Diari digital d'Andorra Bondia
Copríncep Macron
Copríncep Macron

Copríncep Macron


Escrit per: 
M.S./ Foto: Agències

El socioliberal Emmanuel Macron va fer bons els pronòstics i es va imposar a la candidata ultradretana Marine Le Pen (Front Nacional) en la segona volta dels comicis presidencials francesos amb un 64,84% dels vots davant el 35,16% –segons els resultats escrutats que hi havia al tancament de l’edició–, i va aconseguir d’aquesta manera la presidència de la República de França i, de retruc, el coprincipat d’Andorra.  

De fet, i quan tot just feia un quart d’hora que s’havien fet públiques les estimacions dels resultats, Le Pen ja va comparèixer per reconèixer la derrota, felicitar Macron i instar els seus seguidors a “batallar” de cara a les eleccions legislatives del mes vinent tot fent una crida a fer una “transformació profunda” del Front Nacional i a incorporar “patriotes”.
Pocs minuts després de les nou, qui serà el president més jove de França –Macron té 39 anys– va comparèixer davant els seus seguidors i va pronunciar un breu discurs en què es va comprometre “a defensar França i Europa”. Macron, que va assegurar també que amb la seva victòria “s’obre una nova pàgina” en la història de França que espera que sigui la de “la confiança i l’esperança retrobada”, va refermar el seu compromís amb la lluita contra el terrorisme.

Jornada tranquil·la
La jornada electoral va transcórrer sense incidències remarcables. Macron va ser el primer dels candidats a la presidència a votar. Ho va fer acompanyat de la seva dona Brigitte a les onze del matí a Touquet. Le Pen va votar només uns minuts més tard al seu bastió electoral, Hénin-Beaumont. La candidata ultradretana va arribar acompanyada, com va fer fa dues setmanes en la primera volta, de  l’alcalde de Hénin-Beaumont, Steeve Briois, que la substitueix “interinament” com a president del Front Nacional.
La participació a les dotze del migdia era del 28,23%, més de dos punts menys que la registrada en les presidencials del 2012 i sis punts inferior a la dels comicis del 2007. A les cinc de la tarda, tot i ser quatre punts inferior a la de la primera volta, ja va pujar fins al 65,30%, més de sis punts i mig  per sota del 2012 i gairebé 10 punts més baixa que en les eleccions del 2007. De fet, amb els resultats escrutats fins al tancament de l’edició la participació se situava en el 75,13% –amb una abstenció del 24,87%–, la més baixa des dels comicis del 1969.

Andorra, amb Macron
A diferència del que va passar fa quinze dies, quan 354 dels 1.140 residents francesos que van exercir el dret a vot van donar suport al conservador François Fillon (Els Republicans), ahir les 1.144 persones que van votar dels 2.368 inscrits es van decantar majoritàriament per Macron. El líder d’En Marxa! va obtenir 691 vots (528 a Andorra la Vella i 162 al Pas de la Casa), mentre que Le Pen es va quedar en 356 (226 a la capital i 130 al Pas de la Casa). Fins a 84 persones van votar en blanc i 13 vots es van considerar nuls.
Un cop coneguda la victòria del candidat d’En Marxa!, el cap de Govern, Antoni Martí, va voler felicitar el futur copríncep i va celebrar que el triomf “hagi estat ampli perquè té molts reptes al davant”. A més, el líder de l’executiu, que va explicar que un cop prengui possessió el nou copríncep es demanarà conjuntament amb el síndic general la preceptiva trobada, va celebrar “tenir un copríncep europeista, de ment oberta i que entén que el futur dels països, a part de cuidar els seus ciutadans, ha de ser obert al món i no tancant-se”.
Així mateix, Martí, que es va mostrar convençut que durant el traspàs de poder “Hollande traslladarà a Macron el dossier d’Andorra amb detall”, va celebrar que, igual com en els darrers comicis austríacs i en un any complicat per a la UE, “s’hagi votat per Europa”, un fet que va qualificar de “molt bona notícia per a Andorra, que té damunt la taula un repte tan important per a les generacions actuals però també per a les futures com és l’acord d’associació”.
Les quatre formacions polítiques amb representació al Consell General van coincidir en la importància del triomf de Macron, com a mínim per poder continuar comptant amb el suport de França en les negociacions amb la Unió Europea.
Des de Liberals d’Andorra, el  conseller general Ferran Costa no amagava la satisfacció per la victòria de Macron, que “és el nostre candidat”, a qui va “felicitar” i desitjar “molts encerts”.
Costa, que va incidir en el repte que té al davant el nou copríncep i en la importància del que passi en les legislatives del juny perquè avui dia “no hi ha cap representant d’En Marxa! a l’Assemblea Nacional, es va mostrar confiat que Macron “sabrà entendre la idiosincràsia andorrana” i podrà donar la seva “ajuda quan ho necessitem”. Així mateix, i en ser de la mateixa família política, Costa confia que “es puguin establir ponts de diàleg”.
Des de Demòcrates per Andorra, el secretari d’organització de la formació, Esteve Vidal, va fer una valoració “positiva” de la victòria de Macron i en va destacar el perfil “europeista, obert i més modern”, amb el qual DA se sent “més còmode” que no pas amb el perfil de l’altra aspirant a l’Elisi.
Vidal, satisfet per la continuïtat que hi pot haver en les relacions amb França de cara a la negociació de l’acord d’associació, va incidir però en l’etapa d’incertesa que s’obre ara, com a mínim fins a les legislatives de les properes setmanes, i en la necessitat de veure “què passa en aquests comicis” i “quins són els resultats que pot fer Macron, els partits tradicionals, ja siguin Els Republicans i el Partit Socialista, i fins i tot el Front Nacional”. 
Precisament, respecte a aquesta darrera formació, Vidal va destacar l’ampli suport rebut tot i la derrota, un fet que evidencia que al país veí hi ha una sèrie de problemes que el nou copríncep ha d’afrontar i ha de “mirar, en aquests cinc anys, de tornar a il·lusionar els ciutadans”.
El primer secretari del PS, David Rios, que espera que en les legislatives “l’esquerra tingui un major paper”, va destacar el triomf de Macron assegurant que “tots els proeuropeus han d’estar contents de la victòria de Macron, un europeista convençut”. Així mateix, Rios, que va celebrar també que s’hagi derrotat “el discurs de l’odi i la intolerància” tot i ser “important el suport” rebut per l’FN, va incidir en la importància de les legislatives per veure quina “política real” podrà tirar endavant Macron.
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, tot i recordar que ni Macron ni Le Pen eren els candidats predilectes de la formació, va celebrar que com a mínim “s’ha barrat el pas al Front Nacional” així com el fet que el líder d’En Marxa! s’ha declarat europeista. “Espero que aquest fet permeti una continuïtat” de la tasca d’ajuda i suport que ha portat a terme el copríncep Hollande a Andorra de cara a l’acostament a Europa, va destacar Naudi, que va instar l’executiu andorrà a aprofitar la nova etapa que s’obre “per reforçar el paper d’Andorra i estrènyer les relacions amb França”.
Així mateix, Naudi va advertir també del període d’incertesa que s’obre a l’espera de les legislatives del mes vinent, en què es veurà “si Macron pot obtenir o no prou pes a l’Assemblea”.

Emmanuel Macron
Marine Le Pen
coprincep
copríncep francès
Macron
Front Nacional
En Marxa
legislatives
Antoni Martí
David Rios
Esteve Vidal
Víctor Naudi
Ferran Costa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte