Diari digital d'Andorra Bondia
Corts no admet la querella criminal de Nomen contra Cinca per injúries Eusebi Nomen
Corts no admet la querella criminal de Nomen contra Cinca per injúries Eusebi Nomen

Corts no admet la querella criminal de Nomen contra Cinca per injúries


Escrit per: 
Agències/Foto: G.LL.

El Tribunal de Corts ha desestimat la querella criminal presentada el 22 de gener passat pel portaveu de Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, contra el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca. El Tribunal considera que les paraules del ministre “no constitueixen per si soles cap ofensa al nom, a l’honor, a l’autoestima o la reputació del querellant”. Ara el portaveu de Raiffeisen.ad té cinc dies per recórrer la decisió.
El 22 de gener Nomen va presentar una querella criminal contra el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, per un suposat delicte “d’injúries greus contra la meva persona”, tal com va explicar ell mateix des de la Batllia. El portaveu de Raiffeisen.ad es va sentir atacat per unes declaracions del ministre portaveu fetes dos dies abans en què insinuava que formava part de l’entorn dels accionistes majoritaris de BPA i per això tenia informació de primera mà. Nomen considerava que s’havia “erosionat” la seva reputació i la de la cooperativa: “S’ha posat en qüestió la meva independència, però sobretot l’altruisme i la independència del projecte Raiffeisen”, va exposar.
No obstant, el Tribunal de Corts ha decidit “no admetre a tràmit la querella interposada i arxivar, sense cap altre tràmit, les actuacions com a diligències indeterminades”.
En la resolució, Corts determina que les paraules de Cinca “no constitueixen per si soles cap ofensa al nom, a l’honor, a l’autoestima o la reputació del querellant”. En cap cas es pot afirmar que “la intenció sigui  menysprear el querellant”, afegeix. Cinca havia manifestat que era “curiós que el promotor de la cooperativa Raiffeisen.ad tingui informació sobre els passos que va seguint la família Cierco i sàpiga que al març tindrà resposta sobre els processos que han iniciat els accionistes majoritaris de BPA als Estats Units”, afegint que devia ser perquè “participa d’aquestes reflexions”. 
El tribunal també exposa que el ministre “va actuar en el marc de l’exercici del seu dret de llibertat d’expressió, reconegut constitucionalment”, sobre una qüestió “d’interès públic” com és l’afer BPA, durant una roda de premsa i arran de la pregunta d’un periodista. “Tota altra interpretació implicaria una censura inadmissible del debat públic”, s’afegeix a l’escrit. 
A mitjans de febrer, es va celebrar un acte de conciliació al Tribunal de Corts entre Cinca i Nomen per intentar acostar posicions. Però no es va arribar a cap acord perquè el ministre considerava que no tenia res a rectificar. Ara Corts li ha donat la raó, i Nomen té cinc dies per recórrer la decisió del tribunal.

querella
Nomen
Cinca

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte