Diari digital d'Andorra Bondia
DA, decidit a buscar mesures per revertir el creixement de l’abstenció
DA, decidit a buscar mesures per revertir el creixement de l’abstenció

DA, decidit a buscar mesures per revertir el creixement de l’abstenció


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’abstenció creixent en les darreres conteses electorals és un tema que preocupa a les formacions polítiques, i Demòcrates per Andorra no n’és una excepció. Per això, la formació està decidida a buscar i mirar d’aplicar aquelles mesures que siguin necessàries per revertir aquesta situació.
Així ho va posar de manifest ahir el secretari d’organització de la formació, Esteve Vidal, al final de la reunió que va convocar DA amb la militància, perquè el director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, exposés l’informe que va fer el CRES sobre la qüestió, encarregat pel Consell General, amb l’objectiu d’analitzar les característiques de l’abstenció i quins factors l’han fet créixer.
“No oblidem que Andorra fa deu anys estava acostumada a índex de participació a l’entorn del 80% i, en els darrers comicis, s’estava a l’entorn del 65%, de manera que estem parlant d’una caiguda important en deu anys”, va recordar Vidal, que va remarcar que la comissió institucional de la formació “fa temps que es mostrava preocupada pel creixement de l’abstenció a Andorra” i que, per aquest motiu, “va demanar al CRES que ens exposés el mateix informe que es va exposar al Consell General al seu moment”.
Així, i després de la presentació de l’estudi del CRES i recopilant les aportacions que pugui fer la militància demòcrata, la comissió començarà a treballar en mesures que puguin servir per combatre aquesta desafecció política.
En aquesta línia, Vidal va admetre que “si hi ha una diagnosi evident en l’informe que ens han presentat és que la ciutadania se sent una mica distanciada dels polítics” i que, per tant, la seva feina “és intentar revertir aquesta situació”.

Canvis de partit i aliances
Cal recordar que l’informe del CRES assenyala com un dels factors del creixement de l’abstenció els diferents canvis que hi ha hagut en els darrers anys en el sistema de partits i el fet que els polítics passin d’una formació a una altra.
Precisament, i qüestionat sobre les aliances que es poden donar, per exemple, en els propers comicis i que podrien anar cap a pactes entre Liberals d’Andorra (LdA), Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i fins i tot el Partit Socialdemòcrata (PS), el secretari d’organització de DA es va mostrar d’acord amb la línia apuntada per l’informe en el sentit que “tants canvis polítics i, sobretot polítics que canvien de partit, no són elements que fomentin la participació”.
No obstant això, i encara sobre la qüestió de possibles aliances, Vidal es va mostrar partidari d’esperar a  veure què passa en les eleccions vinents. Tot i això, el dirigent demòcrata va voler deixar clar que aquestes hipotètiques aliances que s’han posat fins ara damunt la taula “no els fa patir”. A més, va remarcar,  cada formació “ha de ser clara i presentar a l’electorat el que considera que és millor” i que, si això són els pactes electorals, doncs “perfecte”, tot i que va recordar que l’elector escolta les propostes i els projectes que els partits li presenten i que, en aquest cas, el de DA és “clar”.

Clientelisme
L’informe del CRES apuntava també a la “percepció de clientelisme” com un dels factors que podrien explicar el creixement de l’abstenció, ja que hi hauria una part de la població que pensa que el sistema de vot a Andorra és instrumental, és a dir, que és una via per aconseguir algun tipus d’avantatge personal.
Quant a aquesta percepció dels ciutadans, el secretari d’organització de DA va destacar que “l’Andorra actual dels 20.000 electors no és la mateixa Andorra dels 4.000 o 5.000 electors dels anys 80” i que, per tant, “la distància entre els polítics i els ciutadans no és la mateixa tant per les coses bones com per les dolentes”. No obstant, Vidal considera que, cada vegada més, aquesta visió del clientelisme “es dilueix”, i es va mostrar convençut que “a mesura que creix el cens electoral, aquest sentiment també va a la baixa”.
Així mateix, i interpel·lat sobre si cal una major transparència per posar fi a aquesta percepció que puguin tenir alguns ciutadans, Vidal va assegurar que “segurament els polítics hem de fer esforços, que potser no havíem fet fins ara, d’explicar potser millor algunes coses a dins dels partits i a fora”. A més, va continuar, “Andorra és un país petit on és cert que la vida privada i la vida pública de vegades estan molt a prop, tot i que crec que sempre s’ha fet de manera exemplar”. En aquest sentit, va concloure Vidal, “ara, a part de fer-ho de forma exemplar, potser ho haurem d’explicar també millor”.

DA
mesures
creixement
abstenció
revertir
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic