Diari digital d'Andorra Bondia

Crida a la unitat per desenvolupar la Carta Magna i reformar el marc fiscal


Escrit per: 
M. M.


El Govern i la Sindicatura General van fer ahir una crida a la unitat per assolir la reforma del marc fiscal, durant els actes de celebració del dissetè aniversari de la Carta Magna. Les dues institucions van fer també un tímid balanç dels disset anys de Constitució i van coincidir que cal seguir treballant en el desplegament legislatiu.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va afirmar que “el treball no ha estat encara enllestit si l’estat del benestar no arriba a tots els sectors de la societat andorrana”, mentre que el síndic general, Josep Dalleres, va apel·lar a l’esperit dels primers anys de l’etapa postconstitucional per “trobar la capacitat de deixar partidismes de banda i treballar plegats”. 
Davant d’una extensa representació dels àmbits polític, econòmic i social, que va omplir la Sala Terra del Centre de Congressos, el cap de Govern va emmarcar l’actual Constitució dins de la “normalitat”, però va admetre que “potser alguns dels escenaris que intuíem o de les esperances que hi havíem dipositat no s’han fet prou evidents”. Un cop feta aquesta reflexió, el discurs de Bartumeu es va centrar en tres eixos: la necessitat de millorar l’Estat de benestar; la voluntat de treballar per sortir de la crisi i la culminació del procés de reforma fiscal.
“Ara, tots plegats –Consell General i Govern—, hem de continuar treballant per posar les bases dels futurs convenis de no doble imposició entre el nostre país i els països veïns”, va apuntar el màxim responsable de l’executiu, que va recordar: “En política, hi ha riscos que s’han d’assumir quan es vol fer avançar la societat i aconseguir que hi conflueixin millores; quan es vol que el país avanci cap el progrés i les noves oportunitats.” En aquest sentit, Bartumeu va recordar que la Constitució és “la nostra casa comuna nacional”, composta “tant pels partits que donen suport al Govern com pels partits que són a l’oposició”.
El cap de l’executiu va recordar que la culminació d’aquest procés ha de servir per “fer augmentar les possibilitats de dinamisme econòmic, l’arribada d’inversions per a Andorra i l’exportació de béns i serveis”. Així mateix, va apuntar “la ferma voluntat de treballar per redreçar l’activitat econòmica”, en benefici de tots els sectors econòmics del país: “Hem de fer el necessari per deslliurar Andorra de la crisi econòmica interna en què es troba”. Bartumeu va assenyalar també com a tema pendent el ple desenvolupament de l’estat del benestar, i va sostenir que “difícilment es pot experimentar la satisfacció i l’orgull de sentir-se d’aquí i de viure aquí, de disposar d’una millora general del benestar i de comptar amb noves oportunitats”.
De la seva banda, Dallerès va constatar que hi ha “un desequilibri evident dins del corpus legislatiu”, en què les lleis de l’àmbit social i laboral ocupen l’últim lloc. Si bé es va mantenir prudent en el discurs realitzat a la Casa de la Vall, el síndic general va exposar que “des del 93 fins ara s’han aprovat 165 lleis bàsiques –sense comptar les normes d’abast anual i les que modifiquen les existents–, de les quals hi ha 34 del camp institucional, 46 del financer, 20 de la justícia, 14 de l’àmbit social i laboral i 51 de la resta d’àmbits”.
Així, el síndic general va mantenir que actualment no cal una reforma constitucional, ja que “abans de canviar s’ha de saber què es vol canviar i perquè”, però va evidenciar que “hi ha elements que no s’han desenvolupat i que s’han de desenvolupar”. En aquest sentit, Dalleres va afirmar que cal “treballar plegats i “que es legisli per a tothom” i va afegir: “Units som més forts i només podem trobar unitat si treballem per trobar l’interès general.” Entre els camps que cal desenvolupar legislativament, el síndic general també va destacar la reforma fiscal: “Fa 17 anys que parlem de lleis fiscals i, si volem seguir avançant, o som capaços de tirar-les endavant o malament ho veig per a Andorra”.
Des de l’oposició, es va coincidir en la necessitat de seguir avançant en el camp legislatiu. En aquest sentit, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va afirmar que cal “seguir treballant per optimitzar la qualitat” i, pel que fa a una futura reforma del text constitucional, va afegir que “el temps dirà si hi ha coses que s’han d’evolucionar”. De la seva banda, el president del grup reformista, Joan Gabriel, va afirmar que “encara queda molt per desenvolupar” i va recordar la disponibilitat “d’escoltar les propostes que ens arribin”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte