Diari digital d'Andorra Bondia

CR es nega a esmenar parcialment el projecte de pressupost 'perquè és l'antítesi del que el país necessita'


Escrit per: 
Agències

El grup parlamentari reformista ha presentat aquest dimecres a Sindicatura una esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupost per a l'exercici 2011 i ha anunciat que no presentaran cap esmena parcial.

El motiu d'aquesta decisió, segons el seu president, Joan Gabriel, és que 'és insalvable via esmena' i 'no tenim els mitjans per convertir-lo en un pressupost de mínims'. Gabriel ha afegit que aquest pressupost 'és l'antítesi del que el país necessita i nosaltres no en volem ser còmplices de cap manera'. D'altra banda, el grup parlamentari també ha anunciat que no presentaran esmenes a les proposicions de llei sobre la legislació laboral i sindical perquè tal com ha assegurat Gabriel, 'enfonsarien el país'.
El president del grup parlamentari reformista ha explicat de manera contundent que el pressupost és 'insalvable via esmena' i que tècnicament prefereixen continuar treballant amb dotzaves parts que no 'amb un pressupost que portaria Andorra a la bancarrota'.
En aquest sentit, considera que el projecte de pressupost presentat porta uns augments de gairebé un 10% sobre la massa salarial del 2009 i d'un 6% sobre el projecte de pressupost del 2010, malgrat hi hagi un acord del Consell General per tal que l'augment fos de zero. Gabriel ha dit que això demostra que el Govern 'ni vol fer estalvi, ni vol fer reformes estructurals, ni vol entendre la realitat del país, i nosaltres no en volem ser còmplices de cap manera'.
Pel que fa a la reforma del Codi de Relacions Laborals i de la Llei Sindical, el líder de CR ha assegurat que són lleis que ara no toquen perquè arriben en un moment en què l'economia no ho permet i 'enfonsarien el país'.
Els reformistes han decidit no presentar esmenes a aquestes proposicions de llei perquè 'no hem participat ni en el debat, ni en la reflexió, ni compartim les motivacions', i perquè consideren que la cultura sindical d'Andorra ha d'augmentar progressivament i en canvi no s'ha fet cap desplegament reglamentari de les lleis vigents.
Els reformistes creuen que per fer un canvi de model sindical s'ha de parlar amb tots els interlocutors i, per tant, no volen entrar en un joc on 'no sabem com s'ha negociat amb els col·lectius'. A més, com que s'ha presentat amb tràmit d'urgència, el termini per presentar esmenes és de set dies i 'no tenim temps d'anar a veure tots els actors implicats per tenir-los en compte a l'hora d'esmenar'.
Tot i que pensen que hi ha aspectes necessaris com és regular el dret a vaga, Joan Gabriel ha assegurat que el que proposen el PS i ApC 'en molts casos va més lluny que el que s'està fent a Espanya i que la comunitat internacional els demana que retallin'. Com a exemple, ha esmentat la qüestió del nombre d'empleats per tenir un representant sindical.
Per tot plegat, Joan Gabriel ha dit que 'ens neguem a fer esmenes i a treballar aquestes lleis'. A més, ha afegit que si guanyen les eleccions, el primer que faran, si aquestes lleis entren en vigor, serà derogar-les 'perquè aquestes lleis enfonsarien per complet la manera d'entendre Andorra'.
 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte