Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió d’ahir del grup parlamentari demòcrata.
Un moment de la reunió d’ahir del grup parlamentari demòcrata.

DA celebra la barreja de “frescor i experiència” del nou Govern d’Espot


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El grup parlamentari demòcrata va valorar ahir de forma “molt positiva” la composició del nou Govern de Xavier Espot, un executiu “paritari” i que “mescla ministres amb experiència i que ja han ocupat diferents carteres amb la gent nova que aporta molta frescor”. 
Així ho van assegurar ahir el president del grup, Carles Enseñat, i la presidenta suplent, Mònica Bonell, després de la reunió que van mantenir els parlamentaris demòcrates, que va comptar ja amb Justo Ruiz, número sis de la llista nacional i que entra al Consell General en substitució d’Espot, i de Joan Carles Ramos, primer suplent de la territorial d’Encamp i que substituirà Jordi Torres, que repetirà com a ministre d’Ordenament. En la trobada va faltar només Berna Coma, primera suplent a la candidatura d’Ordino, que ocuparà l’escó que deixarà Joan Martínez Benazet, que jurarà avui com a nou ministre de Salut.
Enseñat, que va assegurar que també “ens han agradat molt els noms proposats per Liberals i per Ciutadans Compromesos, ja que són persones amb una gran capacitat de treball”, va destacar la tasca feta per Sílvia Calvó i Jordi Torres, al capdavant de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i d’Ordenament Territorial, respectivament, així com la “vàlua” d’Eric Jover, que deixa Educació per assumir Finances, una experiència que combinarà molt bé amb gent “molt implicada” en el seu àmbit com Martínez Benazet i amb els que s’estrenen ostentant responsabilitats ministerials, “gent nova que aporta molt”. Per la seva part, Bonell va destacar i es va “felicitar” de la composició paritària del nou executiu, una qüestió que malgrat que “era una voluntat” s’ha acabat assolint “de forma natural” i “no buscada”.
D’altra banda, la trobada va servir per abordar qüestions organitzatives de funcionament del grup així com per decidir els integrants demòcrates de les diferents comissions legislatives i a la Permanent i de les delegacions internacionals. En aquest sentit, Enseñat va explicar que a la comissió Permanent, formada per sis parlamentaris –tres escollits en circumscripció nacional i tres en la territorial– hi haurà Maria Martisella i Justo Ruiz. Quant a les delegacions internacionals, la laurediana Núria Rossell formarà part de la de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), Mònica Bonell serà a la de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), Martisella serà la representant demòcrata a la Unió Interparlamentària (UIP) i Sandra Codina integrarà la delegació a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE).
Quant a la composició de les comissions legislatives, Bonell va precisar que Demòcrates tindrà tres dels vuits parlamentaris que les conformaran. Així, en el cas de la de Justícia, Interior i Afers Institucional, hi seran presents Maria Martisella, Ester Molné i Joan Carles Ramos. La d’Exteriors la conformaran Enseñat, Bonell i Berna Coma, la d’Economia Martisella, Rossell i Bonell, mentre que Enseñat, Martisella i Molné seran a la de Finances i Pressupost. Bonell, Coma i Justo Ruiz seran els demòcrates a la comissió de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, mentre que Codina, Coma i Ramos participaran en la de Sanitat. Novament Sandra Codina, acompanyada en aquesta ocasió per Rossell i Ruiz, seran a Afers Socials i Igualtat i repetiran també a Educació, Cultura, Recerca i Esports.
Pel que fa a les presidències i vicepresidències de les comissions, Enseñat va explicar que a Demòcrates li corresponen tres i tres, al grup socialdemòcrata dues i dues, mentre a les tres altres forces presents a l’arc parlamentari, Liberals, Terceravia i Ciutadans Compromesos, els tocaria una presidència i una vicepresidència. No obstant això, el president demòcrata va precisar que el seu grup ostentarà finalment quatre presidències arran de l’acord assolit amb Ciutadans Compromesos perquè la formació massanenca pogués constituir grup parlamentari. D’aquesta manera, CC tindrà únicament una vicepresidència.
Precisament, la formació i distribució de les comissions legislatives, la determinació de les presidències i vicepresidències i l’elecció de la Permanent i les delegacions internacionals seran qüestions que s’abordaran en la reunió de la junta de presidents prevista per aquesta tarda. La trobada ha de servir també per fixar les dietes dels desplaçaments a l’exterior, els salaris i les dotacions dels grups, així com per avaluar les liquidacions de comptes dels grups de la legislatura anterior.
També es preveu fer la distribució dels despatxos i espais, avaluar el calendari de sessions  per aquest període de sessions (de maig a juliol) així com nomenar la Junta Electoral.

DA
celebra
barreja
frescor i experiència
Govern
d'Espot
nou

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte