Diari digital d'Andorra Bondia
Els tres consellers dels grups de la majoria durant la roda de premsa d’ahir al Consell General.
Els tres consellers dels grups de la majoria durant la roda de premsa d’ahir al Consell General.

DA, L’A i CC proposen destinar 4,5 milions en tres anys a pisos socials


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern (DA, L’A i CC) van presentar ahir les esmenes al pressupost per al 2020 i van deixar clar que “van encaminades a resoldre els problemes que detectem entre els ciutadans”, de manera que aspectes com l’habitatge i el transport públic són protagonistes. En aquest sentit destaca la proposta de destinar 4,5 milions d’euros durant els pròxims tres anys a crear habitatge d’ús social o la inclusió d’una partida per reduir les tarifes actuals al voltant d’un 20%.

En relació amb l’habitatge, el conseller liberal, Ferran Costa, va explicar que per al 2020 s’han previst 500.000 euros a més de dos plurianuals de dos milions per al 2021 i el 2022. “Amb aquests diners el Ministeri d’Afers Socials pot tenir els recursos necessaris per fer projectes d’habitatge d’ús social”, va destacar Costa, que considera que aquesta mesura, sumada al fet de destinar 10 milions de la plusvàlua que Andorra Telecom va guanyar amb la venda d’Avatel al fons publicoprivat d’habitatge per fer pisos “assequibles”, són “un missatge clar i contundent del legislatiu a l’executiu de cap a on es vol anar”.
El president del grup parlamentari liberal no va entrar en detalls de com, on ni quan es farien aquests habitatges, recordant que és un tema que li correspon al Govern, però sí que va admetre que hi ha diferents possibilitats sobre la taula que ja s’han començat a treballar amb els comuns, com trobar terrenys per construir promocions noves o rehabilitar pisos existents.

Transport públic
D’altra banda, els grups de la majoria van assegurar que segueixen apostant per millorar el transport públic i és per aquest motiu que proposen destinar 1,12 milions anuals durant els quatre anys de la legislatura per reduir el cost del bitllet mitjà un 20%, aproximadament. Costa, va explicar que després d’un primer pas per a la millora que va ser la reordenació de les línies nacionals, “ara cal fomentar-lo i una mesura clara de foment és que el preu del tiquet baixi”. A més, va destacar que si l’esmena s’aprova, la rebaixa de preu serà “d’aplicació immediata”.
Lligat també amb la mobilitat, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va exposar que s’ha fet una esmena per tal de destinar 50.000 euros a la realització d’un pla de mobilitat del tram de la CG-1 comprès entre la duana del riu Runer fins a Sant Julià de Lòria. “La voluntat és saber quines obres s’haurien de fer i quin seria el cost per evitar les congestions en aquesta zona”, va explicar Enseñat, que va apuntar que la solució pot passar tant per tres carrils amb un de reversible com per la creació de quatre carrils, dos per sentit. “Volem identificar què s’ha de fer i no fer grans obres com en el passat sense haver estudiat si calien o no”, va manifestar.
Quant a la cultura, es preveuen els 250.000 euros per reconstruir el campanar de Sant Vicenç d’Enclar que ja s’havien anunciat, a més de 155.000 euros per fer obres d’aïllament i millora de la Casa-museu d’Areny Plandolit i 75.000 euros per a la conservació dels béns d’interès cultural.

IPC
Per últim, el president del grup de CC, Carles Naudi, va detallar que s’ha introduït una esmena perquè els eventuals de l’administració puguin recuperar l’IPC dels exercicis 2011 i 2011. “Es fa honor a la justícia perquè aquests treballadors no es podien trobar que de cop se’ls reduïen 30, 40 o 40 euros del salari. Es corregeix una disfunció”, va sentenciar. També s’han previst 10.000 euros per ampliar les hores de psicòleg a la Comella, 60.000 euros per a l’externalització de la gossera i la gatera,  10.000 euros per fer un estudi sobre la viabilitat de construir un circuit de motocicletes al país i una partida ampliable per a campanyes d’ús del català.
Naudi també va anunciar una esmena per ampliar en 60.000 euros la partida destinada a fer un estudi sobre la viabilitat de la construcció del recinte multifuncional, de manera que s’arribarien als 100.000 euros.
Finalment, s’ha previst una esmena per eliminar la limitació d’edat (30 anys) per poder accedir al cos de duana. Naudi va recordar que aquest era l’únic cos especial que encara mantenia aquest requisit.

DA
L’A
CC
4
5 milions
tres anys
pisos socials
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic