Diari digital d'Andorra Bondia
L’executiu aposta per crear un fons publicoprivat focalitzat en la rehabilitació d’habitatges i a construir-ne de nous.
L’executiu aposta per crear un fons publicoprivat focalitzat en la rehabilitació d’habitatges i a construir-ne de nous.

Cop de porta del Govern al text del PS perquè no compliria els objectius


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil
Malgrat assegurar que s’analitzaria “amb cura”, el cop de porta del Govern a la proposició de llei presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata per modificar la Llei del Fons de reserva de jubilació per tal que aquest destini el 10% de la seva cartera a l’adquisició de béns immobles per poder-los posar posteriorment al mercat de lloguer a un preu assequible, ha estat rotund.
Així es desprèn si més no del criteri de l’executiu amb relació a aquesta proposició recollit ahir pel Butlletí del Consell General, en què el Govern assegura que el text dels socialdemòcrates no compliria ni l’objectiu d’incrementar la diversificació de les inversions del FRJ ni aportaria “un valor afegit” a la problemàtica associada a l’accés a l’habitatge de lloguer degut a “les limitacions” que conté.
El Govern, que d’entrada retreu als socialdemòcrates que en l’exposició de motius es refereixin a les pèrdues del FRJ de l’exercici 2018 perquè consideren que “és un error” fixar-se en uns resultats puntuals així com que diguin també erròniament que les despeses de gestió han estat en creixement constant, posa de manifest la contradicció entre l’objectiu que les inversions del FRJ siguin més independents de les fluctuacions borsàries i el fet que no es proposi modificar l’article que estableix el percentatge màxim que es pot destinar a actius de renda variable.
L’executiu, que recorda que actualment el FRJ té més de 800 línies d’inversió diferenciades, remarca també la contradicció entre voler una major diversificació però alhora obligar el fons a invertir el 10% en el sector immobiliari andorrà, un fet a més que es considera que “representa una concentració de risc pel fet tant de treballar amb un sol sector com en un sol país”.
Per tot plegat, el Govern considera que el text socialdemòcrata “no tan sols no assoliria els dos principals objectius identificats en l’exposició de motius, sinó que els empitjoraria”.
Quant al contingut específic de la proposició de llei, l’executiu, que referma la seva aposta per crear un fons publicoprivat d’habitatge focalitzat en la rehabilitació d’habitatges actualment no aptes per al lloguer i en la construcció d’habitatge nou, adverteix que amb l’ampliació dels membres de la comissió gestora i l’obligació d’aquesta de gestionar les possibles obres de rehabilitació i manteniment dels béns i fer-ne la gestió contractual, s’incrementaria les despeses de gestió del FRJ. El Govern alerta també que una inversió d’uns 120 milions en habitatges existents podria, més enllà del risc de concentració, tenir un efecte contrari al buscat, “tensant la demanda del mercat d’habitatges de compra, disminuint l’oferta d’habitatge de lloguer”.
D’altra banda, l’executiu es va pronunciar en contra de la proposició de llei de modificació de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com a Regla d’or, presentada pel grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents amb l’objectiu d’impedir que es pugui presentar un pressupost amb dèficit i generar endeutament.
Així, el Govern assenyala que abans d’analitzar la proposició de llei cal veure si el text que pretén modificar ha complert el seu objectiu. En aquest sentit s’assegura que sí, i s’explica que en el període 2015-2018 el deute de l’Estat (Govern i comuns) ha disminuït en prop de 40 milions d’euros i ha passat de representar el 40,7% del PIB a un 36,2%, unes xifres que serien més importants, sobretot pel que fa a l’Administració general, si no hagués estat pel cas BPA. A la vegada, el Govern, que incideix que cal distingir entre el dèficit pressupostat i el que correspon a la liquidació pressupostària, assenyala que una prohibició com la pretesa per Terceravia podria anar en contra fins i tot de l’article 72.2 de la Constitució.
Finalment, l’executiu considera que una modificació de llei com la proposada limitaria l’acció en polítiques econòmiques del Govern a la vegada que l’eficàcia de la seva acció.
Cop de porta
Govern
text
PS
objectius
compliria

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte