Diari digital d'Andorra Bondia

Cristian Asensio: “Tenim dret a dir la nostra opinió en la futura reforma de la funció pública”


Escrit per: 
J. R.


El president del Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca), Cristian Asensio, reclama la participació dels representants dels empleats en la reforma de la funció pública.

“Som optimistes que puguem participar-hi, però fins ara tothom llança pilotes fora”, explica Asensio. El líder sindical afirma també que el Govern va endarrerit quant a retallades perquè el comú de la capital ja fa temps que les aplica. “El comú ja ha fet aquesta feina”, diu Asensio.

¿Com es poden qualificar les conclusions de l’estudi de clima laboral?
Pensem que una enquesta sobre el clima laboral era necessària. La valoració que n’hem de fer és molt positiva perquè ha contestat al voltant del 50% dels treballadors del Comú i els resultats que n’han sortit crec que són bons. Tenim un Departament d’Esports, per exemple, en què la gent està molt contenta i n’hi ha d’altres, com el de Circulació o el de Serveis Exteriors en què el clima laboral s’ha de millorar. Ara tenim uns indicadors i podem començar a treballar conjuntament amb el Comú per millorar les condicions en què fan la seva feina els treballadors. A més, el Departament de Recursos Humans del Comú aprofundirà també a partir d’ara en els resultats de l’enquesta, als serveis de pàrquings i forestals. Es tracta de trobar els problemes que hi pugui haver i saber on s’ha d’incidir per millorar-los.

A Circulació s’ha posat ja en marxa una comissió per rebre possibles queixes i intentar solucionar-les...
Aquest era per a nosaltres el departament en què creiem que és més urgent començar a treballar. Així, el Comú ha decidit fer un comitè intern, del qual formen part Recursos Humans, el conseller i el cap de Circulació, un representant del sindicat i un agent de l’escala bàsica elegit democràticament. Ara veurem com funciona aquest comitè, i segons el seu resultat potser demanarem que es se’n creïn altres en diferents departaments.

¿Creieu, doncs, que el Comú us té suficientment en compte a l’hora d’abordar les qüestions laborals?
La veritat és que estem treballant conjuntament de cara a millorar el clima laboral. A més, també estem molt satisfets perquè s’ha assolit un nivell de participació democràtica molt bo, cosa que no havia passat mai. De fet, cada mes hi ha una reunió de coordinació amb la corporació per tractar els diferents temes i cada quinze dies hi ha també reunions amb Recursos Humans i la Secretaria General per desenvolupar els temes. Per això es pot afirmar que el Sitca cada dia participa més i el cert és que ens falten hores perquè el volum de treball va pujant. Actualment hi ha cent hores laborals anuals per a cada membre del comitè per treballar en temes sindicals i a dia d’avui se’ns estan quedant curtes.

¿Quins són els objectius que s’ha marcat el nou comitè de treballadors del Comú elegit el passat mes de març?
Un dels objectius que ens hem marcat és que hi hagi una formació sindical a l’octubre o al novembre. Volem portar formadors que expliquin què és la cultura sindical, un àmbit en el qual anem amb retard. Primer s’ha de fer entendre que un sindicat no és una cosa dolenta, com pensen encara algunes persones, sinó un interlocutor vàlid en l’àmbit privat i en el públic.
No és el mateix avui dia fer sindicalisme a les administracions que al sector privat...
Efectivament aquí a Andorra estem encara a l’edat de pedra en aquest tema. Els sindicats són necessaris però al nostre país estan poc desenvolupats, sobretot al sector privat, i encara hi ha por.

El cap de Govern ha anunciat recentment canvis a la legislació per fer més fàcil l’activitat sindical a les empreses...
Aquesta és una antiga reivindicació dels companys de l’USDA i del SAT des de fa anys i encara no sé si ens hem de creure que es facilitarà l’activitat sindical. L’actual cap de Govern ho va dir i l’anterior també però encara estem igual. S’ha de tenir present que l’únic que volem els sindicats és defensar els drets que tenen els treballadors i fer-ho d’acord amb la llei.

No a tots els comuns hi ha sindicats tan actius com el Sitca...
Nosaltres estem desitjant que hi hagi una col·laboració amb els treballadors d’altres comuns i, de fet, es van iniciar contactes per fer una plataforma sindical de treballadors comunals, tot i que després es van aturar. El que voldríem, de cara al futur, és unificar-nos. Està clar que hem d’anar units tots els treballadors dels comuns.

Suposo que així seria més fàcil que participéssiu en la negociació que s’encetarà ara per reformar la funció pública...
Evidentment la modificació de la Llei de funció pública ens afecta directament i pensem, per això, que nosaltres també tenim dret a dir la nostra en aquesta reforma. En aquest sentit, som optimistes que puguem participar-hi malgrat que fins ara tothom llança pilotes fora. El Govern no ens ha dit res i els comuns pensen que és una tasca de l’executiu i que a ells no els pertoca. S’ha de tenir en compte que actualment hi ha prop de 1.500 treballadors comunals que es veuran afectats pels canvis que es portin a terme en aquesta llei, cosa que és un nombre molt elevat.

¿Què esperen els treballadors comunals d’aquesta reforma de la funció pública?
Hi ha dos estatuts dels funcionaris, el de l’Administració general i el dels comunals. Tots som funcionaris i treballem per la ciutadania i pensem que hauríem d’estar regulats de la mateixa manera. Per exemple, s’està parlant ara de les prejubilacions a l’Administració, i això mai ha existit als comuns.  El que hi ha d’haver són reglamentacions iguals per a tots els comuns. Que hi hagi mobilitat entre els comuns o que hi hagi edictes interns als quals es puguin presentar treballadors del conjunt de les corporacions són coses que no veiem malament des del Sitca, però són temes que hauríem de tractar amb els companys dels comuns. Creiem que tots hem d’anar a l’una, i més en aquests temps.

¿Això vol dir que us considereu d’alguna manera funcionaris de segona?
Jo no diria de segona, però és el que hi ha. Hi ha, com he dit, dos estatus diferents. A més, es diu de vegades des de la ciutadania que els funcionaris són uns privilegiats, cosa que no és realitat en el nostre cas perquè hi ha moltes persones, una gran  majoria, que estan treballant per 1.200 euros.

Una cosa positiva per a vosaltres és que els comuns no estan aplicant les retallades que fixa la Llei de contenció de la despesa en matèria de personal.
La retallada que ha fet el Govern, ja la va fer el Comú d’Andorra la Vella perquè ja fa més de dos anys que tenim l’IPC congelat, igual que els triennis i el Gada. Per això creiem que el Govern està endarrerit amb relació al que ha fet el Comú de la capital. En aquest sentit, entendria que ja no hi hagués cap retallada més perquè ja ha fet aquesta feina.

Però un informe donat a conèixer recentment veu insostenible la situació econòmica dels comuns...
La incertesa hi és des del moment en què la mateixa llei mencionada abans preveu que hi pugui haver retallades. Ara, no sé si tot això és un pegat mal fet i crec que s’haurien de solucionar altres temes més feixucs per arreglar les finances dels comuns.  Jo no sóc polític, però penso que tocant els sous dels treballadors aquests perden poder adquisitiu i la situació econòmica se’n ressent. No crec que sigui la solució abaixar els sous a l’Administració o a l’empresa privada.

Als funcionaris se’ls demana un esforç, però alguns cònsols fins i tot es van apujar el salari...
Penso que cadascú ha de cobrar un sou en funció de les seves responsabilitats i la crisi és per a tothom igual. Si ens demanen que ens hem d’estrènyer el cinturó, ho han de fer els que cobren 1.200 euros i els que en cobren 6.000. Que hi hagi polítics que no volen que els rebaixin els sous, ho entenc perfectament perquè a mi tampoc m’agrada si he de cobrar en funció de les responsabilitats que tinc.

El Sitca ha demanat una solució per als treballadors eventuals.
Nosaltres com a sindicat sempre hem demanat una solució en aquest tema, i hem fet diverses propostes en aquest sentit, per a les persones que són eventuals, entre 30 i 40, i esperem que arribi aviat.

Els comuns tenen pràcticament a punt un reglament sobre l’ús del material que es posa a disposició dels treballadors. ¿Què li sembla?
Jo m’he mostrat crític perquè amb la que està caient en aquests moments crec que el fet que es dediquin a fer un reglament d’aquest tipus, que no dic que no sigui necessari, però hi ha altres matèries que afectarien més el benefici del país. I és que es pot donar la sensació que els funcionaris estem tot el dia connectats a Internet, cosa que no és així. Si una persona s’emporta, per exemple, un vehicle comunal a casa és perquè el seu responsable li ha deixat fer. No crec que calgui un reglament que fixi què cal fer per emportar-se el cotxe a casa, sinó que el mateix conseller del departament pot donar les directrius que s’han de seguir.

¿Per què s’incideix tant en això des dels comuns?
Jo no sé de quin comú prové aquesta proposta, però a priori, sense veure el reglament perquè no ens l’han facilitat, l’entenc  més com una mesura populista per fer veure que faran treballar més el personal dels comuns, tal com s’ha exposat als mitjans de comunicació. El que sí que puc dir és que hi ha coses molt més importants per tractar que això, tot i que hem d’esperar a veure quin és el redactat en concret d’aquest reglament que han estat treballant tots els comuns. Si hi ha abusos en algun departament i no s’hi posa fi, penso que hi ha un problema de comandament.
¿Però realment hi ha molts abusos dels funcionaris en els seus llocs de treball?
S’haurien de quantificar quants casos hi ha entre els 1.500 treballadors comunals, i aleshores podríem dir si es un reglament prioritari o no ho és. Entenc que sigui prioritari, per exemple, mancomunar serveis, però no sé si el reglament de què estem parlant ho és tant perquè es tracti a les reunions de cònsols. L’hauríem de tenir a les mans per opinar més en concret, tot i que la idea de fer-ho desvirtua la figura del funcionari comunal.

¿Quina importància té que hi hagi un representant sindical a les reunions entre comandament i treballador, cosa que heu assolit?
Crec que d’aquesta manera hi ha un clima de participació democràtica als llocs de treball dels funcionaris de la capital. És una cosa primordial per a la defensa dels treballadors, si cal en un moment determinat. De fet, és una pràctica que ja es feia abans, però a partir d’ara està aprovada per la Junta de Govern del Comú.

El Sitca vol posar en marxa un pla de jubilació per als treballadors del comú.
Ja sabem com estan els números de la CASS. El que vam pensar és que oferir un complement a la pensió que rebrem és positiu. Així, farem una pòlissa col·lectiva de jubilació, a la qual es podran adherir voluntàriament els treballadors que vulguin, fet que donarà més rendibilitat que si la fas de manera individual.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte