Diari digital d'Andorra Bondia
La foto de la sessió tradicional es va tornar a fer al nou hemicicle complint les normes de protecció contra la Covid.
La foto de la sessió tradicional es va tornar a fer al nou hemicicle complint les normes de protecció contra la Covid.

Crida a la solidaritat per sortir d’una crisi que “no entén de rics i pobres”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Eduard Comellas / Consell General

Les crides al diàleg i al consens han estat un dels “mantres” més repetits per la síndica general, Roser Suñé, des que ocupa el càrrec. I la tradicional sessió de Sant Tomàs no n'ha estat una excepció. La celebració ha estat marcada encara per la crisi sanitària, que ha obligat a tornar-la a fer al nou hemicicle i no a la Casa de la Vall, i en el seu discurs, Suñé ha apel·lat a la solidaritat per sortir de la crisi sanitària i va fer una crida a la vacunació. Crida a la qual s'ha sumat també el cap de Govern, Xavier Espot.

“La pandèmia continua present a les nostres vides”, ha dit només començar, per remarcar que “les vacunes han estat cabdals per ajudar a controlar la situació, però els esforços han de romandre”. Al seu entendre, “només de manera conjunta podem aconseguir minvar la duresa d’aquest flagell”. Igualment, s'ha sumat “a la crida per assolir les més altes xifres de vacunació entre nosaltres, sense oblidar l’obligada solidaritat amb els països que encara no han rebut les dosis suficients”. Suñé ha deixat clar que “la situació afecta tot el planeta i la solució ha de ser conjunta perquè  el virus no entén de fronteres, ni de rics i pobres, potser d’aquesta pandèmia n’hauríem d’extreure una lliçó que fa molt de temps que hauríem d’haver après”, ha apuntat.

En la mateixa línia s'ha manifestat després de la sessió el cap de Govern. “La vacuna és l’única arma que tenim a l’abast per deixar enrere la pandèmia, particularment tenint en compte l’escenari que vindrà”, ha apuntat Espot, fent referència a l’arribada de la variant Òmicron. El líder taronja també ha volgut tranquil·litzar aquells que tenen dubtes sobre els vaccins, “no som uns eixelebrats ni uns inconscients”, ha dit, i ha insistit que les vacunes han passat tots els filtres per garantir que són segures. “L’alternativa és tancar-se a casa i ni físicament ni psicològicament ens ho podem permetre”, ha advertit, demanant als antivacuna que “contrastin bé” la informació perquè “dels missatges que passin depenen també la vida de moltes persones”. Fins i tot el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, ha apel·lat a la vacunació demanant que es vacuni, si cal “per Nadal”.

Al llarg del discurs, la síndica ha repassat també la tasca legislativa duta a terme, amb 27 lleis aprovades, de les quals va destacar la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, el Codi de Circulació o la modificació de la llei del règim electoral. En aquest sentit, ha recordat que queda tasca per fer, amb textos que “no es poden defugir”, com ara el codi de família o la Llei d’igualtat. Per això ha encoratjat a seguir treballant perquè “el 2022 sigui la represa d’un camí que la Covid va estroncar”, i ha remarcat que encara no se saben les conseqüències finals de la crisi, per la qual cosa la reflexió sobre “els efectes socials i econòmics” ha d’ocupar un lloc important.

Majoria satisfeta, insuficient pel PS i Pintat veu “atropellament”
Tots els representants dels diferents grups parlamentaris han coincidit amb Suñé a l’hora de valorar un curs polític que ha tornat a estar marcat per la Covid-19, però a l’hora de fer balanç de la feina feta les percepcions són ben diferents. 

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, ha destacat “dues fites”, l’Institut Nacional de l’Habitatge i la Llei de Transparència. A més, ha augurat que a finals de gener podria estar aprovada en comissió la Llei d’igualtat, de manera que a principis de març ja es podria aprovar al ple. Des de Liberals d’Andorra, Marc Magallón ha destacat que “la tasca legislativa relacionada amb la Covid és molta, però no ens hem aturat i no hem deixat de treballar per treure tots els projectes legislatius que el país necessita”. El president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha dit que “estem força satisfets” del balanç, però va apostar perquè el 2022 serveixi per “posar el peu al coll” a la crisi sanitària i per impulsar, sobretot, la llei dels actius virtuals per fer un canvi de model econòmic i que aporti creació de riquesa, a més de la implantació del conreu de cànnabis. Des del PS, en canvi, la valoració és més crítica. “El balanç de l’any amb temes importants ha sigut una vegada més insuficient”, ha afirmat el president del grup, Pere López, que ha posat com a exemple el camp de l’habitatge. “Tot són promeses incomplertes i un any més perdut”. També ha recordat la bona voluntat per sumar-se al treball conjunt, com han fet en els pactes d’Estat proposats, però ha retret que en canvi, quan són ells qui proposen, “a l’altra banda hem trobat un no des del primer moment”.

D’altra banda, el president del grup de Terceravia, Josep Pintat, ha insistit que la pandèmia haurà marcat una legislatura en la qual també veu “cert atropellament legislatiu”, una situació que ha denunciat en diverses ocasions i que segons ell “minva la seguretat jurídica”. Així, ha reiterar que “enmig d’aquesta pandèmia no es pot estar canviant la vida de la gent a cop de BOPA”. Segons Pintat, ara que s’entra en el tram final de la legislatura “s’haurà de replantejar quins textos toquen i quins no toquen”. Des del seu punt de vista no hi ha “cap” llei de les pendents d’aprovar que sigui prioritària, perquè “la situació és de pandèmia i el que s’ha de fer és dedicar els esforços a la pandèmia”.

Finalment, el cap de Govern ha destacat que tant l’Executiu com el Consell han estat capaços de “dedicar temps a intentar resoldre altres problemes de la ciutadania”, i ha destacat el suport rebut per part de la cambra. Igualment, ha desitjat que en la resta de la legislatura, “ens hàgim de concentrar menys en la Covid” i es pugui “complir l’acció política amb la qual ens vam comprometre”.

crida
solidaritat
crisi

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

No és veritat als rics no els ha afectat gaire, són una mica menys rics, però als treballadors els ha deixat sumits en la absolita pobresa. La solidaritat demostreu-la regulant els problemes que ens afecten com l'habitatge, no permetent la especulació i construint país per els rics com feu ara. Menys hipocresia i més empatia però de la de veritat, no la de "foto chupi guai"
La solidaritat de les vacunes, no es tot lo que es vol per un Pais, la SOLIDARITAT es compartir amb els països que no s’han pogut posar la 1 (primera dosi). Aixi es posa fi a la pandemia Mundial, pensar en els demés “els oblidats”

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte