Diari digital d'Andorra Bondia
Criteri favorable del Govern als textos laborals pel “salt qualitatiu”
Criteri favorable del Govern als textos laborals pel “salt qualitatiu”

Criteri favorable del Govern als textos laborals pel “salt qualitatiu”


Escrit per: 
M.S. / FOTO. J.G.

Com era previsible, el Govern ha emès un criteri favorable a les proposicions de llei qualificades de relacions laborals, d’acció sindical i patronal i de mesures de conflicte col·lectiu, segons va anunciar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que principalment va argumentar la decisió de l’executiu en el “salt qualitatiu” que comportarà la nova legislació laboral.

El ministre, que es va mostrar convençut de la “diligència” del Consell General a l’hora de tramitar les lleis i confiat que es puguin aprovar durant “el primer trimestre” de l’any vinent, va remarcar que amb els tres textos es completa tot el marc legal que ha de regular tot el referent a les relacions laborals a Andorra i que, a més a més, es fa amb “criteris homologats” en els països del nostre entorn i “complint” a la vegada amb les recomanacions i requeriments internacionals.

Pel que fa a la proposició de llei qualificada de relacions laborals, Cinca va destacar que s’adapta a les necessitats reals del país a la vegada que resol algunes de les problemàtiques detectades els darrers nou anys amb el codi laboral vigent. Així, el ministre va remarcar el fet que s’obligui que tots els contractes hagin de ser per escrit, la introducció de noves modalitats de contractació a la vegada, però, que “es preserva el contracte indefinit” i tot un seguit de millores quant a permisos per tal de facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral.

En aquest sentit, Cinca, que va incidir també en la incidència del text en els aspectes vinculats a l’accés laboral de les persones amb discapacitat, va destacar l’ampliació dels permisos de maternitat i paternitat, així com els concedits per cuidar fills malalts o amb discapacitats.

Quant als altres dos textos, la proposició de llei d’acció sindical i patronal i la de mesures de conflicte col·lectiu, que ja gaudien d’una certa regulació, el ministre va remarcar també “el salt qualitatiu” que suposaran a l’hora de garantir l’activitat sindical i patronal i en l’organització i funcionament d’aquestes organitzacions.

Entre els aspectes destacats, Cinca va citar la protecció del delegat sindical i la creació del Consell Econòmic i Social com a òrgan consultiu i d’assessorament, amb la finalitat de garantir la participació dels agents socials a les institucions i generar diàleg, cooperació i concertació en matèria socioeconòmica, laboral i ocupacional. 

 

Oberta la convocatòria de la beca Fulbright 2019

A proposta del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, el Govern va aprovar ahir l’obertura de la convocatòria de beques Fulbright per al curs acadèmic 2019-2020, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca. 

La beca Fulbright és un ajut de caire educatiu que permet als ciutadans andorrans seguir estudis de nivell de màster i de doctorat en una institució d’ensenyament superior dels Estats Units d’Amèrica.

Segons va precisar el ministre, el període per presentar la sol·licitud començarà l’endemà de la publicació al BOPA de l’edicte d’obertura i de les bases reguladores d’aquesta convocatòria. Els estudiants interessats a participar-hi poden presentar una sol·licitud al ministeri d’Educació i Ensenyament Superior fins al 18 de maig del 2018. Per a més informació, podeu consultar la pàgina web www.ensenyamentsuperior.ad o contactar amb el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior al telèfon 743 300 o al correu educació@govern.ad.

Cinca
relacions laborals
acció sindical
legislació
laboral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte