Diari digital d'Andorra Bondia
DA es queda sol en l’aprovació dels canvis en la llei del cos de policia
DA es queda sol en l’aprovació dels canvis en la llei del cos de policia

DA es queda sol en l’aprovació dels canvis en la llei del cos de policia


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.S.

La majoria demòcrata va aprovar ahir el projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del cos de policia després de rebutjar les quatre reserves d’esmena presentades pel consellers general del Partit Socialdemòcrata, relatives al règim disciplinari, i davant les crítiques de tota l’oposició, que va lamentar “la manca de consens” en una llei important com aquesta.
El parlamentar socialdemòcrata Gerard Alís, que va defensar les reserves d’esmena, va insistir en que la llei estableix un règim disciplinari que és propi d’un “cos militar” i que no ajuda a valoritzar el cos.  Així mateix, Alís, va lamentar també que darrere aquesta reforma impulsada per l’executiu  hi ha “criteris economicistes” ja que preveu “més obligacions i menys retribucions”. 
Alís va lamentar també l’“increment de l’arbitrarietat” que hi ha en el proveïment de places, i va posar la modificació de la Llei del cos de policia com  “un clar exemple de la política de DA” en la funció pública, que no fa sinó “desmotivar” els treballadors. 
El conseller socialdemòcrata va recordar també que la formació no va donar suport a l’esmena a la totalitat al text, amb la voluntat de poder millorar-lo en comissió, tot i que  “el treball, però, no ho ha permès, ja que no s’ha acceptat cap de les nostres esmenes”. En aquest sentit, el parlamentari va lamentar “el tarannà de DA: fer molts discursos apel·lant a la unió i a la responsabilitat i, en canvi, cap acte que els respecti”.
Des del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés, que va lamentar també els canvis en el règim disciplinari, va assegurar que a través d’aquest text es plasma “desconfiança” cap al cos de la policia i va lamentar que en la cobertura d’una plaça vacant no pugui accedir una persona processada o inculpada mentre que des de l’executiu en canvi es defensa el ministre Jordi Cinca tot concloent que es qüestiona “la presumpció d’innocència”. 
L’afirmació de Pallarés va indignar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va respondre, de la mateixa manera que la consellera demòcrata Sofia Garralà, que la presumpció d’innocència val per tothom i que en el cas de Cinca “no està ni processat ni inculpat”. 
Espot es va mostrar també molt sorprès amb les reserves d’esmena dels socialdemòcrates, i especialment “per voler anar més enllà que la legislació actual” quant a la permissivitat amb algunes de les faltes i sancions previstes, i va acusar el PS d’haver presentat les esmenes no amb la voluntat de millorar el text si no directament per fer les reserves i mirar d’aquesta manera de guanyar vots entre la policia.

Suport unànime a l’increment de taxes al consum tot i que també amb retrets

El Consell General, amb l’assentiment de tots els grups parlamentaris, va donar llum verda ahir al projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum, un text que, segons va assegurar el ministre de Finances, Jordi Cinca, reforça i exemplifica el “ferm compromís” d’Andorra en la lluita contra el tràfic il•lícit de tabac.
Malgrat el suport de tots els grups, el debat del projecte de llei no va estar exempt de retrets. Així, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, tot i assegurar compartir l’objectiu final del text va advertir que en aquesta qüestió “cal ser més curosos i no esperar a l’últim moment quan es queixen els països veïns” per incrementar les taxes i evitar que el diferencial de preu del tabac amb Espanya i França pugui incentivar la pràctica del contraban. Així mateix, Naudi va lamentar que en la memòria justificativa que acompanyava el projecte de llei no s’indiqués el diferencial en el preu de venda amb França i sí en canvi es digués que amb Espanya era gairebé del 30%.
Per la seva part, el conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López, que va incidir en la importància pels ingressos de l’Estat de les taxes al consum i va considerar encertat el procediment d’urgència emprat en la tramitació del projecte de llei, va retreure a la majoria i a l’executiu taronja que vulguin donar lliçons de responsabilitat a l’oposició, i concretament als tres parlamentaris socialdemòcrates que en qüestions importants d’Estat han donat suport a diferents textos, i els va recordar que el 2010 i el 2011 “no van donar suport a increments de taxes per la via d’urgència”.
El ministre, que  va agrair el suport dels grups i va insistir en la importància del missatge que es dona a l’exeterior amb el suport del Consell General en ple a aquest text, va remarcar que amb la modificació aprovada es compleixen els objectius de mantenir un preu competitiu del tabac, de disposar d’un diferencial no atractiu de cara al contraban i a la vegada preservar el sector del tabac del país.

Consell General
reserves d'esmena
llei cos de policia
règim disciplinari
Gerard Alis
taxes al consum
diferencial
DA
esmenes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte