Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals de DA Marc Ballestà, Maria Martisella, Sofia Garrallà i Carles Jordana durant la compareixença d’ahir.
Els consellers generals de DA Marc Ballestà, Maria Martisella, Sofia Garrallà i Carles Jordana durant la compareixença d’ahir.

DA demana l’empara i intervenció del síndic per la filtració de documents


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

Els consellers generals del grup parlamentari demòcrata que formen part de la comissió legislativa d’Interior, Marc Ballestà, Maria Martisella, Carles Jordana i Sofia Garrallà, que és la presidenta de dita comissió, han demanat l’empara i la intervenció del síndic general davant la filtració als mitjans de comunicació de documents relatius al treball que s’està portant a terme de cara a la modificació del Codi de procediment penal.
Garrallà, que va recordar que en l’anterior modificació del Codi penal ja es va plantejar una modificació també del Codi de procediment penal tot i que finalment DA va retirar l’esmena que havien pactat amb el Col·legi d’Advocats amb relació a l’ampliació de les escoltes, va fer evident el “malestar” dels parlamentaris demòcrates pel fet que “hi ha hagut consellers generals a qui els ha mancat la cortesia parlamentària deguda” i que han fet cas omís a l’obligació, en tant que parlamentaris, d’actuar “amb la màxima diligència i respecte”.
Concretament, Garrallà, que va instar el síndic a prendre “les mesures escaients” perquè uns fets d’aquestes característiques “no es tornin a produir”, va explicar que es va filtrar un correu electrònic que va rebre per part del fiscal general, Alfons Alberca, amb unes propostes de modificacions.
En aquest sentit, la parlamentària va negar rotundament que des de la fiscalia es vulgui imposar res o que es pugui qüestionar la separació de poders, com “s’ha volgut fet amb la utilització de la filtració”, segons va apuntar Jordana, i va recordar que quan es va retirar l’esmena ja es va acordar que es faria una reunió amb representants de la judicatura “perquè expliquessin les motivacions” dels canvis que es volien promoure.
Així, va continuar Garrallà, el 23 d’octubre passat tots els integrants de la comissió legislativa d’Interior van mantenir una trobada amb el fiscal general, el magistrat Josep Maria Pijuan, en representació del Tribunal de Corts, i amb la batlle Canòlic Mingorance, que van exposar les dificultats amb què es troben a l’hora de portar a terme determinades actuacions.
Per això, segons va precisar Garrallà, en el transcurs de la reunió se’ls va demanar que fessin propostes d’aquells aspectes que consideraven que caldria modificar del Codi de procediment penal, propostes que el fiscal general, “en nom també dels altres representants de judicatura que eren a la reunió”, va fer arribar per correu electrònic a la presidenta de la comissió legislativa d’Interior, que a la vegada les va reenviar a la resta de membres”, el 24 de gener passat.
Precisament, pel fet d’haver-los enviat a tots els membres, Jordana, que va incidir en el caràcter “tècnic” de les aportacions, ja que “no és senzilla” una modificació ni del Codi penal ni del Codi de procediment penal, va considerar que no es pot acusar DA de pactar res amb fiscalia ni de fer entendre que des d’allà “es dictava” cap llei.
En aquesta línia, a més, Garrallà va voler deixar clar que les aportacions fetes pels representants de judicatura “són un punt de partida” per al treball dels consellers i que no “els vincula” en el sentit que hagin d’acceptar les propostes fetes, que es volen parlar també amb el Col·legi d’Advocats, per mirar d’assolir un text “que vagi bé a tots els agents de la justícia”. Els treballs sobre les modificacions es reprendran al març amb l’inici del nou període de sessions.

Una proposta amb dues alternatives més per si no agrada

La proposta enviada pel fiscal general a la presidenta de la comissió legislativa d’Interior per modificar l’apartat 2 de l’article 87 del Codi de procediment penal, i poder ampliar així les escoltes telefòniques a certs delictes, anava acompanyada  de dues alternatives més de redactat per si podien generar més consens en cas que el text inicial no agradés a la resta de parlamentaris. D’una banda, es proposava que l’article quedés redactat així: “En matèria de delictes majors i de delictes comesos a través d’instruments informàtics o de qualsevol altra tecnologia de la informació o serveis de comunicació, en tots els casos, i de delictes menors precedents del delicte de blanqueig de diners o valors, de maltractament en l’àmbit domèstic, contra la llibertat i contra la llibertat sexual, si la pràctica d’intervencions de comunicacions telefòniques, telegràfiques, postals o altres es considera útil per a la recerca de la veritat, el batlle pot ordenar aquesta mesura en qualsevol moment de la investigació”. Es tracta d’un redactat que acota molt més els delictes a diferència de la proposta inicial. No obstant, el fiscal encara proposa una nova versió, que considera més “flexible” i “operativa”. Aquesta  quedaria redactada així: “En matèria de delictes majors, en tots els casos, i de delictes menors precedents del delicte de blanqueig de diners o valors, de maltractament en l’àmbit domèstic, contra la llibertat i contra la llibertat sexual, i de danys informàtics i en el cas de corrupció o tràfic d’influències, si la pràctica d’intervencions de comunicacions telefòniques, telegràfiques, postals o altres es considera útil per a la recerca de la veritat, el batlle pot ordenar aquesta mesura en qualsevol moment de la investigació”.

 

“No es posarà en risc la delegació davant el CE”

El conseller general demòcrata i president de la delegació andorrana al Consell d’Europa, Carles Jordana, va assegurar ahir que “per responsabilitat” DA no posarà en risc la presència de la delgació del Consell General davant  l’organisme europeu.
Jordana, que va deixar clar, però, que des de la formació demòcrata “s’entén que la responsabilitat de resoldre la situació no recau en DA, sinó en el grup mixt”, obria la porta d’aquesta manera a intercanviar-se el rol de titular amb el de membre suplent, que ostenta la també parlamentària de DA Patrícia Riberaygua, i complir, d’aquesta manera, amb el reglament del Consell d’Europa. “Si hi ha manca de responsabilitat del grup mixt, DA no deixarà d’assumir la seva”, va assegurar Jordana, que va dir, però, que encara no hi ha res decidit.

DA
demana
empara
síndic
filtració
documents

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte