Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general d’UL-ILM Carles Naudi d’Areny-Plandolit en una sessió parlamentària.
El conseller general d’UL-ILM Carles Naudi d’Areny-Plandolit en una sessió parlamentària.

DA accepta incloure el referèndum sobre l’acord amb la UE en una llei


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La futura llei d’acció exterior i el cos diplomàtic inclourà en l’exposició de motius del text la celebració d’un referèndum per aprovar l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).
Així serà després que la majoria demòcrata de la comissió legislativa de Política Exterior hagi acceptat finalment l’esmena plantejada en aquest sentit pel conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit.
Precisament, el parlamentari d’UL-ILM celebrava ahir aquest fet, ja que “representa una garantia més per a totes aquelles persones que pensem que de realitzar-se un acord d’associació amb la UE, aquest hagi de ser referendat pel poble andorrà”.
D’altra banda, Naudi va mostrar també la seva satisfacció perquè durant els treballs del text en comissió s’ha acceptat l’esmena que proposa l’elaboració anual d’un informe d’acció exterior, que “serà de gran utilitat per entendre totes les relacions internacionals”. I és que l’informe, va recordar el conseller general d’UL-ILM, haurà d’incloure les actuacions realitzades, les fites assolides i l’assignació de recursos que han estat necessaris. 
També recollirà els canvis en matèria legislativa que s’hauran de dur a terme per al compliment dels tractats internacionals, i de quins nous tractats internacionals convindrà signar al Principat d’Andorra. Així mateix, haurà de contenir un resum de les diferents representacions de l’Estat en organismes internacionals en les quals no participa el Govern ni el servei d’acció exterior, a fi d’oferir una visió consolidada de la política exterior.
A més, Naudi va destacar que l’informe, que s’haurà de publicar al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), “permetrà consolidar les posicions de les diferents delegacions de l’Estat que participen en diferents organismes internacionals”, i d’aquesta manera “tenir actuacions coherents i que ajudin a arribar al mateix objectiu”. Per tot plegat, el parlamentari massanenc va destacar que l’informe anual d’acció exterior esdevindrà “una eina que servirà per actuar en una línia coherent de cara a buscar aliances internacionals”.
Finalment, el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana va explicar que la majoria demòcrata va acceptar també l’esmena encaminada a incorporar a l’article 4 del projecte de llei del servei d’acció exterior i el cos diplomàtic aquells preceptes constitucionals en matèria de  la participació dels coprínceps en els tractats internacionals, per deixar clar que el ministeri no és l’únic actor en matèria de política exterior.
A la vegada s’afegeix també un text per garantir la participació i la independència del poder legislatiu (Consell General) en les diferents organitzacions i organismes internacionals, on ja participa, i on els parlamentaris “hem de poder expressar-nos, manifestar-nos, deliberar i votar de forma lliure”. I és precisament en aquesta línia on, per Naudi, “es posa de manifest la rellevància de gaudir d’un informe anual d’acció exterior per mantenir línies d’acció mínimament consensuades, o almenys amb coneixement de causa i dels efectes de les nostres votacions”.
Naudi va aprofitar la valoració del treball fet per la comissió per incidir novament en la necessitat que davant “els grans reptes internacionals”, sobretot amb l’acord amb la UE el país pugui disposar “dels millors professionals i tècnics, amb la millor preparació, formació i experiència en política internacional i diplomàcia.”

DA
a ccepta
incloure
llei
referèndum
acord UE
associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte