que cal aplicar una moratòria tant a la inversió estrangera com a la construcció. El número 2 de la candidatura parroquial, Pere Mas, ha assenyalat que si no s’atura “tindrem un problema social, perquè s’està disparant el preu de l’habitatge i no podem continuar així”. A més, ha afegit que cal tenir en compte els recursos naturals, com l’aigua, i també les infraestructures i la xarxa viària. No és una mesura nova, sinó que altres països que tenien problemàtiques semblants ja han aplicat aquestes moratòries, han destacat des de l’aliança. Mas ha posat els exemples d’Irlanda, Portugal, o el Canadà, el ministre d’habitatge del qual va declarar públicament que les vivendes són perquè hi visquin les persones i les famílies i no per fer especulació contínuament.

“Això se’ns en va de les mans, no podem continuar així”, ha advertit, qualificant la política d’habitatge dels governs de DA de “pura especulació”. En aquesta línia, ha afirmat que “qui guanyi les eleccions ha d’aturar aquesta qüestió”, de manera temporal i “sense perjudicar ningú en la mesura del possible”, per replantejar-se el creixement del país i “tornar a començar amb cap i seny”.

Compromis
preus assequibles
pisos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte