Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió del cap de Govern i el ministre de Salut amb els presidents dels cinc grups parlamentaris.
Un moment de la reunió del cap de Govern i el ministre de Salut amb els presidents dels cinc grups parlamentaris.

“Contraproposta” del PS per fer un Pacte d’Estat de Salut “adequat”


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

L’adhesió dels grups de l’oposició al Pacte d’Estat de Salut proposat pel Govern demana, de moment, temps i alguns canvis. Així ho han manifestat avui des del Partit Socialdemòcrata i Terceravia+Unió Laurediana+Independents després de la reunió que han mantingut amb el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la resta de presidents dels grups parlamentaris que donen suport a la majoria: Carles Enseñat de DA, Ferran Costa de Liberals i Carles Naudi de Ciutadans Compromesos. La trobada ha servit per reprendre els treballs per assolir un acord polític transversal en l’àmbit de la salut que s’havien iniciat abans de la pandèmia. Des del Govern s'ha reiterat la necessitat d’aconseguir un sistema sanitari sostenible que garanteixi una atenció de qualitat a la ciutadania. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, però, ja ha manifestat la voluntat del PS de fer una contraproposta per “fer un Pacte d’Estat de Salut adequat”, ja que la formació, com havia apuntat, no compartia el document que els va fer arribar inicialment l’Executiu perquè “hi ha molts punts que no formen part de la visió a llarg termini que ha de tenir un Pacte d’Estat de Salut”.

En aquesta línia, López ha explicat que el PS vol que es tracti l’ecofinançament, la sanitat gratuïta en certs casos, la regulació de l’activitat dels professionals sanitaris, així com una millora del sistema perquè no cal una reforma completa d’aquest i una sanitat més propera i amb una cartera de serveis més extensa. Per tot plegat, el conseller general socialdemòcrata s'ha compromès amb el cap de Govern a fer una contraproposta per escrit i exposar-la en un nou document per tal de millorar el Pacte d’Estat de Salut en la pròxima reunió que es durà a terme el 15 de desembre.

Des de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, el president suplent del grup parlamentari, Joan Carles Camp, ha refermat el compromís de la formació vers la ciutadania i la posició de mà estesa per treballar en benefici del país, assistint a la reunió convocada per l’Executiu. 

“Hem anat a escoltar què ens proposaven, no podia ser d’una altra manera, la pandèmia ens ha ensenyat la importància de tenir un sistema sanitari fort”, ha destacat Camp, que ha explicat que “després d’aquesta trobada, en el si del grup parlamentari treballarem el text que ens ha fet arribar l’Executiu i, llavors, farem les nostres aportacions i comentaris entorn al contingut del document que ens ha entregat Govern”.

Segons el Govern, els grans compromisos del Pacte d’Estat es tracen amb “l’enfortiment de la governança del sistema, l’adequació dels recursos humans i materials i la millora d’un sistema d’atenció centrat en la persona”. La proposta presentada recull com la gestió de la pandèmia s’ha basat principalment en la difusió i el control de les mesures de protecció que cal seguir, la ràpida detecció del virus i l’aïllament dels positius i dels seus contactes, i l’adequació de l’assistència sanitària i la vacunació. També contempla la coordinació establerta amb els prestadors sanitaris, els col·legis professionals, les associacions, els altres ministeris, els comuns i altres institucions. El text compartit fa palès, igualment, com l’emergència sanitària ha de suposar una oportunitat de millorar el sistema sanitari del país.

Contraproposta
PS
Pacte d’Estat de Salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte