Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup liberal, Ferran Costa, al seu despatx parlamentari.
El president del grup liberal, Ferran Costa, al seu despatx parlamentari.

Consens polític per despolititzar


Escrit per: 
M.S. / FOTO: Facundo Santana

“Això no s’havia fet mai, buscar el consens de les forces polítiques per arribar a configurar un pla que cal que sigui despolititzat.” D’aquesta manera el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha defensat els treballs que han de sorgir de les Taules de reflexió i debat, impulsades pel Consell General, Govern i comuns, per analitzar la situació creada arran de la pandèmia de la Covid-19 i poder disposar d’elements per donar-hi una resposta.

Aquest “plantejament diferent” respecte d’altres plans a futur fets en legislatures anteriors és per Costa el que pot fer també que “els resultats siguin diferents” i “no acabi passant com moltes vegades passa que l’informe s’acabi quedant en un calaix”. I és que el conseller general liberal assegura “no recordar cap moment de la història recent del país on aquest exercici es volgués fer de manera consensuada, no només des de l’àmbit polític, sinó també consensuat amb tots els actors involucrats, i tots ells integrats en tres tipus de planificació com són a curt, mitjà i llarg termini”.

Els treballs havien de començar el novembre passat, però tot just els impulsors del treball estan acabant de tancar els noms dels experts, d’aquí i de fora, que participaran en aquest procés de reflexió i plantejant les seves aportacions. “No està sent fàcil perquè l’ideal seria que aquestes trobades es poguessin fer de manera presencial i que hi pogués haver un debat honest i fluid d’idees”, destaca Costa, que admet que “s’està posposant una mica en el temps” si bé considera que “val la pena perquè l’exercici sigui vàlid”.

Així mateix, el president del grup parlamentari liberal defensa també aquesta “mirada àmplia” i la voluntat d’“escoltar tothom” i de “consens” a l’hora de tirar endavant les diferents iniciatives legislatives. “Això és un exercici que s’intenta fer regularment però aquesta vegada s’ha fet més que mai”, destaca Costa, que assegura que “no hi ha cap llei de les que estem fent actualment que no passi pel sedàs de gairebé tots els sectors implicats en cada una d’aquestes lleis”. Òbviament, això “suposa un sobreesforç per part de tots” si bé s’ha apostat per aquest camí a la recerca dels “consensos més amplis” possibles.

En aquest sentit, el conseller general liberal recorda que “quan es parla amb tots els actors implicats en una llei molts d’ells tenen interessos contraposats”, fet que comporta que s’hagi de fer “una feinada addicional per trobar el punt just d’equilibri” per tal que el text resultant sigui “assumible i assimilable per tots i cadascun dels sectors”.

Per tot plegat, Costa, que admet que “moltes vegades s’havia tirat pel dret” i no s’havia fet abans aquesta tasca de buscar una amplitud de mires “aprofitant certes majories”, es mostra sorprès davant algunes queixes de manca de diàleg. “Quan surt alguna associació dient que no ens escolten i no ens reben puc dir que això és infundat perquè s’està escoltant tothom i tenint en compte tots els punts de vista”, assegura Costa, que deixa clar, però, que “això no vol dir que tot s’accepti, perquè cal trobar el punt d’equilibri”, una tasca que és la que “està fent aquest Govern de majoria amb les forces parlamentàries que li donen suport”.

Precisament, el president del grup parlamentari liberal ha valorat també de forma molt positiva la tasca de l’executiu, i especialment la que estan portant a terme els ministres de la formació, ja que “malgrat la pandèmia, certs posicionaments que portàvem al programa electoral els podem continuar tirant endavant”. En aquesta línia, Costa ha incidit en les “moltes mesures” que s’han aportat aquesta legislatura en matèria d’habitatge, on “no hi ha una vareta màgica que solucioni el problema” però on sí que s’ha avançat. “Pensem que la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge serà un pas decisiu envers encarar de manera definitiva poder resoldre aquesta problemàtica”, ha remarcat el parlamentari.

Costa assenyala també com l’“altra gran assignatura pendent” tot el tema de la digitalització i l’optimització de l’Administració i destaca la “gran feinada” en aquest sentit que està fent la ministra Judith Pallarés, que també està intentant “consensuar amb tots els actors implicats com s’ha de portar a terme aquesta reforma de l’Administració per optimitzar-la”, i “no només optimitzar-la, sinó, en definitiva, donar un millor servei a l’administrat, que és la raó de ser de l’Administració”.

Finalment, Costa ha assenyalat tota el vessant de la diversificació econòmica, on s’“està donant una  empenta decidia a tots els temes d’actius digitals, els esports electrònics, un àmbit en el qual Andorra pot presentar un ecosistema favorable perquè s’hi estableixin empreses d’aquesta mena”. I també el tema del desenclavament geogràfic del país, amb el projecte de l’heliport, que espera que “pugui veure la llum ben aviat”, i un aeroport Andorra-la Seu que “realment ajudi a revitalitzar l’economia” i que malgrat que “no és ara el millor moment per parlar amb les companyies àrees” compta  amb “propostes fermes damunt la taula perquè hi hagi vols regulars”.

Costa, que ha destacat la “feina en el tema de la zona franca que hauria d’ajudar a treure moltes barreres a la importació i exportació de productes”, ha remarcat que es tracta de “moltes mesures decidides que portàvem al programa electoral” i ha recordat que  “al cap i a la fi una formació política el que vol fer és incidir, des dels seus postulats, en l’acció del dia a dia de Govern”.

 

Ferran Costa
Covid-19
pandèmia
Taules de reflexió i debat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte