Diari digital d'Andorra Bondia

DA anuncia que ratificarà l'acord monetari


Escrit per: 
Agències/Foto: M.T.

El número tres de la llista nacional de Demòcrates per Andorra (DA), Ladislau Baró, ha anunciat la voluntat de la formació de ratificar l'acord monetari que va rubricar el Govern. Baró, que considera que el calendari d'aplicació negociat 'no està malament', ha dit que en tot cas intentaran vincular l'acord a un memoràndum on s'inclogui alguna especificitat per 'acabar d'ajudar' el sector financer.

Ladislau Baró ha dit que la voluntat és fer-ne un seguiment exhaustiu i avaluar les seves implicacions, i si es pot matisar o complementar el seu contingut a través d'un memoràndum de bona entesa, 'ho intentarem'. En aquest sentit, ha dit que hi pot haver alguna part, com és la vinculació amb els acords de la IOSCO, que pugui comportar 'accelerar els mecanismes d'intercanvi d'informació fiscal' establerts amb els convenis que s'han signat.

Baró ha lamentat que l'acord s'hagi negociat una mica d'esquenes als sectors implicats i ha recordat el fet que s'amagués certa informació al Consell General que començava a comprometre l'estat andorrà. Tot i això, ha dit que són conscients que 'salvant els problemes formals de la negociació' és un acord pràcticament signat i que 'haurem d'assumir el que s'hi planteja'.

D'altra banda, el candidat de Demòcrates per Andorra ha dit que la formació considera que la línia de l'Espai Econòmic Europeu és la més adequada per encarar l'encaix amb Europa, i ha recordat que des de Brussel·les s'està dissenyant un EEE adaptat als petits estats. La intenció de DA és que Andorra agafi la iniciativa i que aquest disseny no vingui tot donat des de la UE sinó que 'hi puguem participar' i es puguin mantenir les especificitats.

En aquest sentit, Baró ha dit que s'ha de procurar que aquest procés no sigui un problema per a l'economia andorrana, i que caldrà negociar alguns aspectes, com és la llibertat de circulació de treballadors, tenint en compte les petites dimensions del país i els condicionants que té el mercat laboral. D'altra banda, però, també ha dit que la lliure circulació de persones pot afavorir el país ja que els andorrans podran accedir a les ofertes formatives i al mercat de treball de la UE.

Ladislau Baró, que ha fet un repàs de les propostes en matèria de política exterior, també ha dit que cal aprofundir en els acords trilaterals i bilaterals que Andorra té amb els països veïns, i que DA apostarà per renovar el conveni d'educació amb França per donar continuïtat a la presència de l'ensenyament francès. També ha anunciat que volen impulsar la llei de carrera diplomàtica, i que les ambaixades s'impliquin més a l'hora de promocionar el país.

Baró també ha respost a les crítiques del PS pel que fa a la proposta de DA en matèria de fiscalitat indirecta. El candidat ha confirmat que proposen un IVA amb un tipus d'interès al 4% i un de reduït a l'1%, així com un tipus més elevat, al 7%, que anirà dirigit als bancs, però que en cap cas anirà destinat a gravar productes de luxe.

Finalment, Ladislau Baró ha explicat que, tot i que no hi ha hagut integració, han tingut contactes amb Unió Laurediana i hi ha molt bona sintonia amb les candidates. Així, ha anunciat que hi haurà col·laboració durant la campanya i que es podria allargar més enllà de les eleccions del 3 d'abril.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

La sobirania legislativa en materia financera, se n'anira a prendre pel ..... Ps i Da us ho haurieu de mirar com ha fet APC

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte