Diari digital d'Andorra Bondia

Comú i plataforma aniran “a per totes” perquè l’heliport no es faci al Patapou


Escrit per: 
Redacció

“Anirem a per totes”. Aquesta va ser la conclusió de la reunió informativa convocada ahir per la plataforma ciutadana “No a l’heliport al Patapou”. “És il·lògic que es faci aquí i farem tot el que faci falta perquè no tiri endavant”, va dir Miquel Armengol, un dels portaveus de la plataforma.

I el Comú d’Andorra la Vella, en la mateixa línia, ha deixat clar que no escatimarà esforços per aconseguir que la infraestructura no es faci en aquest indret. “Creiem que hi ha motius suficients per impugnar l’adjudicació”, va manifestar la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, que va assistir com a convidada a la reunió, que va comptar amb prop d’un centenar de persones. Totes dues parts van deixar clar també que no estan en contra que es faci un heliport nacional al país, fins i tot a Andorra la Vella si es troba el terreny adequat, però no en el lloc on vol fer-lo l’empresa concessionària de l’adjudicació.
A hores d’ara, la corporació comunal està encara estudiant tota la documentació, una part de la qual va anar-la a buscar la pròpia cònsol major a l’edifici administratiu sobre l’adjudicació per determinar els arguments que s’utilitzaran en contra de la ubicació de l’heliport al roc de Patapou. Això sí, ja està clar que farà un recurs de reposició davant del Govern abans del dia 2 de juliol, data en què finalitza el termini per fer-ho, i si li és desfavorable acudirà a la Batllia. I, a més, instarà un conflicte de competències davant del Tribunal Constitucional al·legant que té, juntament amb el Govern, les competències en matèria d’urbanisme, i el pla d’urbanisme deixa ben clar que en aquesta zona no s’hi pot construir pel perill existent de caigudes de blocs rocosos. En tot dos casos, el recurs anirà acompanyat de la demanda de suspensió de l’acte administratiu, amb la qual cosa es pretén que no s’iniciïn les obres per construir l’heliport. La cònsol major de la capital va insistir que no pot donar suport a un projecte que no garanteix la seguretat de les persones, tant per la possible caiguda de roques com per un accident d’un aparell. I és que, segons va indicar la màxima responsable del comú d’Andorra la Vella, aquesta infraestructura afectaria un total de 6.132 persones. “La nostra funció és vetllar per la seguretat de les persones i la seva qualitat de vida”, va recalcar. Tot i això, Ferrer va admetre que “la millor solució s’hauria de trobar a través del diàleg i intentarem anar per aquesta via, però si fracassa anirem fins el final per la via legal”. La cònsol major va recordar, però, que ja abans de l’adjudicació havia expressat la seva “oposició frontal” a l’elecció d’aquest indret. La resposta del Govern va ser “que no és una competència del comú”. D’altra banda, Ferrer va assenyalar el perill que suposarà que s’emmagatzemin 20.000 litres de querosè en un lloc que no tindrà accés rodat.
Per la seva banda, la plataforma va anunciar també, a través d’un dels seus portaveus, Isidre Bartumeu, un recurs als tribunals de Justícia contra l’adjudicació, a més d’un manifest per recollir signatures i la col·locació d’una pancarta gegant a la tartera “perquè es vegi que hi ha una majoria social que no vol aquesta ubicació”. Bartumeu va assenyalar el risc que representa que s’enlairin i aterrin aparells a la zona elegida a causa de la proximitat amb el nucli poblat, així com les molèsties que patiran els veïns pel soroll dels aparells. Així mateix, va desvetllar que un informe del 2002 de l’Organització Internacional d’Aviació Civil (OACI) es referia a 12 possibles llocs per a l’heliport “i cap d’ells era el del roc de Patapou”. Els portaveus de la plataforma van denunciar també durant la reunió que les bases del concurs “semblen fetes a mida” en no penalitzar, per exemple, que no hi hagi accés rodat a l’heliport, cosa que els sembla “sospitosa”.
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, es va mostrar de nou ahir, durant l’habitual roda de premsa posterior al consell de ministres, obert al diàleg en aquest tema. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte