Diari digital d'Andorra Bondia

Comuns i parapúbliques fan unes cent demandes per al programa de treball


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: S.F.G.

El Govern va aprovar ahir el reglament que permetrà que els comuns i les empreses parapúbliques s’afegeixin al programa de treball temporal posat en marxa per donar feina a persones inscrites al Servei d’Ocupació.

La regulació aprovada fixa una sèrie de paràmetres que s’han de complir per poder-se acollir al programa. La iniciativa del ministeri de Justícia i Interior per fer front al problema de l’atur pot ser qualificada de “força exitosa”, segons va manifestar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, tenint en compte que fins ara ja s’han ofert un centenar de llocs de treball a l’administració general.
 A més, els comuns i les parapúbliques han fet en les últimes dues setmanes un altre centenar de demandes per cobrir llocs de treball, i que es refereixen a àmbits com la neteja forestal, el manteniment de camins, la reparació de mobiliari urbà o el manteniment i les reparacions de diferents béns públics. La contractació en aquest últim cas la fan les corporacions, però el finançament correspon a l’Estat. D’aquesta manera, la previsió és que es cobriran els 160 llocs de treball que es van anunciar en un principi, i per als quals es disposa d’un pressupost per enguany d’un milió d’euros.
La voluntat del Govern és que els llocs de treball que s’ofereixin no serveixin en cap cas per substituir les necessitats fixes que l’administració pugui tenir en les diferents àrees,  segons va recordar ahir Cinca. Amb la voluntat de possibilitar que hi hagi més persones que puguin optar a una feina a través d’aquesta via, l’executiu va reduir de tres a dos mesos el període de temps  mínim que cal estar inscrit al Servei d’Ocupació. 
Altres condicions que es demanen  són tenir la nacionalitat andorrana o la titularitat d’una autorització de residència i treball, i no haver rebutjat cap oferta de feina adequada en els últims tres mesos. A més, els beneficiaris no  poden realitzar cap activitat remunerada per compte propi o aliè, ni percebre una prestació econòmica per desocupació involuntària o acollir-se a altres programes.
El ministre portaveu va tornar a recalcar ahir que fer front a l’atur “és una prioritat del Govern”, tal com ha dit diverses vegades el cap de l’executiu, Antoni Martí, i va reiterar durant el recent debat d’orientació política al Consell General. En aquest sentit, Cinca va indicar que el programa per donar feina a l’administració a persones sense ocupació té un caràcter “temporal”, tot i que va admetre que podria tenir continuïtat l’exercici vinent si la situació en aquesta matèria no millorés. “No som optimistes a curt termini sobre l’atur”, va dir Cinca.
La principal línia d’actuació del Govern passa per aplicar les mesures necessàries que permetin un creixement econòmic i, en conseqüència, de llocs de treball. Mentrestant, però, es destinaran “els mitjans necessaris” per ajudar les persones amb més dificultats. Respecte a la possibilitat de formar en altres ocupacions els inscrits al Servei d’Ocupació, el ministre portaveu va assenyalar les dificultats per reciclar les persones provinents del sector de la construcció. “No és un mercat fàcil de reconvertir”, va dir.

L’Agència Fiscal i de Fronteres tindrà oficines a la baixada del Molí per informar sobre
els impostos i agents de duana faran visites a les empreses per repartir un tríptic

El consell de ministres va aprovar ahir el reglament que desenvolupa les lleis de l’impost de societats i de l’impost d’activitats econòmiques. Amb l’objectiu de donar a conèixer el nou marc impositiu es posarà en marxa una campanya d’informació, adreçada sobretot als petits empresaris, que són els que disposen de menys mitjans per fer front a les noves obligacions. Així, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va anunciar l’obertura dimarts vinent, a la baixada del Molí, als espais que havia ocupat l’Oficina de Marques, de les oficines d’atenció al públic de la futura Agència Fiscal i de Fronteres, que serà una realitat a principis de l’any vinent. La funció d’aquestes instal·lacions és ser un punt d’informació permanent al qual es podran adreçar tots els empresaris que tinguin dubtes sobre qualsevol impost. D’aquesta manera, els ciutadans interessats a fer alguna gestió en relació amb els actuals tributs continuaran sent atesos també a l’edifici administratiu i a les oficines de la duana, situades al costat de la rotonda de la Dama de Gel, a Escaldes-Engordany.   Posteriorment, quan el local estigui totalment condicionat i s’hi desplacin els funcionaris de Duana i del departament de Tributs, es podran fer a les noves oficines tots els tràmits referents als diferents tributs. A més d’aquesta acció, començarà una campanya a les webs del ministeri i de Duana que informarà dels impostos de societats i d’activitats econòmiques, amb el calendari i casos pràctics que podran ser consultats. D’altra banda, s’ha previst també una altra campanya, en la qual participaran una desena d’agents de duana, per informar els petits comerciants i les empreses a través de visites en què es repartirà un tríptic amb detalls sobre els nous impostos. “El que es vol és sensibilitzar un gruix d’empreses que, per la seva dimensió, encara estan allunyades d’aquesta realitat fiscal que se’ns acosta i l’administració ha d’ajudar-les en aquest nou marc fiscal”, va explicar Cinca. El Govern aposta per aplicar els últims avenços tecnològics en l’àmbit fiscal, “però si cal més mitjans es posaran”, va explicar el ministre, tot i que es descarta que hi hagi una administració feixuga.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte