Diari digital d'Andorra Bondia
La tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall amb el Govern i els nous consellers generals.
La tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall amb el Govern i els nous consellers generals.

DA, L’A i CC acorden les prioritats legislatives per abans que acabi l’any


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els grups parlamentaris que donen suport al govern de coalició, demòcrata, liberal i el de Ciutadans Compromesos, han acordat ja les que seran les prioritats legislatives no només fins a la fi del període de sessions, el 15 de juliol, sinó també fins a final d’any.
Així ho va explicar ahir el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que  a part de la ja anunciada proposició de llei de transparència i bon govern, va concretar que es treballarà també en la proposició de llei del Codi de família, en la dels actius virtuals i també en la d’emprenedoria.
Respecte al primer  dels textos, Enseñat, que va destacar que serà “una mescla” de les proposicions de llei treballades per DA i per Liberals d’Andorra l’anterior legislatura, així com de les esmenes que s’hi van presentar, va refermar el compromís d’entrar-la a tràmit parlamentari abans del 15 de juliol, i va defensar la importància d’una llei “que regula l’accés a la informació, tant per part dels consellers però també de la ciutadania, i mecanismes per evitar la corrupció i evitar que hi pugui haver casos hipotètics d’un mal ús de la governança d’aquest país”. De cara al setembre o l’octubre es començarà a treballar el Codi de família, text que va caure amb la finalització de la legislatura, amb la idea d’entrar-la a tràmit abans del desembre, mentre que de forma paral·lela es treballarà en els textos d’actius virtuals i d’emprenedoria.
Per la seva part, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va defensar també la importància de la llei de transparència i bon govern, que va dir que “és una demanda social”, i va incidir també a tenir el text finalitzat “abans que acabi el període de sessions, el 15 de juliol”.
Des del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va recordar que dins el programa de d’Acord un dels blocs importants del segon punt “era la qüestió de l’estadística pública, l’accés a la informació i la transparència”, es va mostrar a l’expectativa que hi hagi “algun moviment” amb relació a aquesta proposició de llei, si bé va assegurar que “no sé si parlem del mateix quan parlem de transparència”.
Els parlamentaris van fer aquestes manifestacions al final de la sessió del Consell General en què van jurar el càrrec els nous consellers generals que entren a la cambra en substitució del cap de Govern i dels que han estat nomenats ministres. Així, Justo Ruiz, Joan Carles Ramos i Berna Coma, s’incorporen al grup demòcrata, en substitució de Xavier Espot, Jordi Torres i Joan Martínez Benazet, i Eva López ho fa al grup liberal en substitució de Jordi Gallardo.
Amb l’entrada dels quatre parlamentaris, el Consell General queda conformat totalment paritari amb 14 consellers i 14 conselleres, un fet que “s’aconsegueix de forma natural”, segons va destacar la síndica, Roser Suñé, que va afirmar que “és bo que hi hagi una normalització”. Amb tot, Suñé va recordar que “ser paritari no és automàticament ser igual”, i el que cal “és demostrar que estem treballant per aconseguir aquesta igualtat”.
Al marge del jurament dels nous parlamentaris i de l’elecció de Sílvia Ferrer com a secretària de Sindicatura després de la renúncia de Ferran Costa per passar a presidir el grup parlamentari liberal, la sessió d’ahir va servir també per escollir la Comissió Permanent i per nomenar les delegacions que representaran al Consell General davant l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa  i davant l’assemblea parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació Europea (OSCE). 
Tal com s’havia anunciat, la Permanent la integraran Justo Ruiz, Jordi Font i Eva López com a consellers elegits en circumscripció nacional, i Maria Martisella, Rosa Gili i Carine Montaner com a parlamentaris elegits en circumscripció territorial.
Quant a la delegació al Consell d’Europa en formaran part Mònica Bonell i Pere López com a titulars i Eva López i Josep Majoral com a suplents, mentre que la de l’OSCE la integraran Ferran Costa i Roger Padreny, titulars, i Sandra Codina i Joan Carles Camp com a suplents.

DA
L'A
CC
acorden
prioritats
legislatives
acabi
l'any
abans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte