Diari digital d'Andorra Bondia
La candidata d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol.
La candidata d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Conxita Marsol: “Volem una parròquia que no deixi ningú al marge, per a les persones”


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.S.C.

Conxita Marsol destaca que la feina dels darrers quatre anys és un aval de cara a les eleccions de diumenge. Diu que ha transformat la parròquia i al mateix temps ha reduït l’endeutament. Si la ciutadania li renova la confiança, continuarà desplegant aquest projecte durant el pròxim mandat que –defensant-se de les crítiques de les altres candidatures– assegura que pivota en el benestar de les persones.

Diuen que embelliran el nucli urbà. Ara què toca?
A Travesseres de Riberaygua s’hi ha d’actuar. Ho volem fer com amb Meritxell, d’acord amb els veïns i comerciants. Però també toca els Marginets, Terravella, i Santa Coloma. Portàvem un retard de 20 anys i amb quatre anys, per molt esforç que hem fet, no hem pogut arribar a tot arreu. 

Una de les prioritats serà invertir en turisme.
El Poblet de Nadal ha aconseguit que la ciutadania es trobi i ha estat un reclam turístic. Això retorna ingressos a la parròquia. També apostem pel mirador de la Comella, el telefèric del pic de Carroi. Tenir aquest giny a cost zero és una oportunitat que no ens podem deixar perdre.

Consultarà la ciutadania sobre el telefèric?
No. Però posarem a informació pública les diferents ofertes i escoltarem els ciutadans.

Li retreuen que ha invertit més en el Poblet de Nadal que en social.
És demagògia. No és cert. Si busquem un retorn s’ha d’invertir. 300.000 euros i escaig és correcte pel retorn que representa. Però en política social hi destinem més de 2,5 milions a l’any. Hem continuat fent el que vam trobar i ho hem incrementat. 

Proposa una llei de la capitalitat. Què suposarà per a la ciutadania?
Voldríem tenir un estatus de capital i una mínima subvenció del Govern. Podria ser simbòlica i anar evolucionant. Andorra la Vella necessita aquest reconeixement com tenen totes les capitals del món. La llei revertiria en millores a la parròquia, que el Govern subvencioni l’enquitranament de més carrers... 

Quin futur preveu per al Centre de Congressos?
Hem de mantenir-lo com està però hem d’impulsar els congressos, perquè tenim un centre de primer nivell. Hem portat congressos molt importants. I si algun dia tenim l’aeroport a la Seu d’Urgell també ens ajudarà. 

Vol l’edifici multifuncional.
Proposem que un dels terrenys comunals es destini al multifuncional. No podem continuar amb provisionalitats, tancant aparcaments durant dos mesos. Andorra ha de generar atractius i tenir un multifuncional. I nosaltres defensem que això ha d’estar a Andorra la Vella perquè és la capital i té el terreny. I té els ciutadans, els hotels, els aparcaments. 

Té el compromís del Govern que es construirà aquí?
No està tancat. Però n’hem parlat i el Govern veu que això ha d’estar en un lloc cèntric. 

En la campanya es parla molt dels barris i de participació. 
El Puial l’hem acabat fa poc. Continuarem embellint els barris, fent-los més per a les persones i accessibles. Posarem un parc infantil a Santa Coloma, ampliarem voravies en diferents zones. També continuarem treballant en la cultura popular i mantenir la Festa Major al mig del poble. També hem de continuar treballant en la neteja. Que sigui una parròquia còmoda i amable per als ciutadans.

Preveuen mesures per facilitar l’accés a l’habitatge?
Preveiem cedir un terreny al Govern perquè hi pugui construir habitatge a preu regulat. I si n’hem de cedir dos també ho farem. També proposem impulsar una modificació de la llei del sòl que ens permeti rebaixar més la cessió –es podria anar al 2%– de forma transitòria i amb unes condicions. I també si hi ha un edifici tancat podem buscar una fórmula, fins i tot assegurant als propietaris un lloguer garantit pel Comú.

I per a la gent gran?
Tenim els pisos del Calones, que tenen una mica de llista d’espera. La gent gran també s’ha de beneficiar de les mesures per a l’habitatge que proposem. Recordo que vam treure la casa pairal d’aquell soterrani per portar-la a la plaça del Poble. Volem fomentar les relacions intergeneracionals i per això a Ciutat de Valls hi volem fer un centre, continuarem impulsant les activitats per a la gent gran, subvencionant viatges. 

Serà difícil governar amb diferents sensibilitats?
Està molt clar el projecte. Les diferents sensibilitats enriqueixen per treballar per a la parròquia. La gestió comunal no té res a veure amb la gestió del Govern. No hi ha d’haver cap problema. Som un equip que hem fet un programa conjunt i no ens barallarem perquè un vulgui arreglar els Marginets i l’altre Terravella. 

El PS diu que té opcions davant de la seva llista.
Tothom que es presenta té opcions. Andorra la Vella, durant molts anys, ha estat governada al Comú per governs socialdemòcrates. Tenen una bossa de vot important. Per això nosaltres ens continuem esforçant per defensar aquest model de parròquia que volem: una parròquia per a les persones, que generi riquesa, que no deixi ningú al marge. Presentem un programa i ens avala el que hem fet. Hem fet campanya durant quatre anys, sense gastar més del que podíem i aconseguint aquesta transformació sent capaços de retornar 11 milions de deute. Hem aconseguit generar riquesa, que ens ha donat els diners suficients per poder fer aquestes inversions sense apujar els impostos. Aquesta gestió s’ha de valorar encara que pot semblar pedant dir-ho. 

Conxita Marsol: “Volem una parròquia que no deixi ningú al marge
per a les persones”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte